Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett modernt Umeå behöver ”skrytbyggen” för att växa.

Det är för mig omöjligt att förstå varför framför allt Jan Hägglund och Arbetarpartiet är emot byggandet av nya faciliteter i Umeå?  Dessutom så till den milda grad att de kallar dem ”skrytbyggen.”

Som jag ser det påvisar detta endast ett visionslöst tänkande!

En proaktiv politik med ett visionärt tänkande är vad Umeå behöver. Med ett sådant följer byggande av nödvändig infrastruktur och institutioner likt Väven och det nya badhuset Navet.

Umeå har en vision att växa till 200.000 medborgare, kanske mer, och för att göra detta möjligt krävs att vi redan idag bygger den infrastruktur som en sådan befolkningsökning kräver. Det är just byggandet av denna infrastruktur som tillsammans med ett visionärt tänkande gör befolkningstillväxten möjlig.

Så även om vi får gräva extra djupt i kommunens plånbok idag så kommer vi att få detta återbetalt med ränta när befolkningen ökar. Detta i form av ökade skatteintäkter. Således blir byggandet en investering för framtiden. En investering som kommer att ge positiv avkastning i form av framtida ökade skatteintäkter överstigande investeringens storlek.

Om vi vill växa går det inte att vänta med detta byggande. Precis som med ett industriföretag som vill växa måste vi först investera i högre produktionskapacitet innan vi ökar produktionen. I Umeå’s fall är den ökade produktionskapaciteten mer infrastruktur och mer ”skrytbyggen”, och den ökade produktionen är fler kommuninvånare.

Runt om i världen finns många exempel på varför den form av tänkande jag förespråkar fungerar. Låt mig därför lyfta upp och berätta om vad jag ser som det tydligaste exemplet på hur detta tänkande leder till framgång, Malaysia.

I Malaysia som jag hade förmånen att bo, arbeta och leva i under många år hade man under mer än 20 år en oerhört dynamisk och visionärt tänkande Premiärminister i form av Tun. Dr. Mahathir.

När han i Malaysia byggde en ny Administrativ Huvudstad för alla regeringsfunktioner kallat Putrajaya, ett IT nav i form av Cyberjaya, nya hamnar, samt den nya jätteflygplatsen KLIA (Kuala Lumpur International Airport) en bra bit utanför Kuala Lumpur, och dessutom byggde ett modernt motorvägsnät över allt i landet kallade alla honom GALEN.

Många frågade sig om han inte hade förlorat förståndet när han spenderade på detta sätt och byggde vad många ansåg vara onödiga saker.

Dock visar alla analyser att det var just detta byggande som påskyndade och möjliggjorde Kuala Lumpurs snabba tillväxt och position som tillväxtnav i Asien. Dessutom möjliggjorde byggandet Malaysias ofattbart snabba resa från varande ett fattigt utvecklingsland till en modern välmående industrination.

Allt detta möjliggjordes sålunda av en enda persons Visionära tänkande!

Slutsatsen är därför: Sluta gnälla och se problemen, se i stället på de framtida möjligheter som blir resultatet av det vi gör idag.

Tänk på mitt ordspråk som lyder: ”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag.”

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Men byggen, skryt eller inte, ska ligga på platser där de passar bäst för att de ska växa. En barn-, ungdoms- och aktivitetsanläggning har inget i ett allt farligare trafikområde, som nu ”trafiknavet”, särskilt Vasaplan med alla bussar och passerande med olycksrisker. Skola eller dagis godkänns inte på sådana platser och då ska inte badhus/simhall göra det heller. För att centrum ska utvecklas på kv Nanna måste badande/simmande för barn/ungdomar flyttas annanstans i tryggare läge, helst idrottsområde. Sedan kan annat komma i ett Nannahus och Umeå växa där.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vår uppfattning om läget är trafikfarligt eller inte skiljer sig åt. Jag anser att läget är utmärkt då vi kan kombinera ett badhus med andra idrottsaktiviteter i ett city läge. Läget ger möjligheter till att göra mer än bara bada.

      • Urban Bengtson

        Helt riktigt, det är inte bada jag menar i första hand, det är simma och simsporterna och för barn/ungdomar som inte ska tvingas in i cityfarliga trafiken av våra skattemedel. Vad menas annars med ”mer än bara bada”?

        Vilka andra idrotter kombineras i stan med simning? Ser ingen annan träningsanläggning nära. Och det är ju träningsutbytet/synergier som är det viktiga med idrottshallar ihop liksom för simningen den viktiga utemiljön, särskilt vid tävlingar på sommarhalvåret.

        Varken Fritid och eller Skolan i Umeå har fått yttra sig om färdvägar till och från då detaljplanearbetet avbröts och det är ju där synpunkter är som viktigast. För simningen ska jämförelse med säkert till/från jämföras med Umeå simhall eller Nolia, Campus och Nydala. Bevisligen är traifken större och farligare kring ett Nannabadbygge. Och nya anläggningar ska inte försämra förutsättningarna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          För mig är bada allt som går att göra i ett vattenland, med andra aktiviteter än simning.

          Med andra idrotter menar jag för simmarna framför allt tillgång till gym och styrketräning som ju är en naturlig del av träningen.

          Då det gäller läget blir det perfekt då det på ett enkelt sätt blir tillgängligt för alla, även de utan bil.

          Sedan är det ju så att de existerande anläggningarna till stor del kommer att finnas kvar varför jag inte kan se att man ”tvingar” någon att åka till Navet.

          När det sedan kommer till själva anläggningen måste det bli ett stort lyft för simmarna att få en 50 meters bassäng att träna och tävla i, även om man inte kan hålla SM på seniornivå.

          Simning är med all respekt en rätt liten idrott i Umeå kommun och innan man går ut och ensidigt kräver specialiserade anläggningar godkända för SM med flera arrangemang tycker jag att allt bör sättas i sitt rätta perspektiv.

          Med all respekt för simningen som idrott och de aktiva tävlingssimmare som finns i Umeå borde det i ett läge när vi pratar om finansiering med skattemedel i sådana fall först byggas en fullstor fotbollsarena med skjutbart tak, en skidtunnel för alla som tävlar i skidor etc. Detta är sporter som i antalet aktiva både på tävlings och motionsnivå är betydligt större och med ditt resonemang därför borde gå före om vi talar finansiering med skattemedel.

          Jag tycker avslutningsvis att Umeå med Navet får ett bra badhus, centralt placerat och helt i klass med Övik’s alternativ. Hoppas dessutom att de i Navet bygger spa och massage anläggningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.