Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skrota det fria vårdvalet NU! – Lägg de sparade pengarna på bättre och snabbare vård.

Det fria vårdvalets vara eller icke vara är i dagarna en flitigt debatterad fråga. Socialdemokraterna och Miljöpartiet beskylls för att gå Vänsterpartiets ärenden när man vill införa begränsningar för uttag av vinster i välfärdsföretag.

Ett antal styrelseledamöter i Vårdföretagarna har författat en artikel där de hyllar det fria vårdvalet och hävdar att det leder till innovationer och bättre vård. Man hävdar även att en återgång till enbart offentlig vård skulle innebära en högre kostnad och en sämre vård.

Tillåt mig att tvivla!

Självklart talar de i egen sak då förekomsten av privata företag i offentlig sektor är en kassako för dess ägare, låt ingen tro något annat även om de försöker dölja sina egentliga motiv bakom fina ord och fraser.

Dessutom tycker jag att de i sin skrivelse avslöjar lite av sin människosyn när de hävdar att vård i offentlig regi skulle bli sämre. Det de indirekt gör är att påstå att alla de tusentals människor som arbetar med att ge vård och omsorg i offentlig regi gör ett dåligt arbete och att de saknar visioner och ideer om hur bra vård ska utföras.

För egen del har jag min uppfattning klar sedan länge. Det fria vårdvalet ska skrotas med omedelbar verkan och all vård ska i framtiden utföras av det allmänna, dvs i enheter ägda och kontrollerade av staten, landstinget och kommunerna.

Den kraftiga trend som råder i stora delar av Europa med en återkommunalisering av offentlig serviceverksamhet ska självklart appliceras även på vård och omsorgsområdet. En återgång till ett system där vård och omsorg bara sköts och utförs av det allmänna kommer precis som i fallet med återkommunaliseringar att leda till stora besparingar och högre kvalitet.

Varför ska det fria vårdvalet avskaffas? 

Därför att det fria vårdvalet medför stora extrakostnader för oss skattebetalare, och därför att skattepengar aldrig varit avsedda att hamna i fickorna hos ägare till privata företag.

Nedan redovisar jag några av de fördyringar som det fria vårdvalet medför:

  • Uppbyggnad av övervakningssystem hos stat, kommun och landsting för att kontrollera att de privata vårdgivarna lever upp till ingångna avtal, och att de faktiskt utfört det arbete de vill ha betalt för. Detta medför fördyringar på minst 10 %, pengar som annars kunnat gå till vård i offentlig regi.
  • De privata vårdentreprenörerna ratar de som är sjukast, och när det inte längre är möjligt att tjäna pengar på en patient/vårdtagare skickas denne tillbaka till det allmänna som får bära kostnaden.
  • Kraftiga fördyringar då det blir omöjligt för det offentliga att som tidigare planera både lokalisering, bemanning och storlek på sina verksamheter. Tidigare kunde man med hjälpa statistik, erfarenheter och demografi lätt planera för, och driva vård i egen regi. Det fria vårdvalet har satt detta ur spel då det efter det fria vårdvalets införande blivit omöjligt att beräkna hur många patienter/vårdtagare man kommer att ha i en offentligt driven verksamhet.
  • Förekomsten av stafettläkare är en direkt effekt av det fria vårdvalet och medför kraftiga fördyringar för samhället. Om det bara fanns 1 enda arbetsgivare att välja på skulle stafettläkeriet upphöra med omedelbar effekt.
  • Bristen på sjuksköterskor och övrig vårdpersonal kan direkt tillskrivas det fria vårdvalet.

Det går att göra listan hur lång som helst men jag hoppas att ni som läser detta ska förstå mig när jag påstår att det fria vårdvalet medfört kraftiga fördyringar. Fördyringar som leder till att vårdköerna blir längre och att nödvändiga investeringar i ny teknik och ny vårdinfrastruktur måste skjutas på framtiden.

Det finns säkert de av er som hävdar att det fria vårdvalet givit de som arbetar inom vården fler arbetsgivare att välja mellan, och att detta medfört att de kunnat höja sina löner.

Detta är delvis rätt, och med en återgång till vård med endast det allmänna som arbetsgivare måste intressena för de som arbetar inom vården tillvaratas. Det är viktigt att dessa yrkesgrupper har en bra lön. Ännu viktigare är att det finns möjligheter att vidareutbilda sig och förkovra sig i yrket.

Min lösning på detta är att se till att lönesättningen för personalgrupperna inom vård och omsorg i alla lägen följer den övriga löneutvecklingen i vårt samhälle och att det ges möjligheter till vidareutbildning och förkovran på arbetstid.

Därför är valet lätt! Jag har sagt det förut och säger det igen….Skrota det fria vårdvalet, och gör det nu!

I ett kärleksfullt solidariskt samhälle ska alla ha rätt till adekvat och snabb sjukvård på lika villkor. Detta kan bara uppnås genom ett skrotande av vårdvals-reformen och genom att skota landstingen och ersätta dem med 4 -6 regioner med staten som huvudman.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.