Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hög tid att slopa landstingen!

Trots att det för närvarande inte finns i agendan för Socialdemokraterna, kommer jag trots allt att driva frågan om att slopa de nuvarande landstingen, och i stället överföra all vård till staten.

Mitt förslag som jag skrivit om tidigare på denna plats, är att göra staten till huvudman för all sjukvård, skrota landstingen, och i stället ersätta dem med 4-6 regioner, alla med minst 1 regionsjukhus.

Anledningen till mitt förslag grundar sig på ett antal konstaterade fakta:

  • Vården och vilken medicin man får skiljer sig åt beroende på i vilken del av landet man bor. E.g. vilket landsting man tillhör.
  • Den utrustning som erfordras för kvalificerad vård och behandlingar är dyr i inköp och kan av den anledningen inte finnas på alla sjukhus.
  • Stafettläkare och inhyrda sjuksköterskor är en kostsam affär för skattebetalarna, och leder i nuvarande utformning och organisation av sjukvården till onödiga kostnader för landets skattebetalare. Dessutom gör de skenande kostnaderna att de nuvarande landstingen måste spara genom personalnedskärningar, vilket påverkar kvaliteten på vården.
  • Det fria vårdvalet är en kraftigt fördyrande faktor för landets skattebetalare.
  • Uppdelningen i landsting förvrider kompetensutvecklingen av landets vårdpersonal och gör att sjukvårdspersonal med karriär ambitioner söker sig till de stora städerna.

Min lösning med ett förstatligande av all sjukvård, och en uppdelning i 4-6 sjukvårdsområden i statlig regi botar effektivt alla ovanstående problem.

Genom att slopa det fria vårdvalet och återföra all vård under statlig regi, får vi 1 huvudman med full överblick över all sjukvård i landet, något som i sin förlängning kommer att leda till en mer jämlik vård i landet.

För läkare och övrig sjukvårdspersonal med karriär ambitioner kommer det därför alltid i mitt förslag att finnas minst 1 universitets sjukhus i varje region som kan tillgodose dessa människors karriär ambitioner.

I mitt förslag till regioner i stället för landsting, inryms dessutom ett förslag att helt, genom lagstiftning,  förbjuda personaluthyrnings företag inom vården. Detta för att få stopp på systemet med stafettläkare och inhyrda sjuksköterskor.

Min ide är att en region ska kunna hyra ut personal till en annan region om behov finns, men att regionerna fakturerar varandra sinsemellan emedan personalen alltid får sin lön från den region de tillhör.

Det fria vårdvalet kan måhända låta fint som tanke och ide, men i verkligheten leder det till onödiga kostnader för samhället och dessutom till att vi får en ojämlik vård geografiskt sett.

Jag är dessutom fullkomligt övertygad om att all sjukvårdspersonal, likt alla andra människor med karriär ambitioner drivs av viljan att utvecklas och tänja sina gränser, snarare än viljan av att tjäna mer pengar på sin arbetsinsats.

Dock har vi under ett antal år av samhällsutveckling som tagit oss all mot ett mer girigt och egoistisk sätt att tänka fått dem att välja karriär väg baserat på möjlig inkomst, snarare än att välja den väg som innebär den största mentala utmaningen.

Därför kommer jag politiskt att arbeta för att landstingen snarast avskaffas och i stället ersätts av 4-6 regioner under statligt huvudmannaskap. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.