Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Använd överskott i kommunala bolag till att finansiera underskott i den kommunala servicesektorn.

Jag är glad över de överenskommelser som nu träffats mellan vårt parti och MP samt Alliansen om hur kommunal politiken ska drivas de kommande 4 åren. Detta innebär att vi kommer att styra i minoritet och finna breda politiska lösningar, något som är bra för en kommun. 

Jag tycker även att det är bra att vi marginaliserar inflytandet från V och SD.

Därför tycker jag att vi nu, när vi gör en ny start med en ny politisk ordning i Umeå, även ska göra en ny start i hur vi behandlar och finansierar kommunala bolag och kommunal service.

På detta område tycker jag att vi ska ta oss en ordentlig titt på hur man löst detta i Skellefteå. Detta därför att vi har mycket att lära av våra partikamrater i Skellefteå avseende hur man på ett kostnadseffektivt sätt driver kommunal verksamhet och samtidigt ger skattebetalarna maximal utväxling för sina erlagda skattepengar.

Vår allra viktigaste uppgift som kommunpolitiker är att tillse att vi tar det fulla ansvaret för kommunens balans och resultat räkning, och att vi i inför varje beslut, innan det fattas lägger oss vinn om hur detta beslut kommer att påverka balans och resultat räkningen. 

Hur bolagiseringen av kommunala verksamheter ser ut i Skellefteå kontra Umeå skiljer sig inte åt speciellt mycket vad gäller vilka verksamheter som bolagiserats.

Däremot har Skellefteå på de flesta områden bestämt sig för att behålla verksamheten i egen regi, om än i aktiebolagsform, medan vi i Umeå i många fall i stället valt att konkurrens utsätta, upphandla, och lägga ut verksamheten på entreprenad.

Denna strategi gör enligt min uppfattning att vi i Umeå många gånger betalar dubbelt för många verksamheter. Samtidigt kan vi inte likt Skellefteå utnyttja de kommunala bolagens vinster till att täcka underskott i de bolag och verksamheter som går med förlust och annars behövt finansieras med skattemedel.

Jag anser att våra partivänner i Skellefteå, trots att man bolagiserat många verksamheter, tagit det fulla ansvaret för kommunens balans och resultaträkning genom att behålla det mesta av den kommunala serviceverksamheten i egen regi, snarare än genom att lägga ut den på entreprenad.

Låt mig beskriva Skellefteå modellen mer konkret för att tydliggöra vad jag menar.

  • Skellefteå har Skellefteå Kraft, Skebo med fler verksamheter som gör ordentliga vinster på sin verksamhet, detta utan att ta ut oskäliga priser från sina kunder.
  • Inom sfären av kommunala bolag ligger även de bolag som normalt finansieras med skattemedel. Dessa är bolag bedriver funktioner såsom sophantering, lokaltrafik, äldrevård mm.
  • I Skellefteå modellen använder man sedan vinsterna från de vinstgivande bolagen för att täcka upp kostnaderna i de bolag som visar negativt resultat därför att kommunen valt att inte ta ut den fulla kostnaden för servicen från sina kommuninvånare. I stället för att betala dessa subventioner med skattemedel görs detta i form av koncernbidrag inom den egna bolagssfären.
  • Vinsten för Skellefteåborna är att skattepengar behöver tillskjutas i mindre mån, och att kommunala service avgifter kan subventioneras utan att tillskjuta skattemedel. Dessutom minimerar man på detta sätt bolagsskatterna för de kommunala bolagen. En skatt som om den skulle betalats, tillfallit staten i stället för kommunen.
  • Skellefteås modell är enligt mitt förmenande lika enkel som den är smart! Man har bolagiserat verksamhet därför att lagstiftning och marknad till viss del kräver detta, dock har man valt att behålla all verksamhet i kommunal regi snarare än att lägga ut den på entreprenad vilket gör att alla pengar stannar i Skellefteå kommun. Allt till gagn för Skellefteås skattebetalare.

Jag tycker därför att vi snarast ska sätta oss ner och ta oss en funderare hur vi i Umeå kan bygga en liknande modell. Vi har liksom i Skellefteå en rad vinstgivande bolag inom den kommunala bolagssfären, bolag vars vinster med fördel skulle kunna användas till att täcka kostnader vi annars måste täcka med skatteintäkter.

Dessutom får vi aldrig förringa betydelsen av att behålla så mycket som möjligt av den kommunala servicen i egen regi.

Just det faktum att vi bedriver kommunal serviceverksamhet i egen regi i stället för via entreprenad, innebär att vi som politiker är friare i det framtida fattande av politiska beslut. Friheten kommer sig av det faktum att vi kan fatta beslut som är ideologiskt rätta även om dessa beslut skulle innebära negativa konsekvenser för ett eller flera av de kommunala servicebolagen.

Detta är omöjligt i en värld där verksamheten är utlagd på entreprenad då politiska beslut som leder till förändringar eller inkomstbortfall för dessa verksamheter skulle bli föremål för avtalsbrott och stämningar.

Så till Hans och mina partivänner säger jag därför följande. Nu när det är ny ordning i den kommunala politiken, ta då chansen att även reformera och göra förändringar i hur AB Umeå drivs i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.