Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politik är inte populism och feminism – Politik är hårt arbete för ett bättre Sverige!

När vi tittar på politik i allmänhet och politiker i synnerhet går det inte att värja sig från det faktum att politik i vår nutid blivit till en sorts snabbfotad populistisk popularitets kampanj som innebär att det är viktigare vilken för stunden gällande populistisk strömning man tillhör än vilken politik man driver.

Det verkar som om politiken mer är frågan om klubben för inbördes beundran än något som faktiskt strävar mot att lösa problemen. Eller i vart fall är det så det upplevs av gemen man när jag frågar runt. Vad jag får höra är att de upplever att det i rikspolitiken ser ut att spela mer roll vilka samtidsvärden man förknippas med än vilken ideologi man företräder.

Just nu är feminism och feministisk politik modeorden för dagen. Medan detta genomsyrar all debatt frågar sig väljarna hur detta kan lösa deras vardagsproblem och de frågor de ser som viktiga att lösa. Låt mig därför säga en sak – Politik handlar inte om en popularitetstävling politiker emellan – Politik handlar om att föra en politik som löser Sveriges problem och inget annat.

Denna farsot är vida spridd i rikspolitiken – Däremot råder motsatsen inom kommunalpolitiken där fokus både historiskt och i dagsläget alltid handlat om att göra det som är bäst för kommunen och därmed dess medborgare. Att få budgeten att gå ihop, att få skolan att fungera och att få ihop ekvationen med fler äldre i behov av hjälp innebär att våra kommunpolitiker inte har tid att ägna sig åt populism – I kommunpolitiken är man fult upptagna med att lösa problem.

Därför vill jag ge landets alla kommunpolitiker en eloge för allt det hårda arbete ni lägger ner varje dag för att lösa problemen.

Till alla riksdagspolitiker vill jag säga följande:

Sluta med populismen och börja föra ideologisk debatt och en politik som går i linje med ideologin.

En personlig analys av läget i Sverige är att människorna/väljarna efterfrågar just detta – Konkret politik byggd på ideologisk övertygelse. Att opinionerna svänger som de gör är inget annat än en missnöjseyttring från en desperat väljarkår som upplever att ingen tar dem och deras problem på allvar och gör något åt saken.

Som Socialdemokrat är jag övertygad om storheten i vår ideologi och det är därför jag bestämde mig för att engagera mig politiskt i större utsträckning än tidigare.

Sverige står inför stora utmaningar:

  • Hög arbetslöshet.
  • Bostadsbrist.
  • Dåligt fungerande sjukförsäkring.
  • Dåligt fungerande a-kassa.
  • Försämrad välfärd (i vart fall för de mindre bemedlade)
  • Ökade klassklyftor och snabbt ökande inkomst- och förmögenhetsskillnader.
  • Ökat socialbidragsberoende som spräcker de flesta kommunala budgeter.
  • Dåligt fungerande integrations- och migrationspolitik.
  • Osäkra anställningsvillkor som skapar stress.
  • Stort brister vad gäller personal i vården

Det är lösningar av ovanstående problem som behövs för att stilla väljarkårens oro och de snabba svängningar vi ser i väljarsympatierna för närvarande – Vi behöver politisk dådkraft och handling istället för feministisk populism för att lösa Sveriges problem och utmaningar.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är värderingar som jag brinner för och dessa ideologiska kärnvärden innebär att vi Socialdemokrater ska jobba stenhårt för att förverkliga att dessa kärnvärden får fullt genomslag och omfattar alla i samhället.

Därför ska vi sluta ägna oss åt populism och återgå till det vi historiskt gjort bäst – Nämligen bygga ett JÄMLIKARE Sverige för både kvinnor och män. Ett Sverige där alla känner sig inkluderade och mår bra och faktiskt känner att vi politiker tillvaratar deras intressen.

Stora satsningar på jobbskapande åtgärder – stärkt sjukförsäkring – stärkt a-kassa – återinförd förmögenhetsbeskattning för de rika – återinförd bostadsförsörjningslag – stärkt arbetsrättslagstiftning – stoppad möjlighet att skatteplanera – minskade inkomst – och förmögenhetsklyftor och en väl fungerande integrations- och migrationspolitik är alla exempel på politiska åtgärder som stabiliserar opinionssvängningarna betydligt bättre än populism och feminism.

Politik är inte populism och feminism – Politik är hårt arbete för att bygga ett bättre och mer välmående Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

 

 

8 kommentarer

  1. Einar

    Några bra poänger har du, men det är alldeles för sent och alldeles för fattigt! Är också tveksam till om du har stöd för dina förlsag ifrån ledningen i ditt parti.

    Kommunpolitikerna i kommunen där jag bor ska då fan inte ha någon eloge, en lavett är allt de förtjänar, de är precis lika sjuka i sitt framförande som riksdagspolitikerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Jag vet inte kommun du bor så svårt att svara på om du har rätt eller inte.

      Stödet kommer att växa till en lavin i sinom tid – jag vet att vi är många som önskar en mer traditionell Socialdemokrati än den som funnits de sista åren. Sedan är det aldrig för sent – Med rätt politik som angriper problemen vid roten är Sveriges framtid ljus.

  2. L N

    Ja du Anders din blogg är klarsynt den som inte förstod för många år sedan vart det
    är på väg att bära hän för oss i Sverige Vi som levt med magkänsla och strukturerat
    våra liv och anpassat oss på vad som komma skall kommer nog att klara sig men tycker synd om
    dom inte anpassat sig mot det stora utmaningar vi står inför.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Precis – Det är därför det är dags att ändra färdriktning och se till at lösa problemen från roten och upp.

  3. inger

    Jaa nog vore det bättre för vårt lands utveckling och framåtgång OM vi ägnade oss åt att sträva efter ”ett JÄMLIKARE Sverige för både kvinnor och män. Ett Sverige där alla känner sig inkluderade och mår bra och faktiskt känner att vi politiker tillvaratar deras intressen” -och jag tillägger OAVSETT ålder,kön,status,härkomst,utseende och sexuell läggning.Vi människor behöver SAMARBETA och se lite längre fram och bort..än enbart till oss själva och vår egen vinning och bekvämlighet Här kommer ordet SOLIDARITET in M.V.H

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Väl skrivet och uttryckt Inger.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alldeles rätt så är det så att den försvinner. Jag pratar hellre om jämlikhet för alla då det omfattar både män och kvinnor – personligen gör jag ingen skillnad däremellan. Att man t.ex har lika lön för lika arbete är en självklarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.