Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jan Björklund och FP har gjort en tankevurpa.

Jag har i tidigare inlägg skrivit om bristen på bostäder och hur vi råder bot på bristen. Jan Björklund och FP gjorde i dagarna ett utspel om att vi måste förändra bostadspolitiken och få igång byggandet av nya bostäder.

Att vi måste få igång ett massivt byggande av nya bostäder – företrädesvis hyresrätter råder det inga tvivel om – Däremot har vi helt skild uppfattning om hur detta ska utföras.

Man kan fråga sig i vilken värld Jan Björklund lever när han säger att tillåtande av marknadshyror är vägen till fler bostäder?

Dessutom ondgjorde han sig över Hyresgästföreningens inflytande över hyressättningen och anklagade dem för att vara skyldiga till att det inte byggs tillräckligt många nya lägenheter i Sverige.

Dock tror jag att Jan Björklund och FP helt glömt att ställa sig frågan om vem som ska hyra de bostäder som byggs med löften om fri hyressättning?

Jag antar att han med sitt förslag vill bygga lägenheter av hög standard i centrumkärnorna så att alla som säljer sin villa med stora vinster på ålderns höst ska kunna flytta in till centrum för att njuta av närheten till affärer och restauranger.

Marknadshyror innebär att bara de som har råd att betala kommer att ha råd att hyra. Vad han helt sett ut att missa är alla de som står i bostadskö efterfrågar bostäder med rimliga hyror – Hyror som innebär att även de har råd att hyra en bostad.

Jag har sagt det tidigare och upprepar det igen:

Vägen till nybyggnation av hyresrätter går inte via marknadshyror den går via en återinförd Bostadsförsörjningslag!

Med Bostadsförsörjningslagen på plats tvingas allmännyttan bygga nytt i stor skala för att landets kommuner ska kunna klara av lagkravet om att alla som behöver en bostad ska få en. Avskaffandet av lagen hade bara ett enda syfte och det var att avskaffa den prispress på hyresnivåerna som hindrade de privata fastighetsägarna att höja sina hyror och tjäna mer pengar.

Att nu Björklund ondgör sig över Hyresgästföreningen är ett uttalande i samma anda då Hyresgästföreningen i mångt och mycket är det sista slaget som måste vinnas i kampen för att kunna införa fri hyressättning.

Den värld Björklund företräder ser helst att det finns brist på bostäder då det är just bristen på bostäder som pressar upp hyresnivåerna. Med höga hyresnivåer tjänar fastighetsägarna mer pengar därför är det lätt att se vem Jan Björklund sympatiserar med – En sak är dock klar och det är att han varken står på de bostadssökandes eller inte står hyresgästernas sida.

Därför säger jag nej till fri hyressättning  – Hyresnivåerna måste hållas i schack så att ALLA har råd att bo i lägenhet. Tak över huvudet kan inte vara en förmån endast för de bättre bemedlade – Rätten till en bostad måste gälla ALLA.

Med en återinförd Bostadsförsörjningslag kommer landets kommuner att via allmännyttan tvingas att bygga för att klara av att möta lagkraven – När utbud och efterfrågan möts sjunker priserna. Helst ska utbudet vara aningen högre än efterfrågan då detta leder till ännu lägre hyror.

Dessutom ska allmännyttan vara dominerande på marknaden för hyresrätter och sätta den hyresnivå som ska gälla för alla som bor i hyresrätt.

Rätten till en bostad med rimlig hyra överskuggar vida de privata hyresvärdarnas önskemål om högre vinster.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.