Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Friskolor tar Umeå Kommun till rätten – Visar bara hur giriga de är!

I dagens VK kan vi läsa hur Minervaskolan tar Umeå kommun till förvaltningsrätten avseende storleken på skolpengen för 2014. Dessutom har både Minervaskolan och Språkskolan överklagat Umeå kommuns sänkning av skolpengen för 2015 till samma instans.

Är det någon som är förvånad?

För egen del är detta bara ytterligare ett bevis på att hela reformen med införandet av det fria skolvalet är helt fel.

Jag hade möjligen kunnat köpa att man överklagar sänkningar av skolpengen om det varit så att kommunens egna skolor erhållit en högre skolpeng än friskolorna. I detta fall är det inte så. Umeå kommun, liksom alla kommuner anpassar i alla lägen utgifterna efter intäkterna när de lägger sin budget.

När det gäller både 2014 och 2015, samt troligtvis även kommande år så måste den totala utgiftsmassan sänkas för att klara budgeten. Detta slår mot alla verksamheter så även mot skolan.

Att då som friskola överklaga kommunala besparingsbeslut ger inget annat än en bitter eftersmak. Under lång tid har dessa friskolor kommit undan utan att erbjuda sina elever de faciliteter som lagen föreskriver. De vanligaste områdena där man felat har varit kravet på skolbibliotek samt när det gäller skolhälsovård och skomaten.

Umeå kommun i likhet med många andra kommuner har ändå valt att inte driva dessa underlåtenheter vidare till rätten trots att de kunnat. Därför känns det ännu beskare att friskolorna nu försöker dra kommunen inför skranket när det gäller skolpengens storlek.

För egen del säger jag följande till de som driver friskolor: VÄLKOMNA TILL VERKLIGHETEN!

Skolan likväl som övriga kommunala servicetjänster är ingen skyddad verkstad med garanterade intäkter. Skolpengens storlek per elev kommer alltid att variera beroende på kommunernas intäktsmassa. Hur stor den ska vara ska alltid, och måste alltid vara varje kommuns rätt att bestämma.

Passar inte detta friskolornas ägare säger jag bara. LÄGG NER OCH DRA!

För övrigt bevisar detta bara att jag hela tiden haft rätt när jag påstår att reformen om det fria skolvalet är helt fel och något som medför kraftiga fördyringar för landets kommuner.

Det är därför av yttersta vikt att vi med omedelbar verkan skrotar reformen om det fria skolvalet och ser till att ÅTERKOMMUNALISERA skolan.

Bara i en verklighet där skolan som helhet tillhör kommunen eller staten kan landets kommuner på allvar planera vart skolorna ska placeras samt hur de ska dimensioneras för att klara av att möta de kvalitetskrav som ställs på skolan från lagstiftaren.

Med all skolverksamhet i kommunal, eller ännu hellre statlig regi vinner vi följande fördelar:

  • Bättre ekonomi i och med att alla elever går i den skola som ligger närmast hemmet.
  • Bättre och mer jämställd undervisning i alla skolor, detta i och med att alla lärare har samma arbetsgivare och sålunda samma kvalitetskrav.
  • Lättare att planera lokalisering och storlek på skolor och dess personalbehov i och med att elevunderlaget är känt i förväg.
  • Besparingar på minst 10% i och med att övervakningen av friskolorna och dess verksamhet kan slopas.
  • Högre betygsgenomsnitt i alla skolor i och med att alla skolor har en liknande mix av elever med lätt att lära och de som har svårare att lära. De som är studiemotiverade drar med sig de som är mindre motiverade.

Ett Socialdemokratiskt Sverige byggt på solidaritetsprincipen kan inte, och kommer aldrig att acceptera att privata intressen med hjälp av rättsapparaten ska gå in och ställa villkor på hur ekonomin i en kommun ska styras. Detta gäller både hur budgeten ska utformas likväl som i alla övriga aspekter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.