Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ny Integrations- och migrationspolitik är på gång.

För mig som bloggat mycket i ämnet om hur vi ska skapa en fungerande integrations- och migrationspolitik känns det bra att Stefan Löfven säger att detta har högsta prioritet, och att regeringen arbetar för högtryck med att skapa ordning och reda i flyktingmottagandet.

Det vi måste förstå är att en lösning på problemet inte kan kastas fram över en natt då hela frågan om integration och migration involverar fler länder än Sverige. Beskedet att det jobbas på saken gör mig övertygad om att det kommande förslaget blir bra och väl strukturerat.

Just det faktum att vi Socialdemokrater trots en infekterad debatt inte hastar fram snabba och sannolikt sämre genomarbetade förslag gör mig än mer övertygad om att förslaget när det presenteras är både konkret och väl underbyggt, samt skapar den ordning och reda Löfven säger att han ska skapa på området.

Löfven säger i sitt uttalande att vi tillsammans med Tyskland drivit på hårt för att få övriga EU länder att ta sitt solidariska ansvar för att avlasta Sverige och Tyskland. Denna linje drivs för övrigt hårt av Tyskland i just EU och kommer att få en snar lösning då trycket som skapats av det stora antalet flyktingar för närvarande är stort och anbefaller en snar lösning.

Jag hade dessutom nöjet att få en rapport från en av våra Socialdemokratiska riksdagsmän som informerade om huvuddragen i de samtal som förs inom regeringen om den nya integrations- och migrationspolitiken. Det jag hörde ligger helt i linje med förslag jag tidigare kommit med – Det är därför jag är övertygad om att det som presenteras kommer att lösa problemen med dagens politik när förslaget väl läggs.

Med en väl fungerande integrations- och migrationspolitik på plats kan vi sedan koncentrera oss på de stora utmaningarna som ligger i att minska arbetslösheten, öka bostadsbyggandet och förstärka välfärdssystemen och de sociala trygghetssystemen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

 1. Inger

  Måste då få säga..att du en lite ovanlig ”politiker” även inom din egen partitillhörighet..Du skjuter skarpa ordskott ..men väjer ändå inte undan UTAN står kvar…rakryggad och ger alla svar på sina kommentarer oavsett det vi skriver .Om alla vore lika rakryggade och tydliga som du är Skulle nog socialdemokraterna gå fram med stormsteg För är det något som saknas i vårt samhälle så är det tydliga och ärliga ledare Som har blicken riktad FRAMÅT mot människors och vårt samhälles bästa…vilket påverkar hela vår värld..därför dras jag till din blogg..för jag gillar raka människor
  Som står upp för det dom tror på Inget ränksmideri här inte Vänliga hälsningar från en nyfiken läsare av din blogg

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack för berömmet och tack för konfirmationen att det jag skriver som svar på kommentarerna är precis det jag eftersträvar – Ärliga raka svar även om frågorna är svåra och påhoppen många.

 2. Alexander

  ”Deras timmar räcker inte till och vi har den pengapåse vi har”

  Så säger din partikollega Solveig Nilsson om neddragningar inom hemtjänsten i Västeras. Du som säger att ditt parti aldrig ställer grupper mot varandra och att pengarna räcker till både välfärd och invandring. Samtidigt ökar antalet nyanlända i skolan och där satsas det enorma resurser. Har du någon kommentar?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag säger att med den nya politik som vi nu börjar presentera så kommer pengarna att räcka till både hemtjänst och skola för nyanlända – Ännu mer så när vi kan regera på en helt egen budget.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag svarade på din fråga Alexander – Svaret var att hennes förklaring faller när vi implementerar den nya politik som strax är här – Då försvinner motsatsförhållandet.

 3. Alexander

  Och innan ni implementerar den nya politiken då?Varför inte erkänna att ni värderar människor och grupper i pengar? Fegt och ynkligt!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Förvisso kan jag inte veta vad som försiggår i huvudet på mina partikamrater då ett sådant uttalande vore en lögn – vad jag däremot vet är att jag för egen del inte värderar människor i pengar eller ställer grupper emot varandra – detsamma gäller våra ideologiska kärnvärden som inte gör skillnad på människa och människa.

   Vår ideologi förespråkar av alla efter förmåga och åt alla efter behov!

 4. Alexander

  ”Vår ideologi förespråkar”

  Fast dina partikollegor gör ju tvärtemot vad de dagligen står och mässar om. Här har du alltså gamla människor som ser sina resurser minskas. och ändå svarar du med samma gamla floskler.

  ”för egen del inte värderar människor i pengar”

  Nu ljuger du ju! Du gör upp en budget för olika grupper och den är inte obegränsad.

  Hur kan du tro att en normalbegåvad människa tar dig på allvar när du slänger ur dig sådana här saker? Du kan inte ge allt till alla! Några får stå tillbaka och i Västerås var det de gamla. Däremot finns det pengar till nyanlända.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad som skett tidigare är historia, dessutom har vi fram till nu regerat på den Alliansbudget som SD hjälpte till att rösta igenom i riksdagen. Under hösten blir det en delvis egen budget för att efter årsskiftet bli en helt egen och då börjar vår politik få genomslag. Så du får vänta med kritiken tills resultaten börjar synas i slutet av nästa år.

   Med en egen budget kommer pengarna att räcka – sedan ska skatter för de riktigt förmögna höjas för att skapa ännu mer pengar till vård, skola och omsorg mm.

 5. Alexander

  Anders

  Du har en budget på 3 miljoner kr. Sjukvården behöver 1,2 miljoner, skolan,1,1 och äldreomsorgen också 1,1. Hur gör du i det fallet? Det finns inte mer pengar oavsett din nya politik, de räcker helt enkelt inte. Berätta nu hur du konkret gör när du INTE ställer grupper mot varandra eller mäter människor i pengar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad jag gör i detta fall är att höja skatter för att balansera budgeten, går inte detta så får jag dra ner alla 3 med samma procentsats.

 6. Alexander

  Så du kan alltså skära ner på grupper och därmed människovärdet. Precis som alla andra partier, men när ni gör det är det inte så farligt. Makalöst att ni har det stöd ni har!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Du ställde en specifik fråga om vad jag skulle göra med x antal kronor och x antal kronor i äskanden. Det jag sa är att jag istället för att skära ner avser att höja skatterna för de rikaste för att finansiera hela äskandena. Vad jag sa i andra hand är att jag om jag skulle tvingas göra neddragningar gör det med samma procent för alla 3.

   Men det su ska läsa är att pengarna kommer att räcka till allt vi vill göra utan nedskärningar när vi väl regerar på en egen budget.

 7. Alexander

  ”Pengarna kommer att räcka till allt vi vill göra”

  Guld och gröna skogar väntar. Du sätter ribban högt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har aldrig satt ribban lågt i det jag gjort tidigare så det finns ingen anledning att ändra förfaringssätt nu.

 8. Alexander

  Smugglare har dumpat 100 ”ensamkommande” i Göteborg under en kort tid. Läget beskrivs som exceptionellt. Hur löser regeringen detta?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Återstår att se hur det specifika problemet löses – För övrig borde det inte inträffat då all kontroll ska ske vid inträdet till Schengenområdet.

   Men så fort den nya integrations- och migrationspolitiken är på plats blir det ordning. För övrigt har jag i tidigare inlägg berättat hur jag tycker att vi ska förhindra sådana saker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.