Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Föga förvånande att sjukskrivningstalen ökar kraftigt efter 8 år med Alliansens Arbetslinje!

Under en längre tid har det kommit indikationer på att sjukskrivningstalen ökar kraftigt. Betydligt mer än förväntat! Sjukskrivningarna ökar framför allt bland kvinnor, och med psykologiska diagnoser som grund för sjukskrivningen. Dessutom tenderar sjukskrivningsperioderna att bli betydligt längre eftersom tillfrisknandet tar längre tid med psykologiska orsaker som grund.

Det har gått så lång som till att psykologiska orsaker numera är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige.

Vidare kan vi ur prognosen för årets sjukpenning läsa att kostnaden för sjukpenning spränger alla gränser, och att vi inte sett liknande sjukskrivningstal sedan 90-talet. Bara under de sista 3 åren har kostnaden för sjukpenning stigit med 10 miljarder. För innevarande år begär Försäkringskassan därför 1 miljard extra, och för nästa år ytterligare 1,5 miljarder extra. Totalkostnaden för sjukpenningen väntas under innevarande år landa på hisnande 31,5 miljarder kronor.

Annat vi kan utläsa ur prognosen är att psykologiska orsaker som grund för sjukskrivningen är en trend som pågått under en längre tid. Det går även att utläsa att både inflödet och varaktigheten vad gäller sjukskrivningar ökar. Dessutom går det att utläsa att sjukskrivningarna ökat med 55% sedan den ”bortre tidsgränsen” i sjukförsäkringen infördes 2010.

Min fråga är enkel:

ÄR DET NÅGON SOM ÄR FÖRVÅNAD ÖVER ATT DETTA INTRÄFFAR JUST NU?

För mig är denna utveckling föga förvånande. Snarare är det en bekräftelse på att det jag påtalat under lång tid gällande Alliansens experiment med Arbetslinje och bortre tidsgräns kommer att leda till katastrof och ett totalt misslyckande.

Vad som gör situationen ännu värre är att Alliansen valde att använda levande människor av kött och blod i sina experiment. Experimenten sjösattes därför att Alliansens grundläggande ide hela tiden varit att sänka skatterna till varje pris. Detta oavsett vad kostnaderna sedan blir i slutändan.

Att experimentet misslyckades är därför föga förvånande, snarare en logisk effekt av en matematisk ekvation som är helt felaktig.

Jag hävdar med bestämdhet att det aldrig går att lösa den ekvation som Arbetslinjen bygger på:

Arbetslinjens ekvation ser ut som följer:

Färre medarbetare – Högre produktion – Mer stress – Högre arbetsbelastning – Högre vinster = ARBETSLINJEN

Sålunda är det lätt att ur denna ekvation utläsa att det enda säkra resultatet kommer att bli utbrändhet och ökade sjukskrivningstal. Man behöver inte direkt vara Professor i matematik för att förstå detta.

Varför valde då Alliansen att gå fram med sin Arbetslinje på det sätt man gjorde?

Utan att sitta med runt bordet där Alliansens företrädare skapade sagda Arbetslinje är det svårt att svara på den frågan med exakthet. Dock ligger det rätt nära till hands att anta att Arbetslinjens tillkomst kan bokföras på girighetens konto.

Alliansens politik har alltid strävat efter att ge de som redan har ännu mer. Att ge ”fåtalet makten över flertalet”. Genom att gå ut med Arbetslinjen och samtidigt sänkta skatter för gemene man hoppades man således att kunna föra svenska folket bakom ljuset och dölja det riktiga motivet bakom Arbetslinjens införande.

Alliansen lyckades med denna bedrift under hela 2 mandatperioder. Dock hoppas jag att svenska folket nu inser sanningen bakom Arbetslinjen, och i framtiden passar sig väldigt noga för att ånyo sätt Alliansen i regeringsställning.

Alla politiska inriktningar som strävar efter att beröva ”Flertalet makten över fåtalet” är dömda att misslyckas annat än i rena diktaturer.

Därför avslutar jag detta inlägg med några tänkvärda ord ur en av Bob Marley’s sånger:

You can fool some people some times, but you can not fool all the people all the time!

Så sant som det är sagt!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.