Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sveriges framtida öde ligger i våra egna händer!

Kära medborgare – Kära vänner: Sverige och Europa upplever idag den svåraste utmaningen sedan andra världskriget vad gäller antalet människor som söker asyl på sin flykt undan krig och förtryck – En utmaning vi måste hantera vare sig vi vill eller inte.

Samarbete är av yttersta vikt och det är av den anledningen vi måste kasta allt vad partipolitik heter åt sidan och slå våra kloka huvuden ihop för att skapa en hållbar lösning på problemet – Detta både i EU och nationellt i Sverige.

Arbetet pågår för högtryck och jag uppmanar därför alla att krypa upp ur de skyttegravar som partipolitiken utgör för att delta i samtalet för hur vi bäst och effektivast löser det uppkomna läget både på kort och lång sikt.

I EU samarbetet måste vi fokusera på lösningar som effektiviserar asylhandläggningen – Detta för att effektivt skilja de med rättmätiga asylskäl från de som inte har det. Arbetet för att åstadkomma detta pågår redan i EU och bästa lösningen är som jag ser det att sköta all asylhandläggning utanför EU:s gränser i enlighet med det förslag jag tidigare lagt. 

Just nu ser den bästa lösningen på problemet ut att vara en överenskommelse med den turkiska regeringen om användande av turkiskt territorium för detta ändamål.

Att fördelningen av de som beviljas asyl ska ske SOLIDARISKT mellan alla EU länder är en självklarhet för oss Svenskar – I nästa steg måste vi skapa en EU gemensam flykting politik med ett gemensamt regelverk för hur och på vilket sätt – och under vilka ekonomiska betingelser de som beviljas asyl ska integreras i sitt nya hemland. Att regelverket måste se lika ut i alla länder är viktigt – Viktigt därför att det aldrig ska, eller vara så att den som söker asyl ska tvingas välja det ena eller andra landet för att de har humanare asylhandläggning eller bättre ekonomiska villkor för integrationen.

I ett fungerande EU behandlas alla som beviljas asyl på samma sätt – Detta oberoende av vart de hamnar.

Nationellt i Sverige måste samma sak gälla – Alla kommuner måste SOLIDARISKT ta emot sin andel av de som beviljas asyl och med statlig hjälp och finansiering integrera de som kommer i enlighet med den integrationsplan vi tillsammans kommer att komma överens om.

Att skapa en fungerande och effektiv integrations- och migrationspolitik som har just integration och egen försörjning som yttersta målsättning är därför viktig och överskuggar alt annat som görs på migrationsområdet.

Just integrationen – Dvs. inlärningen av svenska språket och hjälpen att komma i arbete och får egen försörjning så att man snabbt blir en del av det svenska samhället är ledorden i den integrationsplan som ska beslutas om i Riksdagen.

Ska vi lösa detta problem krävs breda parlamentariska lösningar på problemet – Lösningar som bara kan komma tillstånd om vi i det arbetet lägger partipolitiken åt sidan och fokuserar på resultatet av arbetet snarare än på ideologisk samsyn.

Jag behöver väl inte säga att det är BRÅTTOM – Arbetet skulle helst ha varit klart igår då varje dags fördröjning innebär att problemen blir djupare.

Medborgare och vänner – I detta arbete får vi dock inte glömma de som redan invandrat till Sverige och deras integration i det svenska samhället. Vi får heller aldrig fokusera och rikta så mycket av samhällets resurser på detta arbete att väljarna upplever att vi prioriterar invandring och invandrarnas situation som varande mer betydelsefull än det lidande stora delar av svenska folket utsätts för.

Rätten till arbete – Rätten till en bra skola – Rätten till fungerande sociala trygghetssystem när det oväntade inträffar och rätten till bra sjukvård och bra omsorg på ålderns höst är viktiga rättigheter i varje land som vill titulera sig som välfärdsland.

Utöver den akuta lösningen på integrations- och migrationsfrågan står vi inför stora utmaningar i Sverige – Utmaningar som fodrar en snar och effektiv lösning.

Sverige är för närvarande ett av de länder där inkomst- och förmögenhetsskillnaderna växer snabbast i världen – Sverige blir i rasande takt mer och mer OJÄMLIKT än tidigare och görs inget är vi snart tillbaka till det Sverige som fanns före Ådalen -31 – Dvs. ett klassamhälle där de mindre bemedlade tvingades tacka och ta emot oavsett vilka villkor de mer bemedlade erbjöd från tid till annan.

Många debattörer och förståsigpåare vill hävda att detta sker därför att invandringen är för stor – De vill i själva verket hävda att det är invandringen som rår för att sjukförsäkringen blivit sämre – Att a-kassan försvagats – Att resultatet i skolan sjunkit och att företag och förmögenhetsägare betalar allt mindre skatt som en effekt av skatteplanering och skattesänkningar.

Till dessa debattörer och förståsigpåare säger jag följande – NI HAR FEL – Det finns inget rakt samband mellan den ojämlikhet som växt fram och den i många stycken stora invandring som skett till Sverige. Självklart ska jag inte rakt av förneka att invandringen har viss inverkan och att den initialt kostar skattepengar. Problemen med ökade klyftor stavas inte invandring – Den stavas fel sorts politik – En politik som gynnat ”fåtalet””flertalets” bekostnad.

