Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ungas förståelse för politisk ideologi är detta tidevarvs STORA utmaning.

Jag har tidigare sagt att avsaknaden av ideologisk debatt inom politiken är ren och skär katastrof, och att just avsaknaden av densamma har givit oss en vardag där framför allt dagens unga tycker och tänker om politik utan ideologisk förankring.

Dagens politiska spel, dvs. spelet om väljarnas röster handlar mer om vilka populistiska frågor en politiker eller ett politiskt parti driver än om den ideologi på vilken deras politik är byggd.

För mig är politisk debatt utan ideologisk förankring detsamma som att navigera utan vare sig mål, karta eller gps. Eller som att driva ett företag utan affärsplan med tillhörande budget. Det kan till och med jämföras med och liknas vid en Charlotte Kalla som tränar helt på måfå. Utan mål, utan plan och utan ett träningsprogram som leder till målet.

  • Är det någon som tror att Charlotte skulle vunnit gårdagens 10 kilometers lopp utan att ha målsättning, plan och ett väl avvägt träningsprogram som verktyg?
  • Finns det någon som tror att navigeringen till målet lyckas om vi inte vet vart vi ska åka? Eller att vi kan ta oss dit utan nödvändiga navigationsverktyg?
  • Finns det någon som tror att ett företag kan nå sina resultatmål utan en strikt affärsplan och en budget som stödjer affärsplanen?

Jag tror och hoppas att ni alla kommer fram till att svaret på ovanstående frågor är nej.

Då blir nästa fråga:

Varför driver vi politik utan att redovisa och debattera politikens kärna? Den kärna som är den ideologiska plattform och den ideologiska övertygelse på vilken ett politiskt partis politik vilar på?

Svaret på denna fråga är kanske svårare att sätta fingret på, själv är jag övertygad om att den ideologiska debatten i politiken försvunnit därför att Allianspartierna sedan länge insett att de aldrig kan vinna över oss Socialdemokrater så länge som ideologi och ideologisk övertygelse präglar den politiska debatten.

Alliansen har därför framgångsrikt använt en strategi som fragmenterat den politiska debatten. En strategi där man i stället för att prata ideologi och långsiktiga effekter, pratar om kortsiktiga effekter och fördelar i enskilda politiska frågor, gärna relaterade rakt till den egna plånboken för att väcka den girighet som vilar i oss alla.

Alliansen har på ett skickligt sätt lyckats få oss Socialdemokrater att följa med dem i denna deras strategi. Även hos oss har den ideologiska debatten tystnat för att istället ersättas med profilering i populistiska frågor.

Detta kallar de politisk utveckling och modernisering av politiken!

Även i vårt parti finns det medlemmar som framhäver att vår politik behöver förnyas och moderniseras. HELT FEL tycker jag! Det behövs varken förnyelse eller moderniseringar, allt som behövs är en återgång till ideologisk debatt snarare än debatterande av enskilda frågor lyfta ur sitt ideologiska sammanhang.

Kamrater – låt oss därför stanna upp, omgruppera och återta initiativet i den politiska debatten. Jag är helt säker på att alla partivänner runt om i landet delar min övertygelse om att vår politik är den enda rätta för Sverige.

Därför måste vi återgå till att debattera det vi är oslagbara på, nämligen den ideologiska plattform och det ideologiska budskap som vår politik bygger på. Vi måste förklara varför vår ideologiska plattform ser ut som den gör, vilka värden den är byggd på, och framför allt vilket Sverige en sådan politik bygger för framtiden. 

Bara med ett återinförande av den ideologiska debatten kan vi förklara och få förståelse för meningen med ord som kärlek, solidaritet och alla människors lika värde. Att prata om dessa kärnvärden utan att prata om ideologi är omöjligt.

Moderniseringen och förnyelsen vi behöver är en återgång till det gamla – ett återförande av den ideologiska debatten i politiken är verktyget vi behöver för att lyckas. Allt som behövs är att tala om ideologi i termer och liknelser som dagens väljare kan relatera till. 

Ideologisk debatt och förankringen av vår ideologiska plattform hos väljarkåren är för Socialdemokraterna lika viktig som målen, planen och träningsprogrammet är för Charlotte Kalla.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.