Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

EU kommissionen kräver skatteplanerande företag på flera hundra miljoner i avgifter.

EU kommissionen och dess specielle konkurrensansvarige kommissionär Danska Margrethe Vestager börjar knappa in på det försprång alla företag som ägnar sig åt skatteplanering haft under lång tid – Det är därför kommissionen nu angriper vad kommissionen anser vara otillbörlig skatteplanering. Dock angriper man inte frågan ur ett skatteplanerings perspektiv utan ur vad EU kommissionen anser som ett otillbörligt sätt att få statsbidrag vilket är olagligt ur ett konkurrensperspektiv.

Först ut är Starbucks Europeiska verksamhet med säte i Nederländerna och Fiat Finance med säte i Luxemburg. Dessa två har fått krav på cirka 200 miljoner kronor vardera. Sägas ska att detta inte är de totala kraven utan bara början på vad som sannolikt kommer att bli ett högt pris att betala för alla som ägnat sig åt denna typ av skatteplanering.

EU ser på möjligheten att flytta obeskattade vinstmedel fritt inom Europa för att sedan förhandla med skattemyndigheterna för att få stora skatterabatter som erhållande av otillåtna statsbidrag som snedvrider konkurrensen – Det är på de grunderna EU ingriper och begär kompensation för de fördelar företagen erhållit.

Vestager säger att dessa beslut är viktiga och att de skickar tydliga signaler till nationella myndigheter att denna form av skatterabatter innebär stora fördelar för de bolag som erhåller dem och att sådana fördelar är ett brott mot EU:s konkurrensregler.

För egen del har jag skrivit om just denna form av skatteplanering ett stort antal gånger och påpekat att de förutom stora förlorade skatteintäkter för en lång rad EU länder även snedvrider konkurrensen – Därför är jag glad att EU angriper saken och försöker få ordning på torpet.

När jag tidigare påstått att det börjar bildas en opinion runt om i EU för att stoppa skatteplaneringen är det många av de som kommenterat inläggen som sagt att EU helt saknar intresse för detta – Att EU nu reagerar och börjar nysta i saken visar att jag hade helt rätt i att EU:s medlemsländer ledsnat på detta och är beredda att agera och reagera samfällt.

Att man angriper det från sidan om snedvriden konkurrens är intressant och gör att vi kan eftertaxera alla som skatteplanerat åtminstone 5 år bakåt i tiden  – Och i vissa länder ännu längre bak i tiden.

EU kommissionen och Vestager går ut hårt och säger att alla företag bör betala skatt – Och detta fullt ut utan de kraftiga nedsättningar som blir fallet om man använder Luxemburg och Nederländerna som transitländer för sin Europeiska verksamhet.

Låt oss hoppas att detta är början på en reform vad gäller företagsbeskattningen i EU som jag efterlyst under en tid. Den nu använda metoden fungerar bra vad gäller eftertaxeringar av redan utförd skatteplanering – För framtiden ska vi göra precis som jag tidigare föreslagit och skriva om alla dubbelbeskattningsavtal så att skatteplanering blir omöjlig i en framtid.

Att stoppa skatteplanering är precis som jag tidigare påstått oerhört enkelt – För att lösa detta ska vi göra på följande sätt:

  • Byta ut alla ”gamla” dubbelbeskattningsavtal till den ”nya” typen av dubbelbeskattningsavtal, dessutom med följande tillägg i avtalstexten.
  • Att nedsättning av skatten i det land i vilken inkomsten genererats bara medges med lika mycket som man kan bevisa att man redan erlagt i skatt i det andra landet som omfattas av avtalet.
  • Att ränteavdrag bara kan göras mot uppvisande av erlagd räntebetalning till erkänt utlånings institut registrerat som bank. Och då bara i utlånings institut som finns i samma land som det i vilket inkomsten intjänats. Således stoppas möjligheten att låna i ett land och dra av räntan i ett annat land.
  • Att införa ett totalt stopp för royalty och franchise avgifter om huvudägaren till det bolag som erhåller royalty- eller franchise-avgiften till mer än 20 % har samma ägare som det betalande bolaget.
  • Att förbjuda överföring av obeskattade vinster inom samma bolagskoncern inom Europa.

Svårare än så är det således inte att både stoppa framtida skatteplanering och eftertaxera redan gjord skatteplanering.

Till kommissionen och Vestager säger jag därför STARKT JOBBAT – Fortsätt på inslagen väg – Detta så att alla EU:s medlemsländer återfår de skatteintäkter de rimligen borde ha haft. Stoppet för fortsatt skatteplanering kommer at ge åtskilliga miljarder mer i ländernas kassakistor – Pengar vi istället kan använda till välfärd och samhällsbyggnad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.