Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Skattehöjningarna sänder viktiga signaler.

Det finns många som ondgör sig över att regeringen i denna budget höjer vissa skatter för att korrigera den skevhet som under lång tid byggts upp i skattesystemet – Men trots klagomålen på redan aviserade skattehöjningar finns det minst lika många som tycker att skattehöjningarna varit för små.

För egen del ser jag skatt och beskattning som ett verktyg för att bedriva framgångsrik fördelningspolitik och som ett sätt att skapa ett JÄMLIKARE samhälle.

Därför ska vi Socialdemokrater inte tveka att använda skatteverktyget i kommande budgetar. Det är viktigt för alla välfärdsstater att statens intäkter är tillräckliga för att bygga en välfärd för alla.

Som en inledande åtgärd tycker jag att vi ska genomföra följande åtgärder för att säkerställa statens finanser och ett mer JÄMLIKT samhälle:

  • Utfasad räntesubvention på bolån under en tid av 5 år med ett avskaffande av densamma som slutmål.
  • Att räntesubventionen tas bort helt snarast möjligt för alla med lön över 40.000 kronor per månad.
  • Återinföra förmögenhetsskatten.
  • Se över möjligheten att beskatta finansiella transaktioner.
  • Stoppa skatteplaneringen genom nya dubbelbeskattningsavtal.
  • Högre skatt på riktigt höga inkomster.

Därutöver måste vi se över möjligheten att reformera företagsbeskattningen och överväga en skatt på produktion – Detta för att säkerställa att det som går förlorat i löneskatter, arbetsgivaravgifter och andra skatteintäkter i samband med automatisering av produktion fortfarande kommer staten tillgodo i form av skatt på de varor och produkter som produceras.

Det är det viktigt för varje Socialdemokratiska regeringar att sända ett budskap till väljarna som visar att vi är beredda att använda skatten som fördelningsverktyg för att åstadkomma ett mer JÄMLIKT samhälle – Just därför är det viktigt för den nu sittande regeringen att i ord och handling visa att vi är beredda att höja alla skatter som i dagsläget innebär att de riktigt rika gynnas på övrigas bekostnad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.