Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

De politiska utmaningarna har aldrig varit fler!

En sak är helt klar och det är att vi fått ärva ett land i kris och utmaningar att ta itu med och lösa saknas inte – Arbetslösheten – bostadsbristen – skolan – vården – omsorgen – urholkningen i de sociala trygghetssystemen – en icke fungerande integrations- och migrationspolitik – krackelerande infrastruktur i form av vägar och järnvägar etc. etc.

Denna lista kan fortsätta punkt efter punkt i all oändlighet – Dock är det inte detta inlägget ska fokusera på utan snarare politisk dådkraft och en politik som får människorna att känna att vi lyssnar på vad de säger och tar deras problem på allvar.

Om det är något Alliansen verkligen lyckats med under de 8 år de styrde Sverige så är det att skapa så stor frustration hos väljarna att de helt förlorat förtroendet för politiken och politikernas förmåga att lösa människors vardagsproblem.

Därför är vår första och största uppgift att föra en sådan politik att människorna återfår tron på att politiken verkligen löser deras vardagsproblem – Och en politik som förmår skapa den framtidstro och längtan och nyfikenhet efter en blomstrande morgondag som är nödvändig för att vända trenden.

Om och om igen har jag skrivit att vår Socialdemokratiska ideologi vilar på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÅRDE – Värden konkretiserade i den Demokratiska Socialismen som i allt den gör strävar mot ett mer JÄMLIKT samhälle med minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor.

För at skapa denna förändring och för att skapa framtidstro måste vi visa politisk dådkraft och verkligen våga lägga de förslag som innebär en kursändring och en förändring jämfört med en nyliberala politik som fått genomslag under allt för lång tid.

Till att börja med bör vi därför:

  • Återinföra bostadsförsörjningslagen med skrivningar som gör det tvingande för landets kommuner att förse alla som har behov av en bostad med en bostad.
  • Stoppa alla möjligheter att skatteplanera genom att byta ut alla gamla dubbelbeskattningsavtal.
  • Återinföra förmögenhetsskatten.
  • Lagstifta om amorteringskrav på bolån.
  • Fasa ut räntebidragen under en tidsperiod av 5 år.
  • Stärka sjukförsäkringssystemen.
  • Stärka fackföreningsrörelsen.
  • Matcha utbildningen för arbetslösa mot behoven på arbetsmarknaden.
  • Bygga ut offentlig sektor kraftigt med tjänsteförsörjning som ny offentlig affärside för att kunna tillhandahålla servicetjänster utan hänsyn till att vinst måste uppstå på sålda tjänster.
  • Skapa ordning och reda i skolan genom att ställa krav – förtydliga vad som krävs i form av kunskap för erhållande av ett visst betyg och ett återställande av lärarnas auktoritet.
  • Reglera bank och finansmarknaderna.
  • Återkomunalisera tidigare avreglerade verksamheter.
  • Och sist men inte minst införa en effektiv och väl fungerande integrations- och migrationspolitik.

Som ni kan se blev även denna lista lång – och även om den är långt ifrån komplett utan snarare en början på något nytt och bättre är det för den som kan sin historia blott en återgång till traditionell Socialdemokratisk politik.

I den situation som nu råder går det inte att tänka kortsiktigt i termer om opinionssiffror hit och dit – Som politiker måste vi våga göra det vi anser är rätt och riktigt utan att tänka kortsiktigt – Det vi måste göra är att genomföra en politik som vi vet fungerar, och som vi vet löser de problem och utmaningar vi står inför. När detta arbete påbörjats kommer vårt stöd att öka för var dag som går.

Människorna är desperata och har förlorat hoppet och tilltron till politiken – Dessutom otåliga då de under alltför lång tid blivit lovade förändring till det bättre utan att löftena infriats – Därför måste vi börja resan mot ett bättre Sverige här och nu!

Därför är de punkter som står ovan min politik – och den politik jag kommer att kämpa för att vi som Socialdemokrater ska genomföra. Trägen vinner – Förändring tar tid – Men tiden för förändring har börjat här och nu.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.