Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Tjänstesamhället ny möjlighet för offentlig sektor.

Dagens första inlägg blir kort då jag strax ska ge mig iväg på dagens aktiviteter. Inlägget ska ta upp och belysa en viktig möjlighet och en sektor inom vilken jag tror att vi kan skapa många nya jobb.

Rent generellt kan vi säga att Sverige under rätt lång tid transformerats från ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle. Ett samhälle där vi istället för att ägna oss åt industriproduktion ägnar oss åt tjänsteproduktion. Utvecklingen är på både gott och ont då tjänstesamhället skapar färre arbeten än industrisamhället – Men även därför att tjänsteproduktion i regel är väsentligt dyrare än varuproduktion.

Tjänsterna som produceras är dessutom sådana som konsumeras av vanliga människor vilket gör att priset på en tjänst har rätt stor betydelse för möjligheten att sälja den till så många som möjligt. Jag drar därför slutsatsen att just prissättningen har betydelse för volymen tjänster som kan säljas – Och att volymen tjänster som säljs har betydelse för hur många anställda ett tjänsteföretag behöver.

För att optimera både antalet arbetstillfällen inom tjänstesektorn och människors möjlighet att köpa tjänster vill jag göra tjänsteproduktion och tjänsteförsäljning till en verksamhetsgren inom offentlig sektor.

Varför då?

Jo genom att göra bedriva tjänsteproduktion med stat, kommun eller landsting som huvudman kan vi producera billigare tjänster vilket i förlängningen innebär att försäljningen av tjänster ökar och med den antalet anställda inom tjänstesektorn.

När tjänsteproduktion sker inom offentlig sektor kan vi producera tjänster som har en viktig skillnad jämfört med tjänster producerade i det privata näringslivet – Nämligen avsaknad av behovet av att göra vinst.

För tjänsteproduktion i offentlig sektor behövs ingen vinst – bara en situation med full kostnadstäckning.

Därför ska vi inom offentlig sektor skapa en ny gren som koncentrerar sig på tjänsteproduktion och tjänsteförsäljning – Detta gagnar alla både konsumenter och samhälle.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.