Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Århundradets företagsreform!

Vi Socialdemokrater genomförde en gång i världen något som i kallades ”Århundradets skattereform”. Nu har tiden kommit för att göra samma sak vad gäller företag och företagande, därför får mitt förslag gå under arbetsnamnet ”Århundradets företagsreform”.

Anledningen till att jag vill genomföra en företagsreform är att dagens ordning där vi har andra företagsformer än Aktiebolag spelat ut sin roll.

Dessutom ska pengar som används för privat konsumtion, och som kan hänföras till arbete alltid betraktas som lön och beskattas på samma sätt oavsett om man är egenföretagare eller anställd.

Enskilda firmor är en dålig lösning både för staten och för innehavaren då man inte har tillräcklig åtskillnad mellan den privata ekonomin och företagets ekonomi. Dessutom är det oerhört lätt för innehavarna av enskilda firmor att råka ut för en obehaglig överraskning när man i slutet av året upptäcker storleken på den slutliga skatten för för verksamheten. 

Jag påstår på inget sätt att de som driver enskilda firmor skulle vara vårdslösa eller okunniga – tvärt om. Det är regelverket för hur skatten ska beräknas som är krångligt.

Då enskilda firmor många gånger har ett annat redovisnings och betalningssystem för hur skatter ska betalas än vad aktiebolag har blir det svårare att säkerställa att de verkligen betalar rätt skatt. Att detta blir svårare är avhängit av att det inte är klart och tydligt hur stor del av intäkterna som i slutändan kommer att betraktas som lön.

Dessutom blir det för långa ledtider innan F-skattsedeln för de som missköter sig kan dras in. Med aktiebolag som har klara och tydliga regler för detta ökar myndigheternas möjligheter att dra in F-skattsedeln om man missköter sig drastiskt.

I alla företagsformer utom aktiebolag är det dessutom nästan undantagslöst så att bankerna tar en säkerhet i villor, bostadsrätter och andra tillgångar när man lånar ut pengar vilket gör att man förutom att man förlorar sina pengar vid en eventuell konkurs även förlorar hus och hem. Dessutom är detta en bidragande orsak till att huspriserna drivs uppåt.

Med dagens system för företagsformer blir kontrollen av hur företag ägs mycket svårare för lagstiftaren att hålla koll på.

Trots att det finns lagstiftning som säger att ett företag (juridisk person) i slutändan alltid ska ägas av en fysisk person finns många fall där aktiebolag ägs av kedjor av handelsbolag, kommanditbolag och andra aktiebolag utan att en fysisk person kommer in som ägare i kedjan. Detta gör att det fuskas med både skatter och med kontroll av de likviditetskrav som styr när man blir likvidationspliktig.

En klar åtskillnad mellan privat ekonomi och företagets ekonomi är därför att föredra. Med en sådan åtskillnad blir det lättare att bygga ett JÄMLIKT samhälle.

En värld där vi bara har aktiebolag och ekonomiska föreningar som till sin form är att likställa med aktiebolag som företagsform för dessutom det goda med sig att vi när vi debatterar skatter och avgifter klart kan skilja på fysiska och juridiska personer. Med en sådan åtskillnad behöver vi inte ta hänsyn till om de är företagsägare eller inte vilket gör det enklare att ändra skattelagstiftningen vid behov.

Dessutom blir vi av med den gråzon som innebär att man istället för att vara anställd i ett bolag arbetar som konsult åt densamma för att undgå skatt och arbetsgivareavgifter. Detta trots att konsultarbetet om man bara har en dominerande uppdragsgivare vid en noggrann kontroll är att ses som en förtäckt anställning.

Om alla bolag är aktiebolag spelar det ingen roll om man är anställd eller konsult då alla yrkesarbetande för sin förvärvsinkomst avsedd för privat konsumtion nu är att se som löntagare. På detta sätt får staten in arbetsgivareavgifterna för all ersättning som utgör lön för privat konsumtion.

När möjligheten att betala ut förtäckt lön på annat sätt än som stoppas blir samhället mer rättvist. 

Vad vi ska göra är att skrota både enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag som företagsform.

I stora delar av världen har man bara aktiebolag som företagsform – Privata aktiebolag med aktiekapital från 2 kronor och uppåt – samt Publika aktiebolag vilka är de som är listade på aktiebörsen.

Samma sak ska vi därför införa i Sverige. Genom att tillåta ett aktiekapital med start på 2 kronor och uppåt i aktiekapital kan vi ersätta alla andra företagsformer med aktiebolag utan att göra det dyrare och krångligare att starta företag.

Några av vinsterna med detta blir:

  • Klar åtskillnad med fysisk och juridisk person.
  • Alla skattepliktiga personer betalar alltid inkomstskatt på sin lön oavsett om man är anställd eller egen företagare vilket gör att begreppet F-skatt respektive FA- skatt försvinner.
  • Rättvisare och enklare att förstå företagandets villkor då lönen man tar ut för eget bruk ska beskattas på samma sätt som om man vore anställd.
  • Att alla aktiva aktiebolag är samlade i ett register vilket gör det lätt att kontrollera att de har giltig skatte och moms registrering.
  • Klart och tydligt ägarregister.

Dessutom ska lagstiftningen innehålla regler som förbjuder banker och finansinstitut att ta säkerhet i personliga tillgångar för ett företags räkning.

Jag förordar en lösning där banken förvisso kan ta personlig borgen för lån som investeras i företag. Dock ska denna rätt begränsas till lån som i sin helhet används för att öka ett företags aktiekapital. Bankens rätt att ta extra säkerhet för lån till företaget från ägaren ska upphöra där.

I nästa steg ska bankerna om ett företag vill låna pengar ta säkerhet i företaget och inget annat. Det är hög tid att bankerna börjar fungera som banker och ger lån utan att ha flera lager av ”hängslen och livremmar” för sina lån. Dessutom är det hög tid att de börjar göra sitt jobb och göra korrekta riskbedömningar för sin utlåning.

I den bankreglering som jag tidigare föreslagit vill jag även ha en återgång till full kapitaltäckning för alla bankens lån genom eget kapital, obligationer och räntepapper. På detta sätt vinner vi att bankerna slutar med sin spekulation och återinvesterar vinsterna i verksamheten istället för att dela ut dem till ägarna i de proportioner som görs för närvarande.

Den som mer i detalj vill veta hur jag tänker mig detta får gärna fråga så lovar jag att förklara då en skrivning av detta på bloggen skulle bli allt för långt och allt för tekniskt.

Kontentan av förslaget är dock glasklar – Alla människor ska för den del av inkomsterna som används till privat konsumtion vara löntagare oavsett om man äger företaget man jobbar i eller inte. Privatinkomsten ska vara helt neutralt skattemässigt oavsett om man driver eget eller jobbar som anställd.

Jag vill dock att mindre aktiebolag med omsättningar under X kronor precis som idag ska få behålla de lättnader de har vad gäller kravet på revisor mm.

Dessutom vill jag för privata fåmansägda aktiebolag införa en mekanism som gör det förmånligare att dela ut pengar till ägarna ju fler människor jag anställer i mitt företag. För detta ska det finnas en koppling mellan antalet anställda, lönesumma och omsättning som gör det lönsamt att anställa så många som möjligt i sin verksamhet. Dock ska det finnas begränsningsregler som hindrar missbruk av denna möjlighet

Att detta inte redan genomförts är förvånande. Därför är det dags att Sverige gör som resten av världen och renodlar företagsformerna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.