Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Yrkeshögskolan ska drivas av staten.

Att så kallade YA utbildningar har stor träffsäkerhet och leder till att den som utbildas snabbt kommer i arbete råder det inga tvivel om. Därför är jag oerhört nöjd över Stefan Löfvens besked om att vi Socialdemokrater ska sats hårt på att matcha arbetslösa mot bristyrken så att de kan komma i arbete. Ännu bättre är det att detta ska ske genom så kallade YA utbildningar.

Med en sådan massiv satsning tycker jag att det är viktigt att vi tar ett helhetsgrepp och ser till att alla YA utbildningar drivs i statens regi med egen personal anställd direkt i den statliga YA verksamheten.

Arbete, och rätten till arbete, kompetensutveckling och matchning av arbetslösa mot arbetsmarknadens nuvarande och framtida behov är allt för viktiga faktorer för ett välmående och JÄMLIKT Sverige för att läggas ut på privata entreprenörer.

Detta sagt trots att de entreprenörer som finns ger sina elever en gedigen utbildning.

Då vikten av att hålla människor i arbete är vår tids allra viktigaste fråga gäller det att staten i allt som gäller detta skapa sig ett fast och stadigt helhetsgrepp.

Därför vill jag göra följande:

  • Skaka liv i AMU om än i förändrad form och måhända under nytt namn.
  • Se till att till denna organisation knyta experter på att utreda nuvarande och framtida behov av arbetskraft och de kompetenser som behövs för att människor ska kunna ta dessa jobb.
  • Se till att till organisationen knyta experter som har kontakt med de företag som har nuvarande och framtida personalbehov i syfte att skapa praktikplatser.
  • Se till att till organisationen knyta till sig kvalificerade arbetsförmedlare som slussar ut de utbildade till anställningar.
  • Se till att till organisationen knyta de lärare som behövs för att utbilda de som ska kompetensutvecklas.
  • Ge de som går utbildningen skattefri lön motsvarande socialbidragsnormen under hela utbildningstiden.
  • Ge svenska företag möjlighet att kompetensutveckla sin egen personal gratis via YA systemet istället för att säga upp dem. Här kan jag tänka mig att staten under utbildningstiden ger företaget full rabatt på de sociala avgifterna för de som utbildas under utbildningstiden mot att de behåller sin anställning och lön från sin nuvarande arbetsgivare.
  • Återinföra kravet att alla anställningar ska ske via Arbetsförmedlingen – Dock ska företagen fortfarande få använda fristående rekryteringsexperter/konsulter vid bestämmandet av vem som är mest lämpad för jobbet om de så önskar.

Min tanke är inte att organisationen för YA utbildningar ska bli stor och svulstig och dyr i drift – snarare slimmad och oerhört kostnadseffektiv med ett minimum av byråkrati. Dessutom blir det i längden billigare för samhället och oss skattebetalare att göra detta i egen regi då vi inte behöver ta hänsyn till att skapa vinster på denna verksamhet.

Jag tänker mig även att statens kostnader för huvudorganisationen helt och hållet ska finansieras med motsvarande kostnadsminskning i Arbetsförmedlingens organisation.

Att se till att människor har rätt utbildning för att matcha arbetsmarknadens behov har alltid, och kommer alltid att förbli ett samhälleligt ansvar – Därför är det högst rimligt att det är staten själva som driver och administrerar densamma.

Socialdemokratisk politik har genom alla tider alltid ställt sig på den svages sida – Därför är en satsning likt denna inget annat än fortsatt traditionell Socialdemokratisk politik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Niklas Karlsson

    Såklart att du inte kan låta bli att lägga din näsa i blöt i allt, en utbildform som fungerar vill du socialisera likt jordbruket i Sovjet.
    Under den falska förebilden om att staten ska spara pengar, ha!
    Statlig inblandning borgar för ineffektivitet , slöseri med resurser, det märks tydligast när ett privat företag kan göra samma sak och ändå tälja guld med kniv..

    Statligt = politisk lekstuga.
    En plats du verkligen hade trivits i var Sovjet, där gjorde staten allt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Visst kan vi tycka att saker fungerat lite si och så tidigare men det betyder på inget sätt att jag kommer att tillåta att så på nytta ska bli fallet. Att man skär guld med täljkniv beror framför allt på att man utför arbetet med färre anställda än om det gjorts av det allmänna och dessutom ofta med sämre arbetsvillkor såsom delade turer mm.

      Dessutom är det så att vi om vi ska använda denna utbildningsform effektivt måste ha full kontroll i alla led – dock ska praktiken göras på de företag som har de nuvarande eller framtida behoven av arbetskraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.