Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kostnaderna för hyrpersonal i vården skenar okontrollerat.

Även dagens andra inlägg handlar om ett ämne jag skrivit om många gånger tidigare. Detta inlägg handlar om det stora resursslöseri det innebär att använda sig av inhyrd personal inom sjukvården. Att inlägget handlar om just detta triggas av larmrapporter i bland annat ETC om att inhyrningen av personal idag kostar svenska landsting 3,4 miljarder kronor, och att kostnaderna dessutom uppskattas uppgå till ofantliga 7,5 miljarder 2020 om inget drastiskt görs för att hejda utvecklingen.

I ETC går det att läsa att kostnaderna för staffettpersonal i vården ökat med i genomsnitt 14% per år sedan 2010 och att de växer lavinartat. Det kanske blir lättare att förstå varför kostnaderna ökar om jag använder mig av samma exempel som ETC. Där berättades om en stafettläkare i Brunflo som debiterade 82.000 kronor för en enda veckas arbete, något som motsvarar drygt 1,6 gånger den månadslön som är genomsnittet för en läkare i Sverige. Om denne läkare väljer att fakturera samma ersättning alla månadens veckor innebär det i slutändan att denne tjänar 6,6 gånger månadslönen gentemot genomsnittsläkaren.

Även om det är så att sociala avgifter och annat ingår i den fakturerade summan så hamnar ersättningen till en inhyrd läkare på orimliga summor och belastar oss skattebetalare med kostnader vi kan undvika om vi reformerar vården.

Att det blivit på detta sätt bevisar bara ännu en gång hur det VARMA och KÄRLEKSFULLA Sverige som präglade vår vardag fram till Alliansens tillträde blivit till ett mycket KALLT och GIRIGT Sverige där alla sätter sig själv i första rummet. Kollektivismen och allas bästa har ersatts av individualism och det egna jagets bästa vilket lett till att ”fåtalet” vinner stort på ”flertalets” bekostnad.

Att allt detta blivit möjligt beror på en enda sak och det är reformen om det fria vårdvalet. Om vi stannat kvar där vi var och inte infört det fria vårdvalet skulle dagens situation inte uppstått. Det är därför jag anser att hela sjukvården ska ses över och omorganiseras.

Vad sjukvårdssystemet behöver istället för ”Det fria vårdvalet” för att bli effektiv är följande åtgärder:

  • Skrota Landstingen och dela in Sverige i 6-8 större sjukvårdsdistrikt/regioner med staten som huvudman.
  • Återreglera hela sjukvården, dvs. återför alla privata vårdcentraler och sjukhus till huvudmannen staten.
  • Stoppa systemet med stafettläkare. Regionerna ska självklart kunna låna personal mellan varandra, dock sköts faktureringen för sådana lån regionerna emellan. Personalen ska fortsatt få sin lön från den region där de är anställda.
  • Se till att det finns minst 1, helst 2 Universitetssjukhus i varje region, och att dessa sjukhus är fullt utrustade med den modernaste och mesta avancerade utrustning som finns tillgänglig. Detta för att klara alla typer av operationer med efterföljande vård. Med en sådan struktur blir det lättare att rekrytera specialister som önskar förkovra sig och bedriva forskning och arbete parallellt.
  • Skapa regionala utbildningscentra som sitter ihop med respektive Universitetssjukhus, dock ska utbildningen vara lika i alla regioner.
  • En central rekryteringsfunktion gemensam för alla regioner.
  • Att regionerna får rätten att från tid till annan beordra sina anställda att arbeta på andra enheter inom regionen än den där de har sin huvudanställning.
  • Skärp kraven på hur lång tid det ska ta från det att en patient söker vård fram tills patienten är färdig behandlad.  Dessutom tillse att denna tid är lika i hela landet.
  • Ett återinförande av Apoteksmonopolet. Med 1 stor inköpare kan priserna på läkemedel pressas.
  • Skapa ett medicinskt etiskt råd bestående av läkare och andra sakkunniga som bestämmer vilken utrustning som ska köpas in samt vilka läkemedel som bör föreskrivas i normal läget för alla sjukdomar. Dessa rekommendationer ska självklart bygga på relevant forskning och alltid använda sig av de bästa preparaten som finns på marknaden.

Som varande Socialdemokrat hyllande en ideologi som bygger på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är det mycket bättre att använda de merkostnader stafettpersonalen inom vården kostar samhället och oss skattebetalare till att SOLIDARISKT höja lönenivåerna för alla som jobbar inom sjukvården.

Dagens kostnad på 3,4 miljarder/år, och framtidens beräknade kostnad på 7,5 miljarder/år räcker till både lönelyft för befintlig personal inom vården samt till att öka personaltätheten så att vårdkvaliteten blir bättre.

Just vårdkvaliteten och arbetsmiljön är desutom de faktorer som alla inblandade i vården dvs. både personal och patienter sätter högst på agendan. Undersökningar påvisar även att den upplevda vårdkvaliteten sjunker när det är inhyrd personal som utför vården.

Därför upprepar jag min uppmaning till alla ytterligare en gång: Låt oss stoppa vansinnet och organisera vården på ett sätt som gör att pengarna kommer alla till gagn, inte bara ett ”fåtal” stafettläkare och stafettsjuksköterskor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.