Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vikten av en fungerande Offentlig Sektor!

Om vi på nytt ska kunna återföra Sverige till positionen som världens ledande Välfärdsstat så måste vi inse att detta endast kan göras genom att på nytt se till att den offentliga sektorn blir ”motorn” i svensk samhällsutveckling.

Avsaknaden av en stark samhällsägd offentlig sektor har bland annat lett till följande misslyckanden för det svenska samhället:

  • Permanentad höga arbetslöshetstal som närmast kan beskrivas som massarbetslöshet om siffrorna ställs mot 1960-talets siffror.
  • Sjunkande resultat i de PISA undersökningar som presenteras.
  • Dåligt fungerande järnväg och övrig infrastruktur.
  • Missförhållanden inom skola, vård och omsorg.
  • Massiv utflyttning av svenska företag.
  • Brist på arbetskraft med rätt kompetens.
  • Nedrustning av de sociala trygghetssystemen.

Därför är det nu hög tid att se till att vi återupprättar och renoverar svensk offentlig sektor till sin forna glans. Detta kan bara göras genom att vi återreglerar och ser till att en rad verksamheter på nytt drivs av det offentliga. Allt för att tillse och garantera att den offentliga sektorn blir det den en gång var, nämligen offentligt ägd, skattefinansierad och styrd av behov inte av efterfrågan och vinstintressen.

Den typ av Socialdemokratisk politik jag brinner för, och aktivt kommer att verka för att driva, är just en politik som har traditionell Socialdemokratisk politik med en stark offentlig sektor som grundval. Den typ av politik som Socialdemokraterna drev på 60-talet är själva garanten för att återföra Sverige till varande världens ledande Välfärdsstat, och detta utan att komma i konflikt med näringslivet.

Vad Sverige behöver för att stärka sin position i världen är en stark offentlig sektor och ett starkt näringsliv som jobbar tillsammans hand i hand. Utan en stark offentlig sektor står näringslivet sig slätt i den internationella konkurrensen. Detta om något har blivit klart och tydligt under Alliansens 8 år vid makten.

En stark offentlig sektor är dessutom en garant för att kunna göra något åt den höga arbetslösheten som nu råder. I det svenska 1960-talet skulle de arbetslöshetstal som nu gäller i Sverige kort och gott beskrivas som ”massarbetslöshet”.

En stark offentlig sektor som drivs av behov, inte av efterfrågan är lösningen på denna ”massarbetslöshet”. Med en fullt ut fungerande offentlig sektor enligt 60-tals modell kan vi med lätthet parera skillnaderna mellan hög och lågkonjunktur och se till att hålla medborgarna i arbete eller i utbildningsinsatser för att stärka näringslivets behov av kvalificerad arbetskraft. 

För att kunna bygga om och återställa den offentliga sektorn till sin forna glans måste vi därför skrota det mesta av alla avregleringar och reformer som berör utförsäljning och drift av verksamheter som tidigare drevs i kommunal, landstings eller statlig regi.

Vi måste en gång för alla inse att företag drivna med en företagsform som enbart fokuserar på efterfrågan och vinstintresse inte passar för alla typer av verksamheter. De flesta verksamheter drivs bäst i privat regi emedan det som tillhör den offentliga sektorn och välfärdstjänster drivs bäst i offentlig regi. Anledningen är att offentligt ägda och drivna verksamheter inte behöver bejaka något vinstintresse och därför helt kan fokusera på att vara styrda av behov.

Detta påstående bevisas bäst genom att titta tillbaka till hur Sverige fungerade på 1960 och 1970-talet.

Innerst inne tror jag att många av Alliansens företrädare inser detta, men att de inte vågar agera för att rätta till de misstag de gjort under dess 8 år vid makten.

Välfärdstjänster och kommunal service måste ägas och drivas av det allmänna om vi vill säkerställa att den offentliga sektorn på nytt blir motorn i den svenska samhällsutvecklingen. Så länge dessa verksamheter är styrda av efterfrågan och vinstintresse, snarare än behov, kommer de aldrig att fungera som avsett.

Så min slutsats och rekommendation till alla som vill se ett blomstrande Sverige i framtiden är därför att lägga sin röst på det enda parti som kan genomföra de reformer som behövs för att få Sverige på fötter.

Det partiet är, och har alltid varit Socialdemokraterna!

Se därför till att lägga din röst på Socialdemokraterna om du vill se ett blomstrande och välmående Sverige i framtiden, se dessutom till att lägga din röst på de politiker som är beredda att driva en traditionell Socialdemokratisk politik.

Glöm heller aldrig att ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut du fattar idag”

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.