Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett seriöst försök att lösa den ohållbara flyktingsituationen!

Den ökade anstormningar av flyktingar till Europa av människor som flyr från krigen i Syrien med fler länder har nu nått närmast astronomiska proportioner. Grekland håller på att duka under av trycket – Tyskland och Sverige tar ett oproportionerligt stort ansvar gentemot andra EU länder.

I Sverige spränger anstormningen av ensamkommande flyktingbarn alla prognoser. De sista 2 veckorna har 607 respektive 676 ensamkommande barn kommit till Sverige och Migrationsverket ställs inför stora utmaningar.

Problematiken är långt ifrån enkel att hantera. Som Socialdemokrat är det självklart att vi ska hjälpa de som behöver skydd i SOLIDARITETENS namn – Å andra sidan är jag realist och inser att det finns det gränser för hur många vi kan ta emot på kort sikt utan att riskera att de som kommer får ett ovärdigt bemötande i Sverige därför att vår nuvarande organisation inte är dimensionerad för de volymer vi upplever för närvarande.

Stefan Löfven sa i sitt tal att det är dags att visa SOLIDARITET både i Sverige och i EU – En uppfattning jag delar till 100%!

SOLIDARITET i detta fall innebär att ALLA EU länder SOLIDARISKT måste ta emot sin andel av de flyktingar som kommer till Europa och därmed SOLIDARISKT dela på kostnaderna – Samma sak gäller Sveriges kommuner som även de måste ta sitt SOLIDARISKA ansvar och ta emot sin del av de som kommer till Sverige.

Att Tyskland och Sverige tar emot fler än de flesta andra länder gör tillsammans är i längden ohållbart, och kommer utan rätt åtgärder att leda till en kollaps för dessa 2 länder.

Vi vet att Medelhavet är rena kyrkogården och att det har släckt tusentals människoliv när människor med alla medel försöker ta sig till Europa.

Därför är det dags att tänka nytt – Tänka ”outside the box” för att använda en modern term.

Min tanke blir därför följande om jag ska tänka utanför de gängse tankebanorna – Dessutom på ett sätt som gör att vi kan eliminera de människosmugglare som i dagsläget tjänar ofantliga summor på desperata människors sökande efter skydd undan krig och förföljelse och ett bättre liv.

Mina tankar förutsätter att vi får ett snabbt beslut i EU som innebär att alla flyktingar med skyddsbehov och giltiga asylskäl ska fördelas SOLIDARISKT mellan EU’s medlemsländer i proportion till hur stor andel de utgör av EU mätt i antal medborgare.

Med detta beslut fattat föreslår jag följande lösning:

  • Att EU gör en överenskommelse med Spanien om att Enklaverna Melilla och Ceuta belägna i Marocko som redan är europeiskt territorium används som mottagarenheter för alla som vill söka asyl i Europa.
  • Att dessa två enklaver blir enda accesspunkten för asylsökande till Europa.
  • Att EU länderna tillsammans bekostar väl fungerande infrastruktur i dessa enklaver vad gäller drift, boende och andra faciliteter.
  • Att alla som kommer till länder i Europa utan att passera denna accesspunkt till Europa skickas till Enklaverna för bedömning med omedelbar verkan.
  • Att de alla EU länder tillsammans finansierar alla kostnader som uppstår i dessa enklaver.
  • Att EU skickar ett expertteam av bestående av tillräckligt många handläggare till enklaverna för att snabbt och effektivt, dvs inom max 3 månader avgöra och bedöma om skydds och asylskälen hos de sökande är tillräckliga för asyl enligt EU’s nuvarande regelverk.
  • Att de som beviljas asyl efter beviljandet fördelas SOLIDARISKT mellan EU’s medlemsländer med omedelbar verkan och med omedelbar transport till det land i vilket de ska tas emot.
  • Att de som får sin asylansökan avslagen på grund av ogiltiga asylskäl med omedelbar verkan skickas tillbaka till sina hemländer.

Det finns säkert många som vill kalla mig både det ena och det andra på grund av detta förslag. Därför villl jag en gång för alla slå fast att jag är Socialdemokrat och fast förankrad i våra ideologiska kärnvärden KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE. Det är därför jag genom att tänka ”utanför boxen” försöker komma fram till en lösning som gör att vi kan leva upp till dessa värderingar.

Detta innebär att Sverige aldrig någonsin ska neka människor med giltiga asylskäl asyl och hjälp till ett värdigt liv i Sverige. Det jag hoppas uppnå med denna lösning är att snabbt och effektivt sortera ut alla de som inte har giltiga asylskäl och/eller har ett omedelbart skyddsbehov från de som inte har det.

