Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens politik ökar klass skillnaderna och återinför den nya fattigklassen!

Till att börja med vill jag bara säga att jag är storligen besviken på alla de politiska partier som pratade politik under politikerveckan på i Almedalen. Tänk att alla måste vika ner sig och ständigt prata om miljarder hit och miljarder dit och mer eller mindre svårbegripliga reformer.

Varför vågar ingen prata ideologi? Vad vill man egentligen som politiskt parti? Vem ser man som sina kärn väljare?

Mer om detta kommer i ett senare inlägg på denna blogg.

Det börjar nu bli mer och mer tydligt vad planen är bakom den politik som Alliansen för. Alla som trodde att moderaterna verkligen förändrat sig och ville stå på den lille människans sida är grundlurade, och är de inte redan besvikna kommer de strax att bli det.

För författaren har det aldrig varit några tvivel om att den de så kallade Nya Moderaterna bara ämnade lägga ut dimridåer så att det skulle bli svårare för gemene man att förstå vad som var i vardande politiskt. För mig har det alltid varit glasklart att man ämnade fortsätta med gammal traditionell högerpolitik.

Alliansens politik leder till ökade klasskillnader och en större segregation mellan samhällsklasserna.

  • Till att börja med införde man något som man stolt kallade Arbetslinjen, något som enligt Alliansen skulle leda till minskade sjuk, och arbetslöshetstal. Verkligheten är raka motsatsen.

För mig är Arbetslinjen bara följande matematiska ekvation.

Arbetslinjen = Färre medarbetare + Mer utfört arbete + Högre arbetsbelastning + Mera stress + Högre lönsamhet för företagen.

  • Sedan kom man på den briljanta iden att kasta ut sjuka människor ur sjukförsäkringen och i stället hänvisa dessa till ett liv i arbetslöshet och socialbidrags beroende. På detta sätt skulle man ju kunna uppvisa att sjuktalen minsann sjunkit under Alliansens ledning, dessutom stärker denna åtgärd självfallet statens finanser i och med att man nu lämpar över en tidigare statlig kostnad på landets kommuner.

Socialbidrag betalas ju som bekant med kommunala medel, inte statliga.

  • Som om detta inte räckte så försämrade man arbetslöshetsförsäkringen, höjde fack avgifterna och införde Fas 3. En annan smart åtgärd för att påvisa att man fått ner arbetslöshetstalen, ty med sänkta ersättningar har ingen råd att vara arbetslös. Dessutom leder höjda avgifter till facket och A- kassan till att fler går ut densamma och ännu färre väljer att ansluta sig. Detta i sin tur försvagar arbetar rörelsen och gör det lättare för våra arbetsgivare  med osäkra anställningar och inhyrd personal. Som lök på laxen är det få som vågar opponera sig av rädsla att förlora det jobb man har.

Ovanpå detta kommer sedan lekstugan med skolan, där man i avregleringens tidevarv sett till att våra barn väljer privata alternativ, allt till ökade kommunala kostnader. Resultatet är ständigt sänkt ranking i de internationella mätningar likt Pisa som görs.

  • I ett liggande förslag till förändrad företagsbeskattning vill Alliansen göra det svårare, för att inte säga omöjligt för allmännyttan att bygga nya hyreslägenheter, detta i och med att man föreslår slopade avdrag för dessa aktörer emedan avdragen kvarstår för privata företag.
  • I går kom så Anders Borg med ett förslag som kommer till som en följd av Riksbankens sänkta repo ränta. Han vill införa amorteringskrav för alla som köper bostad. Detta kommer att leda till en situation där endast den välbeställde har möjlighet att själva köpa och äga sin bostad.

Snacka om att man med dessa sista 2 förslag verkligen ökar klyftorna mellan fattig och rik!

Man kan fråga sig vart Anders Borg och Alliansen tänkt sig att människor ska bo i framtiden?

Jag håller dock med Anders Borg i sak, nämligen att svensken är kraftigt överbelånad och att vi har en ny fastighetsbubbla framför oss.

Enligt mitt tycke speglar dagens fastighetspriser på inget sätt det verkliga värdet av en bostad. Priserna speglar snarare en verklighet om hur mycket man kan låna utan att bankerna knotar, och låga räntor leder till högre belåning.

Huspriserna har utvecklats på ett osunt sätt och min fråga till Anders Borg och andra politiker är varför man inte sedan länge sett till att reglera utvecklingen av fastighets priserna genom att för länge sedan använda sig av sådana vapen som obligatorisk amortering, max tak på ränte avdrag mm?

Hade sådana åtgärder skett när Alliansen tillträdde hade nivån på fastighetspriserna och den genomsnittlige svenskens belåningsgrad varit betydligt lägre idag än vad som nu är fallet.

Att nu, i detta läge, införa amorteringstvång och samtidigt se till att allmännyttan inte kan bygga nya lägenheter kommer att leda till stora framtida problem med en högre grad av segregering och ännu fler som tvingas vara ”mambo”.

Vad Sverige behöver efter valet är en ny regering, en stark röd/grön regering som på allvar kan ta itu med att städa upp efter Anders Borg och Alliansen, och sedan sakta men säkert se till att vi återställer allas våra välfärds och trygghetssystem.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.