Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Personaluthyrning till Offentlig sektor måste STOPPAS!

Under ett antal dagar har det nu rapporterats om hur personaluthyrningen av läkare och sjuksköterskor spränger alla gränser. Rapporter säger att inhyrd personal kommer att sluka 10-15% av landstingens totala budgetar inom kort. Dessutom börjar nu samma fenomen att sprida sig till andra yrkeskårer såsom lärare m.fl.

Detta kostsamma VANSINNE måste STOPPAS snarast möjligt!

Jag har i sig inga större problem med att det finns personaluthyrningsföretag så länge de fungerar på det sätt som var tanken från början när personaluthyrningsföretagen började etablera sig på marknaden. Initialt fungerade dessa företag på avsett sätt i och med att de hyrde ut personal till företagen för att klara tillfälliga toppar i produktionen.

I dag har personaluthyrningen spårat ut helt och hållet och det handlar inte längre om att hyra in för att klara tillfälliga toppar – I dag sker inhyrningen mer eller mindre permanent. När så är fallet är min inställning att företagen ska anställa istället för att hyra in personal då ett sådant förfarande är förödande för den arbetsrättsliga lagstiftningen och för de anställdas situation.

Inom privat sektor ska företag tillåtas hyra in personal under en begränsad tid på låt säga 12 månader – Kvarstår personalbehovet efter 12 månader ska personalen anställas i det egna företaget. Det ska även vara så att man inte ska kunna komma runt detta genom att byta personaluthyrningsföretag.

Men tillbaka till ämnet om personaluthyrning till offentlig sektor. Inom denna sektor är hela idéen med inhyrd personal likt stafettläkare och stafettsjuksköterskor ännu mer förfelad. Jag vågar påstå att människor låter sig anställas i personaluthyrningsföretag för att sedan hyras ut till olika landsting av en enda orsak GIRIGHET.

GIRIGHET därför att man önskar högre lön än den arbetsgivare och löntagare organisationer förhandlat fram. När Personaluthyrningsföretag blir inblandade ska även dessa tjäna pengar och göra vinst vilket gör att samhällets kostnader för sjukvård ökar ännu mer vilket är allt annat än OK i min värld.

Samma människor som drivs av GIRIGHET och en vilja att berika sig själva på alla skattebetalares bekostnad är sedan ofta de människor som skriker högst när vi politiker lyfter upp frågan om att höja skatten för att klara välfärden. Samma välfärd som man själv aktivt höjer kostnaden för.

Jag har i tidigare inlägg inom ämnet sjukvårdspolitik framfört att all vård ska bedrivas av det offentliga helt utan privat inblandning. Att kostnaderna för inhyrd personal nu skjuter i höjden är bara ännu ett i raden av bevis som visar att jag har rätt.

När det kommer till att hyra in personal inom vården måste vi  politiker våga löpa linan hela vägen ut och genom lagstiftning förbjuda personaluthyrningsföretag inom offentlig sektor. En sådan lagstiftning ska även förbjuda landstingen och regionerna från att hyra in personal.

All personal inom vården ska vara anställd direkt av landstingen och regionerna. Landstingen och regionerna ska sedan kunna låna personal mellan varandra för att klara toppar och semestrar – Dock ska den anställde fortsatt avlönas från sin normala arbetsgivare och denne ska sedan fakturera den som lånar in personal för den faktiska kostnaden utan påslag för vinster.

Det finns säkert många av er som skriker rakt ut och påstår att detta kommer att leda till gigantiska vakansgrader och brist på personal.

Initialt kan säkert detta vara sant – Dock vill säkert de som i dag låter sig hyras ut via personaluthyrningsföretag ha ett arbete och en inkomst även efter reformen. Alternativet för dem blir att endera börja jobba som anställda i landstingen/regionerna alternativt gå ut i arbetslöshet.

Att välja att bli arbetslös är ingen framkomlig väg, alldeles speciellt så med de försämringar som Alliansregeringarna genomfört av förmånerna i A-kassan. Dessutom är A-kasse reglerna glasklara – Finns arbeten att tillgå ska dessa sökas av den arbetslöse – Underlåter man att söka de jobb som ligger ute blir man avstängd från a-kassan och således utan ersättning.

Problemet med inhyrd personal inom offentlig sektor är således lätt att lösa – Lösningen är ett förbud mot både ut- och inhyrning av personal inom offentlig sektor.

Som Socialdemokrat kommer jag aldrig att stillasittande se på hur vissa GIRIGA individer skor sig på skattebetalarnas bekostnad – För mig handlar det om att stoppa alla sådana företeelser och bygga ett Sverige som präglas av KÄRLEK – SOLIDARITET – Alla människors lika värde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.