Sverige ska aldrig svika de som behöver hjälp på grund av krig och förföljelse – Därför är det vår skyldighet att finna lösningar som både skyddar människor från den oerhörda risk det innebär att i undermåliga båtar korsa Medelhavet för att nå Europa, samt att sortera dessa från ”lycksökare” som vill komma till Sverige av helt andra skäl än de gängse för att beviljas asyl. 

Så här långt är fattigdom inget skäl för asyl enligt FN*s konventioner. Vill man komma till Sverige av den anledningen ska man ansöka om visum på normala grunder utan att söka asyl.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

46 kommentarer

  1. Stefan

    Här är vi totalt i det närmaste överens. Man måste diskutera detta innan det blir katastrof. Lycksökare och de som flyr undan fattigdom bör ju stoppas. Om man far från sitt land så beror det ju på någonting. Intressant hur bedömning ska göras med de som vill komma. Det du skriver ska du i stora drag ha en eloge för.
    För ett år sedan skulle enbart Sverigedemokrater skrivit detta. Tyvärr är det farligt att tala om invandrarfrågor då man rätt snabbt avbryts för att bli anklagad för rasism.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har hela tiden sagt att Migrations- och integrationspolitiken måste upp till debatt – Att debattera och komma till en lösning är enda sättet att stopp på all den onyanserade debatt som för närvarande sprider sig som en löpeld på sociala medier.

      Min grundinställning är att Sverige ska ta sitt ansvar och ge de som har korrekta asylskäl asyl. Men som jag sa måste alla EU länder ta detta ansvar solidariskt – samma bland Sveriges kommuner för de som kommer till vårt land.

      Viktigast av allt är att stoppa de vådliga färderna över medelhavet då detta är förenat med oerhörda risker och stora kostnader för de som försöker.

  2. Bergis

    19 miljarder per år beräknas ensamkommande flyktingbarn kosta varje år from 2019. För inte så länge sedan såg jag en annan siffra då det handlar om fattigpensionärerna i Sverige. Det handlade om att det skulle kosta 10 miljarder per år att ge alla fattigpensionärer en dräglig inkomst och levnadsnivå.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med den politik jag vill föra kommer pengarna att räcka till både välfärd, pensionärer och invandring så jag ser inte detta som något motsatsförhållanden.

      Politiken strävar dessutom framåt genom att lösa problemen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det betyder inte att de skulle bli så om det vore val idag då dessa oftast inte träffar helt rätt.

      Hursomhelst är det länge kvar till nästa val och när vi kommer dit har den politik jag vill driva fått sådant genomslag att SD är tillbaka på sin naturliga nivå runt 4% spärren.

  3. Alexander

    ”Det finns gränser för hur många vi kan ta emot på kort sikt”

    Nej ,det gör det inte. Bara rasister tänker så. SOLIDARITET, ALLAS LIKA VÄRDE osv i all oändlighet…….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu talar du mot de åsikter du tidigare framfört. Förslaget har som främsta utgångspunkt att göra den riskfyllda resan över Medelhavet onödig. Med åtgärder som dessa blir de cyniska människosmugglarna utan kunder.

  4. Alexander

    Jag var ironisk…… Intressant att fasaden nu börjar att fullständigt krackelera. Gapa på SD i flera år för att sedan erkänna att de haft rätt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att det finns speciellt många som inte sett att det är problem en dåligt fungerande migrations-och integrationspolitik. Men att påstå att SD har rätt när det säger att vi ska stoppa invandringen och i förekommande fall kasta ut de som redan kommit är det som kritikerna har angripit.

      Med rätt politik har vi råd med både välfärd och invandring. Dock måste vi se till att hela EU solidariskt delar på ansvaret samt tillse att det faktiskt är de med giltiga asylskäl som får asyl.

  5. Alexander

    ”Med rätt politik har vi råd med både välfärd och invandring”

    Eftersom du klagar på dagens politik har vi alltså inte råd med båda. Det är kontentan av det du skriver!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad du inte ser ut att förstå är att morgondagens politik redan är på väg – med den blir det bättre därför ska vi inte vidta panikåtgärder som bara leder till oro och bara är avsedda att verka under oerhört kort tid.