Det är både cyniskt och kärlekslöst att tro att sjuka blir friskare av att knuffas ut ur sjukförsäkringssystemet eller att samhällets kostnader minskar därför att man flyttar kostnader från staten till landets kommuner. Den sortens politik har kommit på skam – Sak samma med den politik som lever i villfarelsen att ”Den fria marknadsekonomin” löser alla problem.

Där Invandrings och integrations- och migrationspolitiken kräver samverkan och breda parlamentariska överenskommelser för att finna en lösning står lösningen på resten av frågorna att finna i införandet an en ny sorts politik – En fungerande politik som i allt den gör och allt den beslutar har ett enda mål – Framväxten av ett mer JÄMLIKT Sverige med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än dagens Sverige.

Medborgare – Vänner – Vad Sverige behöver för att lyckas lösa dessa utmaningar är 2 saker – Ditt väljarstöd för en Socialdemokratisk politk som följer den Demokratiska Socialismens doktriner – Samt hårt arbetande Socialdemokratiska företrädare som i allt de gör och i allt de beslutar sätter ”flertalets” väl och ve framför ”fåtalets”.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är ideologiska övertygelser som väger lika tungt idag som någonsin tidigare i den Socialdemokratiska historien. Måhända har vi varit allt för tekniska som partiföreträdare och i hastigheten glömt bort att förklara vad vår ideologi faktiskt betyder för den enskilde medborgaren.

Medborgare – Vänner: Vi ska ändra på detta genom att förklara för alla och envar vilken sorts samhälle vi Socialdemokrater vill bygga – Hur vi vill att det Sverige ska se ut som innebär att alla människor lever sida vid sida och ser framtiden an med optimism och nyfikenhet.

Dessutom ska vi bygga ett Sverige som på nytt i resten av världen betraktas som ”Landet annorlunda” – Landet med världens bästa välfärd – Landet med världens starkaste sociala trygghetssystem – Men framför allt landet där alla medborgare mer än någon annan stans präglas av harmoni, lycka och spirande framtidstro.

Att bygga detta Sverige är inget lätt arbete – Dock har vi Socialdemokrater aldrig backat en enda millimeter i vår övertygelse om att så är möjligt – Beviset på att vi kan står att finna i vår historia – Det vi Socialdemokrater gjort historiskt är vi självfallet beredda att göra igen.

I detta arbete finns det åtgärder som är viktigare än andra för att lyckas – Bland dessa kan nämnas:

  • Ett omedelbart återinförande av Bostadsförsörjningslagen – En lag som skapar massivt byggande av bostäder, främst hyresrätter för att leva upp till lagens intention som är att alla kommuner enligt lagen måste förse alla som behöver en bostad med en bostad.
  • En aktiv och effektiv arbetsmarknadspolitik som ser till att alla arbetslösa utbildas så att de uppnår den kompetensnivå arbetsgivarna efterfrågar.
  • En kraftig utbyggnad av offentlig sektor och en förtätning av personalstyrkan i de verksamheter som idag lider brist på personal.
  • En reformerad skola i statlig regi som garanterar att våra barn efter genomförd skolgång kommer ut med godkända betyg – Dessutom med utbildning och kompetens som motsvarar arbetsmarknadens nuvarande och framtida behov.
  • Ett effektivare skattesystem med tydligare och mer lättfattliga skatter och minskad möjlighet att skatteplanera .
  • En aktiv näringspolitik som skapar god grogrund för nya företag och en bra utveckling av befintliga företag.
  • En omdaning av bostadspolitiken som ställer krav på amorteringar och utfasade räntesubventioner.
  • En gradvis omställning till ett mer hållbart samhälle i enlighet med den cirkulära ekonomins grundteser för att skapa mindre miljöpåverkan.
  • En politik som öppnar för möjligheten att återkommunalisera stora delar av de verksamheter som idag sålts ut till privata intressen – Detta så att vi kan använda dessa som ett verktyg för både arbetsmarknads och fördelningspolitik.

Medborgare – Vänner: Listan är lång – Oändligt mycket längre än punkterna ovan som bara är början på resan mot ett mer JÄMLIKT Sverige – En sak vet vi dock och det är att vi inte kan åstadkomma detta på egen hand – För att detta ska bli möjligt krävs en viktig sak och det är DITT STÖD och DIN RÖST i nästkommande val.

Jag tror och hoppas att du som läser detta delar min längtan efter ett lyckligare, mer välmående och JÄMLIKARE Sverige – Ett Sverige där människorna upplever att demokratin finns närmare människorna – och att varje enskild röst har en möjlighet att påverka framtida beslut – I vart fall är detta det Sverige jag drömmer om – Ett Sverige som blir som det Sverige vi minns från det glada 60-och 70-talet – Ett Sverige fyllt av optimism och framtidstro.

Vilket Sverige vill du se i framtiden? 

Hur mitt Sverige ska se ut har jag beskrivit ovan och det enda jag kan utlova är att jag aldrig så länge mina krafter består ska sluta arbeta för att förverkliga denna min dröm om ett Lyckligt – Välmående och JÄMLIKT Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.