Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rör inte föräldraförsäkringen – Låt föräldrarna själva bestämma vem som ska vara hemma!

I dag ska jag röra om lite i grytan vad gäller föräldraförsäkringen. Trots att jag är Socialdemokrat – Och trots att jag vet att den Socialdemokratiska kongressen antog en motion om att jobba för en 3:e pappamånad och en helt jämställd föräldraförsäkring så är jag motståndare till alla sådana åtgärder.

Tack och lov är vårt parti demokratiskt och tillåter att vi som medlemmar har olika åsikter och att vi står upp för det vi tror på.

Till att börja med vill jag påstår att föräldraförsäkringen är jämställd som den är i och med att föräldrarna fritt kan bestämma vilken av föräldrarna som ska stanna hemma med barnet och hur länge.

Kanske är det till och med så att den är mer jämställd för kvinnor än för män då pappadagarna är låsta till just pappan och inte möjliga att överlåta till mamman?

Ni som läser min blogg vet att jag gillar att skriva om att återreglera och reglera det ena området efter det andra för att få ordning på torpet.

Dock är just föräldraförsäkringen ett område som lämpar sig mycket dåligt för reglering och tvång. Jag tycker och tror att föräldrarna själva är mogna nog att komma överens om och bestämma vem som ska vara hemma med barnet och hur länge. Hur det ser ut och vem som stannar hemma varierar från familj till familj och bör så förbli.

Att lagstifta om ett tvång för föräldrarna att dela ledigheten leder inte till mer jämställdhet. I stället tror jag att effekten av en sådan lagstiftning blir att barnet får mindre tid med sina föräldrar dem första tiden i livet i och med att många kommer att välja bort att vara ledig för att ta hand om barnet. Jag tror dessutom att minskningen i hemmatid kan ske för kvinnor likväl som för män.

Den generation för vilken det var naturligt att det var mamman som skulle stanna hemma med barnet är sedan länge allt för gamla för att överhuvudtaget få barn.

Vad gäller den yngre generationen ser jag inte att dagens unga kvinnor fogar sig och stannar hemma bara för att mannen tycker så. I vart fall kan jag inte se några sådana tendenser varken bland mina 4 döttrer eller andra kvinnor i min bekantskapskrets. Jämställdhet mellan kvinnor och män existerar redan enligt mitt förmenande, därför behövs ingen lagstiftning för att införa något som redan existerar.

Därför är min ståndpunkt att fördelningen av föräldradagarna som omfattas i föräldraförsäkringen ska lämnas åt föräldrarna att bestämma. Undantaget ska vara de 14 första dagarna efter ett barns födsel där bägge föräldrarna ska beredas tid att vara hemma tillsammans med barnet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.