Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skatteplanering lätt att stoppa!

Jag har tidigare skrivit ett par inlägg på denna plats som behandlar skatteplanering. Jag har berört varför den existerar, hur den är uppbyggd, och hur den kan stoppas.

Efter att i rollen som internationell bankman ha jobbat med, och dessutom varit en av världens ledande på området skatteplanering, kom jag slutligen fram till slutsatsen om hur dåligt detta är för de inblandade ländernas ekonomi, detta trots att alla skatteupplägg jag medverkat till alltid varit lagliga, om än i högsta grad omoraliska.

Därför känns det skönt att nu konsekvent tacka nej till medverkan i alla sådana upplägg, trots att jag fortfarande anses sitta inne med världsledande spetskunskap på området och får förfrågningar om att hjälpa till flera gånger per år.

Mitt mål är nu istället att sätta stopp för dessa skatteupplägg just mot bakgrunden att de är lika omoraliska som förödande för medborgarna i de länder upplägget berör.

Dessutom är det så att de största vinnarna i ett skatteplaneringsupplägg alltid är de banker och rådgivare som varit inblandade i upplägget, detta i och med att man tillämpar en faktureríngsmodell som tar betalt i procent av hur mycket man sparar för sin kund i form av lägre skatt. Således tjänar man som rådgivare mer, ju mer man lagligt kan sänka skatten åt sin kund.

Om ni vill ha hela bakgrunden, och historien om hur skatteplanering blev till och eskalerade rekommenderar jag att ni läser det mer fylliga blogginlägget som heter dubbelbeskattningsavtalens vara……

Hur som helst, med den nu existerande varianten av gamla dubbelbeskattningsavtal som Sverige har med de flesta av de länder som fanns i den ”gamla världen”, är skatteplaneringen näst intill omöjlig att stoppa, detta därför att det är just dubbelbeskattningsavtalen som är själva fundamentet i all skatteplanering.

Byts dessa ut till den NYA modellen av dubbelbeskattningsavtal som vi nu tillämpar när vi ingår dubbelbeskattningavtal med nya nationer skulle all skatteplanering, och nyttan av den försvinna helt och hållet.

Anledningen att den försvinner är helt enkelt att det i den nya modellen av avtal alltid är så att man betalar den högsta av den skatt som råder i de 2 länderna. Nedsättning av skatten i landet där inkomsten intjänats medges bara med lika mycket som man med bevis från skattemyndigheten i det andra landet kan bevisa att man redan erlagt i skatt.

Om vi i alla lägen tillämpade dubbelbeskattningsavtal av den nya modellen skulle det således betyda att man genom skatteplanering aldrig kan sänka den totala skatten, något som i förlängningen gör att all skatteplanering blir överflödig och verkningslös.

Med ovanstående som bakgrund kommer jag därför politiskt att arbeta för att vi i Sverige snarast skrotar alla dubbelbeskattningsavtal av den gamla modellen, för att i stället ersätta dessa med avtal av den nya modellen.

En annan vinst är att länderna, om vi tillämpar den nya modellen av dubbelbeskattningsavtal, slipper att konkurrera med varandra vad gäller bolagsskattens storlek. Med den nya modellen av avtal blir skatten i alla lägen den högre av de länder som är inblandade, allt till skattebetalarnas gagn och favör.

Jag upprepar därför ännu en gång vad jag tidigare sagt, låt oss i Sverige ta täten och bli föregångsland i EU till att börja med, för hur dubbelnbeskattningsavtal ska vara utformade. Låt oss bli drivande i den internationella debatten, och för världen förklara varför det inte genom konstgjorda och onaturliga strukturer ska vara omöjligt att sänka sin skatt.

Dubbelbeskattningsavtalen kom initialt till för att företag inte skulle behöva betala skatt på samma inkomst flera gånger, men som de tillämpas i dag medför de snarare till att beskattning kan undvikas helt och hållet, och just denna avart gör att de är skadliga för alla världens nationer. De enda vinnarna på dess överlevnad är de banker och rådgivare som aktivt arbetar med skatteplanering för sina kunder, förlorarna är merparten av världens befolkning. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.