Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Svensk Utrikespolitik snart lika ledande som den var på Olof Palmes tid.

Det gläder mig storligen att resten av världen nu reagerar och tar svensk utrikespolitik på allvar. Det faktum att Margot Wallström stoppades från att tala på arabförbundets möte är goda och sunda tecken på en väl fungerande utrikespolitik. Dessutom visar det att resten av världen både följer, och framför allt reagerar på vår utrikespolitik.

Under Olof Palmes dagar som regeringschef ansågs Sverige vara landet annorlunda, och det land som satte lyset på, och elden i baken på de regimer och regeringschefer som inte behandlade sina medborgare på ett demokratiskt och anständigt sätt.

Utrikespolitiken under regeringarna Palme präglades av en vilja att värna värdens svaga och utsatta. Kritik mot orättfärdiga regimer gavs öppet och direkt utan omsvep. Sverige var under regeringarna Palme ursprunget till, och förespråkarna för, hur verklig demokrati skulle byggas och upprätthållas.

Efter mordet på Olof Palme dryftade sig USA’s ambassadör i Sverige till att säga att Sverige efter mordet återgått till att bli ett ”vanligt land”, detta sagt därför att Sverige medan Olof Palme levde ansågs vara världens polis, och en nagel i ögat på alla regimer som inte beaktade demokrati och mänskliga rättigheter.

Erkännandet av Palestina var ett viktigt tecken på att Sverige nu på allvar jobbar för att återta den position i utrikespolitiken som vi hade under Palmes dagar.

Världen behöver en polismakt inom utrikespolitiken. En polismakt som utan rädsla vågar kritisera alla som gör fel och på ett eller annat sätt åsidosätter demokrati och mänskliga rättigheter.

Som Socialdemokrater ska vi aldrig rädas att stå upp och kämpa mot orättvisor och orättvis behandling. En politik byggd på kärlek, solidaritet och principen om alla människors lika värde kan aldrig, och ska aldrig blunda för det som är fel och orätt.

Måhända stöter vi oss med de regimer som för tillfället åsidosätter demokrati och mänskliga rättigheter. Med vår hjälp, och genom att vi vågar stå upp och öppet kritisera varje regim som begår dessa brott mot sina medborgare kommer vi att kunna förändra världen till det bättre.

Dessutom får vi aldrig glömma att ingen regim varar för evigt. Med vår hjälp blir de orättfärdiga regimerna sannolikt mer kortlivade än om vi inte stått upp och öppet kritiserat dem.

Ett bra exempel och ett tydligt bevis på att denna strategi fungerar när det gäller utrikespolitik finns att finna i det som hände när Apartheidpolitiken föll i Sydafrika.

Det första land Nelson Mandela besökte var Sverige. Detta för att personligen tacka Sverige och det Socialdemokratiska partiet för att vi aldrig slutade kritisera den Sydafrikanska Apartheid regimen, och för att vi med mod, envishet och övertygelse oförtrutet jobbade ”hela vägen in i kaklet”.

Nelson Mandela var helt övertygad om att Sverige genom sin öppna kritik, och genom att driva på införandet och efterlevnaden av embargon mot landet enskilt varit den största orsaken till att apartheidregimen föll.

Det är precis den typen av utrikespolitik vi ska fortsätta driva. Måltavlorna för vår kritik må vara annorlunda än under Palmes dagar, dock är jag övertygad om att vi med samma kämpaglöd som tidigare kan nå samma resultat som i fallet med Sydafrika. 

Om Sverige står upp och oförtrutet fortsätter att kritisera dessa regimer kommer de förr eller senare att falla. Och när de faller kommer de som tar över att belöna oss för vårt mod och för vårt enträgna kämpande för deras sak.

Världen behöver en röst som för de svaga och utsattas talan, och den rösten är Sverige.

För mig är det självskrivet att vi i Sverige inte ska göra affärer med regimer och regeringar som inte respekterar och följer FN’s regelverk vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Saudi Arabiens blockering av Margot Wallströms tal är ett bra bevis på att Sveriges hållning och Sveriges kritik mot avsaknaden av demokrati i landet fungerar, och att kritiken är besvärande för den sittande regimen.

Vi får inte låta oss skrämmas av deras handlande, snarare tvärt om. Låt oss i stället öka kritiken mot, och trycket på, den Saudiska regimen ännu mer. Dessutom är det en självklarhet att vapenavtalet ska upphöra och istället för att förnyas.

Vi får aldrig vika en endaste tum när det gäller att stoppa affärer med regimer som inte lever upp till demokrati och mänskliga rättigheter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

3 kommentarer

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Bra skrivet ….. Håller med till hundra procent !
    Den feghet som länge har präglat landet är ingen betjänt av . Varken vi eller dom människor som bor och lever i diktaturerna !

  2. olle

    Hela Arabförbundet fördömer ministern !!
    Bra att Margot stod upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Dåligt att nu är läget helt kört för Sverige att ta initiativ i Mellanöstern. Vad gäller relationerna med Isráel är de ju också i botten efter erkännandet av Palestina. Notera att Palestina också var med och fördömde Sverige.

    Så jag tror nog att vi kör huvudet i väggen istället, tror tyvärr inte vi får så många med oss på korståg mot orättvisor.Vi är för små för nån ska bry sig,är nog bättre herr viktigpetter Löhven gör nåt i Sverige istället för att erövra världen. Men visst ja, han ska reta upp Ryssen och lösa konflikten i Ukraina först. Och sen ta över FN och lära övriga länder sverigemodellen för att bli lika bra på låg arbetslöshet och bra ekonomi , Så låt det inte före valet,men nu är vi helt plötsligt väldigt bra. Det han har kallas Hybris, trovärdig ?? Nej:

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kampen för rättvisan är en enträgen kamp som kommer att vinna till slut. Det bevisas i fallet Sydafrika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.