Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stor & stark Offentlig sektor Sveriges nyckel till framgång.

När nu valet är över, budgetförslaget lagt, och saker och ting börjar rulla på är det viktigt att vi tillser att det inte rullar på i samma hjulspår som det gjort under de sista 8 åren med Alliansen vid makten.

Vad vi framför allt måste koncentrera oss på är en grundlig renovering av den offentliga sektorn.

Att renovera och återuppbygga den offentliga sektorn så att den blir lika stor och stark som i forna tider är nyckeln till ett tryggt, ekonomiskt och socialt välmående Sverige. Dem offentliga sektorn ska precis som historiskt vara offentligt ägd, skattefinansierad, och ha behov, och inte vinstintresse som drivfjäder.

Jag har tidigare sagt att Sverige historiskt gått som bäst när Staten genom den offentliga sektorn och Kapitalet gått hand i hand. Denna bild stämmer även om man tittar på nationer som Tyskland, England m.fl.

Det behövs en stark offentlig sektor som kan förse företagen med välutbildad arbetskraft, som kan förse företag och samhälle med sådana saker som elektricitet, vatten, vägar och övrig infrastruktur. 

I korthet menar jag att allt som i dagligt tal benämns som samhällstjänster ska skötas av den offentliga sektorn. På detta sätt tassar staten och kommunerna inte in och konkurrerar på företagens spelplan, och företagen ser till att inte tassa in på den offentliga sektorns spelplan.

När detta fungerade bra historiskt (läs 50 – 80-talet), mådde Sverige som bäst. Medborgarna präglades av optimism och framtidstro, detsamma gällde för företagen och statens finanser fungerad väl.

Det måste finnas en stark offentlig sektor som motvikt till näringslivet, ty utan denna motvikt blir näringslivet snabbt drivna av större och större girighet och människor kommer precis som Alliansens tid att fara illa och må dåligt.

Låt oss därför starta detta viktiga bygge OMEDELBART så att vi kan vända skutan Sverige åt rätt håll.

En kommentar

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Har just sett Stefan Jarls dokumentär ” Godheten ”…. Den filmen speglar på ett bra sätt vad som gått snett i samhället .
    Håller helt med dig i det du skriver !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.