  6. TP

    Jag har ett bättre förslag för en human flyktingmottagning. Alla goda röstberättigade Svenskar (ej dom onda SD-arna) tar emot 1-5 flyktingar i sina hem. Med deras enorma godhet borde det finnas plats hemma hos dom. Du har väl hört ’ finns det hjärterum så finns det stjärterum. Då får dom visa för alla att deras godhet var ärlig menad. Om det skulle bli jobbigt ibland, får dom tänka på hur härligt det är att få leva nära den mångkultur dom alltid vurmat för. Efter det här systemet är infört blir alla glada, dom goda för att dom blir ännu godare, och dom onda för att deras skattepengar fortsättningsvis går till att behålla det vi har kvar av välfärden. Om inte alla goda tycker att det här är en bra idé, så kanske deras godhet inte är riktigt ärligt menad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tar inte ditt förslag som något verkligt förslag bara som ett sätt att försöka provocera. Med rätt integrations- och migrationspolitik kommer invandringen att fungera bra. Om alla EU länder solidariskt delar på bördan och alla Sveriges kommuner solidariskt delar på bördan och tar emot de som kommer är problemet löst.

      Har du något emot mångkultur?

      Om du som jag bott och verkat i stora delar av världen skulle även du inse att det är berikande att lära sig om andra kulturer och om hur människor från andra länder ser på olika saker.

      • TP

        Hur vet du att jag inte har bott och verkat utomlands?. Men du har rätt, jag har inte varit ute i stora världen som du och gjort stora insatser. Jag är ju ’bara’ en vanlig människa som jobbat i i 40 år ( 20 år i exportindustrin). Men vi arbetare ska väl inte lägga oss i vad våra skatter går till. Det vet politiker, journalister, könsneutraltolettkonstruktörer och andra med liknade ”arbeten” som byggt upp vår välfärd bäst. Ja, jag är emot mångkultur. Nämn ett mångkulturellt land som fungera bra, utan motsättningar mellan folkgrupper. Då kanske du kan få mej ändra åsikt. Du tycker mitt förslag inte var så bra, men ser man på gilla markeringarna på ditt inlägg verkar inte så många tycka att ditt förslag var så lysande heller.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Politiska inlägg får sällan ett stort antal gilla markeringar – Däremot kommenteras många av mina inlägg både på detta forum och på s-info där bloggen avspeglas.

          Om du vill veta ett land där mångkultur fungerar alldeles utmärkt så rekommenderar jag Malaysia där jag bodde många år. Malaysia har 3 raser Malayer, Kineser och Indier som lever sida vid sida i största samförstånd. Moskeer, kyrkor och hinduiska tempel ligger sida vid sida på samma gata och ingen grupp fördömer varandra eller varandras tro. Man särbehandlar inte heller alla de utländska medborgare som lever och arbetar i Malaysia. Som utlänning kan man fullt ut äga både företag och bostäder, arbeta som anställd i lokala bolag och precis som lokalbefolkningen ha tillgång till sjukvård mm. utan att diskrimineras. Även banklån går att få som utländsk medborgare med arbets- och uppehållstillstånd i landet.

          Självklart ska alla som betalar skatt få tycka vad dessa skatter ska användas till så länge det man tycker inte diskriminerar någon grupp i samhället.

          • TP

            Gick in på Globalis.se och läste om Malaysia.: Under det senaste året har oppositionen vuxit sig starkare. Bland annat Islamistiska partiet Parti Islam (PAS) har fått makten i en av delstaterna och infört sharialagar. Islams inflytande i samhället är förutom ETNISKA motsättningar bland de viktigare politiska frågorna:. Har du några fler lika bra exempel på där mångkulturen fungerar?.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har fortfarande många vänner i Malaysia och läser dagligen malaysisk press på nätet förutom resor dit då och då och låt mig säga följande. Visst PAS som är oerhört litet sett till hela landet men stora i en stat där deras ursprung finns har lyckats införa sharialagar på vissa områden – Dock ska sägas att dessa lagar bara gäller den muslimska delen av befolkningen och inte de som inte är muslimer.

            Malaysia har under mängder av år dömt muslimer efter muslimska lagar i civilrättslig mening vad gäller äktenskap, barn utanför äktenskapet, alkoholförtäring etc. Trots detta styrs landet av normala lagar för resten av befolkningen.

  7. Stefan

    Att påstå att SD vill kasta ut alla är väl en lögn. Men det är klart som politiker brukar man försöka ljuga. Folk stöttar SD och deras siffror ökar pga invandrarfrågor är prioriterat just nu. Men men, vad gör ex S åt detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det jag håller på med – nämligen att i mitt eget parti Socialdemokraterna driva en politik som visar svenska folket att vi aktivt driver en politik som leder till positiv förändring.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När det sker i deras egna länder har jag inget att erinra – Däremot skulle jag aldrig acceptera att sådan lagstiftning används i Sverige eller andra sekulariserade länder. Malaysia är i grunden ett muslimskt land då majoriteten eller 60% av befolkningen utgörs av malayer.

