Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

VW:s fusk ser ut att snabba på utvecklingen av elbilar i koncernen.

Mitt under pågående ”Dieselgate” meddelar VW att man skjuter på introduktionen av nya modeller och nu skiftar fokus vad gäller utvecklingen av framtida modeller – Detta till en inriktning på elbilar och hybrider som drivs av vätgas och el. Sålunda har något ont fört något gott med sig.

Kanske var det så att det behövdes ett avslöjande som detta för att skynda på en övergång som kunde skett för länge sedan bara biltillverkarnas vilja att göra så funnits.

För VW koncernen är detta självfallet en åtgärd för att överleva – Dock kommer en snabb övergång hos VW att innebära att övriga biltillverkare tvingas följa efter och snabba på övergången till eldrift och hybridteknik i stor skala om de inte ska förlora marknadsandelar.

En global övergång till  produktion av elbilar kommer i sin tur att snabba på och sätta tryck på byggandet av laddstationer och övriga faciliteter som behövs för en storskalig övergång till elbilar – Och vem vet – Om allt går som tänkt kanske vi ser en snabb utveckling av induktiva laddmetoder – Laddmetoder som innebär att laddskenor kan byggas in i vägnätet så att bilar kan laddas medan de körs i reguljär trafik.

Induktiv laddning är en intressant teknologi under utveckling som fortfarande är i sin linda. Problem finns bland annat med våra vintrar som innebär snö och is och svårigheter för bilar och laddskenor att få kontakt med varandra vintertid. Men med en massiv utbyggnad av antalet elbilar är jag övertygad om att vi löser även dessa problem på precis samma sätt som mänskligheten alltid löst problem för att komma vidare i utvecklingen.

En annan sak som kommer att påverkas är priserna och kvaliteten på de batterier som används i eldrivna fordon. Även här gäller att större produktionsvolymer kommer att leda till lägre priser och effektivare batterier.

Så trots att jag är kritisk till VW och deras cyniska agerande för att tjäna mer pengar så måste jag ge dem beröm för beslutet att våga satsa på storskalig produktion av elbilar som ett sätt att återvinna kundernas förtroende för koncernens produkter.

Visar det sig att detta blir verklighet kan vi använda den gamla utslitna termen även på sagan om VW – Slutet gott – Allting gott!

Med lite tur blir det som skett i VW räddningen för miljön och den enskilt största orsaken till att övegången till elbilar nu skjuter fart efter att under årtal ha hållits tillbaka av världens biltillverkare.

Efter VW:s svängning har hoppet för en sådan utveckling ökat markant.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.