Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Industrinedläggelse och jobbflytt är lätt att stoppa!

Så länge flytten av industrijobb görs från Sverige och Europa till låglöneländer kommer jag ALDRIG att sluta tjata om hur vi både snabbt och effektivt kan sätta stopp för detta, vända trenden och få tillbaka jobben till oss.

För att lyckas med detta måste vi dock alla enas och förstå varför det händer. Många tror kanske att anledningarna är både komplexa och svåra att förstå? Själv hävdar jag motsatsen – Den största och viktigaste anledningen stavas VINSTER för företagen och dess ägare.

En flytt av produktionen till låglöneländer innebär följande fördelar för företagen:

  • Väsentligt lägre lönekostnader.
  • Inga eller mycket små arbetsgivaravgifter och skatter i tillverkningslandet.
  • Inga investeringar i dyra reningsanläggningar som tar hand om industrins gifter och avfall.
  • Inga fackföreningar som har inflytande nog för att skapa schyssta arbetsvillkor och anställningstrygghet.

Allt detta gör självklart att samma produkt kan tillverkas billigare i dessa länder än vad är fallet om produkterna skulle tillverkas i Sverige eller EU. Även om vi sedan lägger på logistik och transportkostnader blir marginalerna större med tillverkning i låglöneländer, detta trots att produkternas marknad för försäljning till stor del ligger i vår del av världen.

Finns det någon som på allvar tror att företagen sedan sänker priserna på produkterna med lika mycket som de tjänar på att tillverka dem i låglöneländer?

Rätt svar på den frågan är NEJ det gör de inte!

Sålunda kan vi med lätthet dra slutsatsen att denna flytt görs av en enda anledning. Anledningen är därför att det ökar på företagets vinster och sålunda gynnar företagens ägare i form av större bonusar, bättre aktieutveckling och större utdelningar.

De frågor vi i Sverige och EU måste ställa oss är därför:

  • Är denna utveckling är bra för oss?
  • Dessutom måste vi fråga oss om dettas beteende är speciellt solidariskt och ansvarsfullt?
  • Om ett sådant beteende hör hemma i ett demokratiskt land?
  • Hur långt vi ska låta företag och företagsägare driva på en utveckling som bara gynnar dem själva och deras plånböcker på medborgarnas bekostnad?

För mig är svaret enkelt, det blir nej på alla ovanstående frågor.

I ett demokratiskt land som Sverige och för övrigt i de flesta andra demokratier varken kan eller ska vi stillasittande sitta och se på medan de redan rika skor sig mer och mer på de fattigas bekostnad.

Kärlek, solidaritet och principen om alla människors lika värde hotas i allra högsta grad av detta beteende. Att bygga en värld där de redan rika blir ännu rikare på den övriga befolkningens bekostnad är en lika dumdristig som kortsiktig lösning.

Vad händer när det inte längre finns tillräckligt många som har råd att köpa de produkter företagen producerar?

Därför måste vi göra det enda vettiga och se till att denna utveckling STOPPAS med omedelbar verkan. Jag har i tidigare inlägg skrivit att det finns både enkla och effektiva lösningar att ta till för att stoppa utvecklingen och i stället vända den.

Här är Anders lösning på hur vi kan stoppa detta vansinne och vända utvecklingen:

  • Ett omedelbart införande av höga importtullar för varor och produkter som tillverkas utanför EU men säljs inom EU. 
  • Att dessa importtullar vad gäller storlek anpassas på sådant sätt att de äter upp den vinst företagen gör på att flytta tillverkningen till ett låglöneland. 
  • Att dessa skatter och importavgifter tillfaller stadskassan i de länder i vilka produkterna säljs.
  • Ett omedelbart införande av krav som säkerställer att allt varor och produkter som säljs inom EU är tillverkade enligt samma standard vad gäller miljö och rening som vore de tillverkade inom unionen.
  • Krav på tillverkarna som vill sälja sina produkter inom EU att de lever upp till det regelverk om anställningstrygghet med mera som råder inom EU.
  • Att företagen solidariskt beskattas i alla länder där deras produkter tillverkas och säljs.

Om vi gör på detta sätt blir det i ett slag olönsamt att flytta produktion till låglöneländer. Jag tror och vet att sådana åtgärder i stället skulle starta en våg som leder till att jobben flyttar tillbaka till Sverige och EU.

En sådan utveckling tjänar alla på:

  • Människor sätts i arbete.
  • Företagen får högre försäljning och större vinster i och med att fler kan köpa deras produkter.
  • Staterna får större skatteintäkter, något som sedan kan investeras i infrastruktur och välfärd.
  • Mindre utsläpp och mindre växthuseffekter till gagn för vår miljö och i förlängningen oss själva.

Som ni alla kan se och förstå vill jag ha en lagstiftning som inte gör det möjligt för företag och företagare att öka på sina vinster bara genom att flytta produktionen till låglöneländer.

Dessutom vill jag i framtiden se en utveckling som medför att så mycket som möjligt av det som konsumeras tillverkas så nära konsumtionsleden som möjligt är. Detta är inte minst bra för vår miljö och något som måste till om vi vill att jorden ska vara en hälsosam plats att bo och vistas på även i framtiden.

Sedan hör det till saken att jag både som människa och Socialdemokrat anser att världen måste reagera och med alla medel försöka begränsa och komma till rätta med det giriga beteende som nu präglar vår värld. En utveckling där pengar och rikedom är Gud är inte hållbar i det långa loppet, och kommer om inget görs att leda till ett 3:e världskrig.

Därför måste vi se till att rikedomarna fördelas mer rättvist så att det finns en bra balans mellan fattiga och rika. Om företagen och vi själva långsiktigt ska överleva utan att kriga med varandra måste vi se till att de som jobbar i företagens fabriker har en lön som räcker för att konsumera de produkter de producerar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.