  8. TP

    Tycker du också att vi ska införa samma system i Sverige, att muslimer ska dömas efter muslimska lagar i dom fall du nämnde?. Kanske också tillåta att sharialagar införs bland muslimerna i Sverige. Du får ursäkta att jag tror mer på Globalis. som skriver att etniska motsättningar är ett problem i Malaysia än din rosen röda beskrivning av landet. Om du ska övertyga mig om mångkulturens förträfflighet, då får du nog ta fram andra exempel än Malaysia. Jag har inga vänner i Malaysia, men däremot både i Malmö. Stockholm och Göteborg. Och jag kan garantera dig att det inte är någon rusning bland etniska svenskar att flytta till invandrartäta områden för att uppleva mångkulturen på nära håll. Det är ju också gång på gång bevisat att dom största förespråkarna av mångkultur inte själva bor i närheten av den.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Svaret på den frågan är NEJ TP! Sverige är ett sekulariserat land utan statsreligion därför ska även lagstiftningen vara skild från religiöst inflytande.

      Du får tro på Globalis om du vill – Kanske är det så att de känner landet bättre än jag som bott åtskilliga år i landet och dessutom både gjort affärer och drivit företag där.

      Jag bor i ett mångkulturellt område själv – Där jag bor är vi mer än 50 olika nationaliteter. Som ordförande i vår grannskapsförening har jag aktivt tillsammans med övriga jobbat för att avskaffa VI och DEM tänkandet för att bara skapa VI. Detta har lyckats mycket bra och här umgås alla med alla och alla pratar med varandra oavsett religion och etnisk bakgrund. Dessutom är alla vuxna föräldrar till alla barn.

      Du är välkommen på ett studiebesök så får du se ett exempel på hur det fungerar när det fungerar bra.

      • Lars Flemström

        Både svenska och engelska Wikipedia talar om att ras och etnicitet spelar en betydande roll i malyasisk politik. Det var mycket nära en våldsam urladdning 1969, vilken dock stoppades av kungens beslut att ge majoritetsfolket bumiputera, mycket stora särrttigheter, som de invandrade folkslagen, främst kineser och indier. saknar. Kung väljs vart 5:e år. Rätten att väljas till kung, men inte kungatiteln i sig, är ärftlig inom vissa familjer.

        Bumiputera är för övrigt en samlingsbenämning på olika etniska grupper som funnits i landet sedan tiden före den stora invandringen av kineser och indier Vem som är bumiputera har givit upphov till många konflikter, liksom systemet i sig. Före 1969 levde bumiputera i Malaysia under stort förtryck och i stor misär. – Svenskar och samer skulle kunna sägas vara Sveriges bumiputera.

        Rika naturtillgångar och en stark ekonomisk utveckling kan förmodas ha bidragit till att minska de etniska och sociala spänningarna. Att islam är statsreligion har säkert också bidragit till lugnet. Jag menar då inte att islam är en särskilt bra statreligion, utan syftar på det att man över huvud taget har en statsreligion.

        Man har fortfarande samma rättssystem, som infördes av den engelska kolonialmakten, kallat Common law. Eftersom detta rättssystem, till skillnad mot det svenska, bygger mycket starkt på sedvanerätt och domstolspraxis, tål systemet relativt stora inslag av sharia inom civilrätten, eftersom sharia är sedvanerätt bland muslimer. Speciellt inom affärslivet klarar även den svenska rättssystemet smärre inslag av sharia, förutsatt att båda parter i en konflikt är muslimer. Det är när krav reses att sharia ska införas även för icke-muslimer och inom straffrätten, som det blir farligt.

        Malaysia är alltså ett mångkulturellt land, men alla har inte samma rättigheter. I vissa avseenden verkar Malaysia vara ett mer välordnat land än Sverige, med en större tydlighet om vad som gäller, vad man har att rätta sig efter. Vill minnas att Anders ha skrivit att som utlänning i Malaysia är det självklart att man måste ta seden dit man kommer. I likhet med Sverige har dock Malaysia stora problem med illegal invandring. Malaysia är tydligen ett land som man flyr till och inte ifrån.

        Malysia skulle alltså kunna tjäna som ett bra exempel på en positiv utvecklng genom att man har lyckats hålla fred i landet och har byggt upp landet tillsammans, i stället för att lämna landet och söka lyckan i andra länder. Även här finns en parallell till Sverige. Det var kampanjerna MOT utvandringen till Amerika i början av 1900-talet, som lade grunden för det svenska välfärdssamhället.

        Det är när de mest företagsamma och driftiga och /eller de högubildade lämnar sina hemländer för lyckan i andra länder, som hemländerna stagnerar och blir kvar i fattigdom och misär. Flera afrikanska länder står nu på tröskeln till att bli framtida välfärdsstater, men den ”ljusnand framtid” hotas av den kraftiga utvandringen till ett Europa, som strängt taget har sin framtid bakom sig. Vi har en ”flykingindustri”, som hotar både utvandrarländer och invandrarländer.

        Man måste faktisk våga fråga sig för vem är denna gigantiska folkomflyttning en vinst. Inte för de svenska arbetare, som trängs ut från arbetsmarknaden för att vi ska ha ”världens bästa integration”, och inte för de mindre företagsamma som blir kvar i utvandrarländerna.

        Detta talar starkt för att flyktingar ska ha tillfälliga uppehållstillstånd, och återvända hem när skyddsbehovet har upphört. Dessa funderingar om Malysia bygger nästan helt på Wikipedia. Svenska media, som är abnormt fixerade vid våld och elände, rapporterar ju i stort sett ingenting frå Malaysia.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

          Det äger sin riktighet att det var riktigt blodigt i Malaysia 1969, framför allt för att den kinesiska delen av befolkningen gjorde allt den kunde för att dominera resterande ekonomiskt. Dock har de lärt sig sedan dess.

          Vad gäller Sultanerna så är de att likställa med Sveriges kung i de flesta avseenden. Det finns 9 sultaner från 9 olika stater som sitter varsin 5 års period enligt ett rullande schema. När en sultan dör efterträds han av sin som, eller om sådan saknas av sin bror.

          Bumiputera är samlingsnamnet på den del av folket som kallar sig malayer. Bumiputera betyder översatt till svenska jordens son. Det var dessa som befolkade territoriet som idag är Malaysia från första början.

          Förutom i det som är brott mot den gängse lagstiftningen, t.ex. stöld, mord, våldtäkter och övriga kriminella handlingar enligt gängse lagstiftning som är samma för alla döms muslimer i sina egna domstolar precis som jag skrev. I det gängse rättssystemet är straffet lika för alla även för de som är muslimer.

          Jag har rätt stor erfarenhet av malaysisk lagstiftning och malaysisk rättsskipning då jag genom min position som rådgivare.

          Malaysias riktiga framgångssaga startade under Tun. Dr. Mahathir Mohammad som under sina 25 år som Premiärminister byggde det moderna Malaysia. Starten var import av plantor och kunnande från Kamerun för odling av palmolja – något som sedermera gjorde Malaysia till världens största palmoljeproducent.

          Sedan hittade man olja, införde en lagstiftning som tillåter B.O.T. = Build Operate and Transfeer för att bygga en infrastruktur av världsklass etv. etc. vilket innebär att Malaysia idag är en fullt utvecklad industrination.

          Tun var även den som tog industrierna till Malaysia genom att skapa höga importtullar för alla varor som tillverkas i sin helhet utanför Malaysia. Genom sin framsynthet ficka han i princip alla stora företag att starta endera sammansättnings fabriker eller fabriker i Malaysia.

          Det är helt rätt att Malaysia har många illegala invandrare både från andra länder i Asien och från Afrika. När de fångas vilket i regel sker genom stora raider ett par gånger per år deporteras de som åker fast.

          Från 1969 fram till idag har Malaysia ökat sin befolkning från 10 miljoner till ungefär 30 miljoner – många av dem legala invandrare.

          Jag som bott och verkat i landet vet att livet i Malaysia är mycket bra och enkelt att leva – bensin är billig på grund av statliga subventioner, samma gäller många matvaror som står under statens kontroll för att inte rusa iväg i pris. Att äta sig mätt på restaurang är billigt ca 15 kronor för en bra måltid – Hus till arbetarklassen subventioneras. En taxiresa motsvarande sträckan Stockholm till Södertälje kostar ca 40 kronor då taxi bara betalar ca. 10 öre kilon för den fordonsgas de kör på och fordonen som är av lokal tillverkning subventioneras då de används som taxifordon. Kuala Lumpur ser ut som vilken amerikansk storstad som helst där skyskrapor blandas med kulturbyggnader och alla stora märkesvaruhus finns representerade.

          Kort sagt kan vi säga att den Malaysiska regeringskonstellationen har sett till att alla i samhället kan leva ett drägligt liv. Självklart finns det de som är rika – till och med ofantligt rika men även de lever mer eller mindre sida vid sida med resten av befolkningen.

          Om du vill ha en beskrivning av Malaysia så tror jag att du får en bättre bild om du frågar mig istället för att läsa på Wikipedia.

          • Lars Flemström

            Men jag tycker att din beskrivning av Malaysia, med endast smärre korrigeringar, bekräftar den bild av landet som jag fått från Wikipedia. Men Sverige är inte Malaysia. När Malaysia hade lika många invåndare som Sverige har idag hade landet en enorm potential för höjning av sin produktion av livsmedell. Sverige behöver fördubbla sin livsmedelsproduktiom för att försörja sin nuvarade befolkning. Jag tror att detta är möjligt, och även att föda ungefär ytterligare en miljon svenskar, genom att utnyttja exakt alla produktionsresurser. Men sedan är det stopp.

            Som en gammal man, som har bott hela livet i Sverige, anser jag mig ha nästan oslagbara kunskaper om detta land, och hur det har utvecklats på under en lång tid. Detta innebär inte att jag saknar kunskaper om andra länder. Vi är inte för få svenskar idag, men snedfördelningen av befolkningen mellan storstäder och glesbygder är förfärlig.

            I glesbygderna saknas tillräckligt befolkningsunderlag för att upprätthålla nödvändig service. Om någon i Sorsele drabbas av en akut livshotande sjukdom, befinneer sig kanske kommunens enda ambulans i Lycksele, som ligger lika långt från Sorsele som Norrköping från Stockholm.! Samtidigt som Sveriges framtida livsmedelsförsörjning hotas av storstadsexpansionen och exploateringen av landets bästa åkermarker för byggnation.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

            Lars – Tack för en sansad debatt även om vi inte har samsyn i alla frågor.

            Visst ser jag et problem i avfolkningen av glesbygden med nedläggning av service som ett problem – Till och med ett stort sådant. Det är just därför jag säger att vi måste bli fler i Sverige, med fler människor får vi med rätt sorts politiks beslut underlag för utbyggd service – när denna utveckling startat kommer den att accelerera. Dessutom måste vi politiker ha ett perspektiv som innebär att hela Sverige ska leva när vi planerar vart framtidens industrianläggningar med mera ska placeras.

            Just placeringen av verksamhet på ett framsynt sätt är något som präglade Tun Dr. Mahathirs politiska värv. Han kallades både det ena och det andra när han placerade verksamheter i små orter på den malaysiska landsbygden i stället för runt en storstad. Resultatet av hans politik är nu i modern tid att arbetstillfällen och service finns i alla delar av landet och att folk inte behöver flytta till en storstad för att finna arbete och försörjning. Med bra infrastruktur i form av kommunikation, vägar och järnvägar.

      • TP

        Det känns som ett slöseri att en man som kan få flyktingar från 50 länder att leva i harmoni med varandra, bara är ordförande i en grannskapsförening. En som du som kan och vet allt bättre än alla andra, borde i alla fall vara integrationsminister. Jag känner flera i både Malmö och Göteborg som skulle vara tacksamma om du kunde hjälpa dem i deras bostadsområden. Förresten integrationsminister känns väl lite futtigt, Att bli FN-s generalsekretare skulle nog passa bättre.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Tack för utnämningen – Och det är inte så bara att vara ordföranden i den föreningen – Det ser jag som ett hedersuppdrag bland alla de uppdrag jag har.

          Allt det handlar om är att utnyttja det jag lärt mig av mina resor och min bosättning runt jordklotet – Det bästa rådet är att prata med varandra som jämlikar. försöka förstå varandras bakgrunder och varför vi tänker som vi gör – När detta är gjort går resten som en dans.

  9. Lars Flemström

    Det mest realistiska är att inse att det finns inga reaistiska lösningar. Du har gjort ett tappert försök, och det är förvisso hedervärt, men hur stor är chansen att det blir genomfört. Den italienske kristdemokraten Rocco Buttogilone, som föreslagits som EU-kommissionär för mänskliga rättigheter 2004, lade fram samma förslag som du, att inrätta uppsamlingsläger i Nordafrika, och beskylldes för att vara fascist. De mest aktiva i kampanjen mot Buttogionens kandidatur till EU-kommisionen var svenska socialdemokrater. Om Buttogliones förslag hade blivit verklighet, hade förmodligen några hundratusen människor räddats från döden i Medelhavet.

    Buttoglone föreslog, precis som du, att de som lyckats ta sig illegalt till Euroa skulle skickas tillbaka till uppsamlingslägren i Nordafrika, där deras asylskäl skulle granskas. De, som då befanns ha asylskäl, skulle erbjudas säker transport till Europa, medan de, som befanns sakna asylskäl, skulle skickas tillbaka till sina hemländer. Jag gissar att Sverige numera har låg trovärdighet i flyktingfrågor inom EU.

    Till det bidrar ju också den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, Fp, som kräver ”fler lagliga vägar” till EU, för att de ska kunna utnyttja sin rätt att söka asyl här. . Resedokument ska utfärdas av ambassaderna i flyktingarnas hemländer. Tanken hos CW är tydligen att vi ska få en massinvandring av asylsökande, som lättare ska kunna gå under jorden om de får avslag på sina asylansökningar, eftersom de redan är här. Löfvén säger nej, men CW stöds av bl.a V och Mp.

    Problemet med att så många kommer till Sverige, trots att vi ligger längst från EU:s yttre gränser i söder och sydost, är i högsta grad självförvållat, när vi vill framstå som världens bästa mottagarland. Vilket vi har mycket svårt att leva upp till, inte för att vi har en dålig integration (den torde tvärtom vara bland de bästa i världen), utan för att det saknas jobb och bostäder, Man kan bara tänka sig vilket totalkaos det hade varit, om flyktingarna från kriget i ex-Jugoslavien, som kom under 1990-talet hade fått permanenta uppehållstillstånd och inte hade åkt hem, sedan skyddsbehovet upphört.

    Förslagen från Kd, Fp och senast M, om tillfälliga uppehållstillstånd som regel är inget nytt, utan helt i enlighet med lagen. Det är i stället beslutet att ge permanenta upphållstillstånd till alla syrier, som är det nya. Visserligen gäller detta bara syrier, men problemet är dels att så många tror att det gäller alla, och dels att så många påstår att de kommer fråm Syrien, fastän de inte gör det. Vilket fått till följd att verkliga syrier blir felaktigt avvisade – till något land som de kanske inte ens hört talas om.

    Självförvållade problem. Igår föreslog LO att Socialdemokraterna gör upp med Moderaterna om invandringspolitiken. Som jag har skrivit på Anders’ S-blogg vill jag att S och M går ett steg längre och bildar en koalitionsregering fram till valet 2018. Det hindrar inte allianspartierna att ställa upp som ett gemensamt regeringsalternativ i valrörelsen 2018. Det viktiga nu är att vi får en handlingskraftig regering under resten av nuvarand mandatperiod. Huvudsaken är att SD, C, Mp och V inte får något inflytande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar sim ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Som jag sa i inlägget så är förslaget ett sätt att försöka tänka utanför boxen med siktet inställt på att spara alla de människoliv som i dagsläget går förlorade i Medelhavet.

      Situationen när det gäller människor på flykt är helt annorlunda idag än någonsin därför ser jag förslaget som både realistiskt och genomförbart.

      Jag sa även att jag säkert kommer att bli kallad både det ena och det andra – Men jag är inte rädd. Sverige ska alltid erbjuda de som kommer bra villkor och vi ska ha den bästa integrationspolitiken vilket jag skrivit om i många andra inlägg.

      Det bästa är om vi kan skapa en bred parlamentarisk lösning vad gäller både integrations- och migrationspolitiken – Då och bara då kan vi lägga dagens hetsiga debatt bakom oss och koncentrera oss på att skapa arbetstillfällen, bygga bostäder och stärka välfärden.

  10. Alexander

    Magdalena Andersson påstår att ladorna är tomma. Samtidigt lovar Morgan Johansson extra anslag pga ökade kostnader för ensamkommande flyktingbarn. Den som påstår att välfärden inte får stå tillbaka pga invandringspolitiken ljuger!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva upprepa att pengarna kommer att räcka till bägge delarna med den politk vi ska föra framåt.

  11. Stefan

    Du svarar inte på frågan jag ställde , Att påstå att SD vill kasta ut alla är väl en lögn. Men det är klart som politiker brukar man försöka ljuga. Folk stöttar SD och deras siffror ökar pga invandrarfrågor är prioriterat just nu.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har hört många SD företrädare säga att man vill skicka tillbaka sådana som redan finns i vårt land – Givetvis inte alla men i vart fall att de vill skicka tillbaka invandrare råder inga tvivel om – Skulle motsatsen råda bör de i sådana fall öppet deklarera att så är fallet.

  12. Alexander

    ”pengarna kommer att räcka till bägge delarna med den politik vi ska föra framåt”

    Och hur är det då i dag? Erkänner du att så inte är fallet?

    ”Jag har hört många SD-företrädare”

    Jaha, anekdotisk bevisföring. Jag har hört många muslimer säga att de ska ta över Sverige och införa sharialagar.

    ”Skulle motsatsen råda nör de i sådana fall öppet deklarera att så är fallet”’

    Sveriges muslimska råd bör alltså deklarera att de inte vill införa sharialagar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller SD så är det fullt acceptabelt för dem att kritisera motståndarna för deras uttalanden om vad de sagt men när man gör det omvända och hänvisar till vad SD företrädare sagt då blir alla deras anhängare som galna. Politik är politik och det som gäller ena vägen gäller även i omvänd riktning.

      Sverige är ett sekulärt land därför kan det aldrig komma på tal att sharialagar införs i vårt land lika lite som det är möjligt att införa religiösa lagar för alla oavsett vilken religion som vill införa dem.

  13. Alexander

    Bra, då är det okej att hänvisa till enskilda personers uttalanden/handlingar oavsett grupptillhörighet. Sedan svarar du inte på om Muslimska rådet bör deklarera att de inte vill införa sharialagar eller om pengarna I DAG räcker till bade välfärd och invandring. Vad är din åsikt?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För dagen räcker pengarna och långt innan de tagit slut så kommer nya pengar att tillkomma genom att höja och återinföra vissa skatter och genom att omfördela och sätta människor i arbete.

      Jag svarade på frågan om muslimska rådet när jag sa att Sverige är ett sekulariserat land och att religiösa lagar därför aldrig kommer att få fotfäste i Sverige.

  14. Mia K

    Hej Anders! När det gäller SD:s framgångar i opinionsundersökningar, tolkar jag det som att alla andra partier nu tänker tumma på tryckfriheten i Sverige och införa begränsningar av alternativa medier, som Avpixlat och Flashback- De senaste attentaten var emot tillståndsgivna affischeringar i Stockholms tunnelbana. Så vilka är det mest synd om, SD eller regeringspartierna, dit jag räknar alla andra, som accepterat DÖ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mia – Nej vi löser inga problem med att begränsa yttrande- och tryckfrihet – Problemen löser vi genom att skapa en bred parlamentarisk överenskommelse om utformningen av framtidens integrations- och migrationspolitik.När så skett kommer frågan att dö ut och SD kommer att tvingas bekänna färg i alla frågor utan att hela tiden säga att åtgärden ska finansieras med minskad invandring.

      Det finns inga lätta lösningar på Sveriges problem – Däremot finns det lösningar och dessa kommer vi att driva en progressiv politik för att lösa.

  15. Flyktingindustrin räddar bankerna.

    Sverige är mycket illa ute, vi är Europas mest skuldsatta nation totalt sett. När en ekonomi är överskuldsatt, exporten dålig och realekonomin har helt stagnerat, så är den enda fungerande tillväxtmotorn i ekonomin offentlig konsumtion, där flyktingmottagningens kostnader är det klart mest effektiva sättet att öka den nödvändiga kreditexpansionen. Att Sveriges faller isär underifrån är inte trevligt men kan tyvärr inte hjälpas, politikerna ser men tvingas blunda. SD precis som övriga partier presenterar inte heller några förslag hur Sveriges ekonomiska kris skall lösas utan fokuserar bara på att skrämma upp befolkningen och avleda oss från den ekonomiska härdsmälta som väntar bakom hörnet. Favoriten har blivit att spotta på tiggarna som är helt chanslösa. Säga vad man vill om SD men deras anhängare vet då INTE ens vilka personer eller vilken ideologi som egentligen styr och kontrollerar partiet.

    Faktum är att inget riksdagsparti får adressera grundproblemet med bankernas oansvariga utlåning som skapar PROBLEMEN som man nu löser med det tvåeggade svärdet(flyktingar) bakom rök och speglar av humanism. De bara kör på med de vanliga klyschorna om arbete, solidaritet och rättvisa, uppbackade av allt från skrikande extremister till egennyttiga ministrar som går direkt från sin folkvalda post till välbetalda bankjobb. Det är inte bara en socialdemokratisk minister som nu jobbar på Goldman Sachs. Och dessa röstar folk på! Gång på gång och tror att allt ska bli bättre?

    Olof Palme var den sista politiker som stod på folkets sida och försökte stoppa processen där Sverige tappade sin politiska demokrati till det vi har nu, nämligen finansiell diktatur.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Jag har skrivit ett stort antal inlägg i detta ämne. Både om huslån och relaterade företeelser men viktigast av allt om det riktiga i att införa strikt reglering på bank & finansmarknaden där bankernas möjligheter att agera styrs av strikt lagstiftning.

      • Joachim

        Hade sett fram emot ett lite uttömmande svar även om det var överkursinnehåll som hette duga och lär ha skapat en funderingar hos dig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du läser det inlägg jag skrivit om att bankerna borde regleras och andra inlägg om skatteplanering och dess effekter samt det jag skrivit om offentlig sektor så hittar du de svar du efterfrågar.

          Jag om någon har angripit hur bankerna agerar idag och dessutom kommit med förslag på vad som bör göras – Om inte annat så får jag trösta dig med att det kommer fler inlägg i denna fråga från mig vad tiden lider.

          Anledningen till att jag inte svarade mer utförligt på kommentaren var att det skulle bli ett svar lika långt som att skriva ett nytt inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.