Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fler bostäder och säkrade pensionsnivåer viktiga frågor som behöver lösas.

Sverige står inför många stora utmaningar – och även om migrationsfrågan överskuggar allt annat i debatten just nu och sannolikt även i betydelse i det korta perspektivet kan vi inte bortse från andra viktiga framtidsfrågor. Att få igång ett massivt byggande av nya hyresrätter för att kyla ned den överhettade bostadsmarknaden och bereda bostadssökande en bostad är en av dessa frågor. Hur vi säkrar framtidens pensioner och pensionsnivåer är en annan ödesfråga.

Hur dessa två frågor ska lösas debatteras flitigt – För överhettningen på bostadsmarknaden pratar vi om införande av amorteringskrav och avtrappning av räntesubventioner som nödvändiga lösningar för att kväva en eventuell bostadsbubbla i sin linda – En uppfattning jag delar helt och fullt. Dock ser det ut att saknas idéer för hur vi ska få igång ett massivt bostadsbyggande och hur detta ska finansieras.

På pensionsområdet är alla överens om att något måste göras för att säkra nivåerna i pensionssystemet och få pensionerna att bli tillräckliga i ett läge där vi lever allt längre och därför behöver lyfta pension under fler år än idag. För att komma tillrätta med detta finns så långt bara två huvudspår om vi vill behålla pensionsnivåerna på dagens nivåer – Endera gör arbetstagarna ytterligare löneavståenden mot att arbetsgivarna betalar högre arbetsgivaravgifter för att finansiera större pensionsuttag – Det andra alternativet som ser ut att bli den troligaste lösningen handlar om att höja pensionsåldern.

Trots AP fonderna som är duktiga på att förvalta vårt pensionskapital och skapa avkastning på det förvaltade kapitalet kvarstår det faktum att avkastningen på investerade pengar till stor del är avhängit av hur läget på den så kallade ”marknaden” ser ut för stunden – I tider av högkonjunktur är avkastningen hög för att i tider av lågkonjunktur bli låg eller till och med negativ.

Det är därför jag nu föreslår en oortodox lösning som både kan finansiera ett massivt byggande av hyresrätter i allmännyttans försorg – och för den delen även för privata hyresvärdar som önskar använda samma system, och samtidigt medverka till att skapa en bra grundavkastning på det framtida pensionskapitalet.

Vad jag vill göra är helt enkelt att använda hälften av AP fondernas pengar som bolån till både allmännytta och privata hyresvärdar som ansluter sig till systemet – Detta för att finansiera ett massivt bostadsbyggande och för att samtidigt säkra grundavkastningen på det framtida pensionskapitalet.

Lösningen bygger på att låneräntor fluktuerar över tid – Trots att ränteläget idag är lågt så vet jag som gammal bankman att man bör räkna med en genomsnittsränta på 5% sett över en låneperiod – Därav mitt förslag.

Jag tänker mig följande:

  • Att hälften av AP fondernas samlade tillgångar används som grundkapital för att låna ut pengar till byggande av hyresrätter i allmännyttan och hos privata hyresvärdar som önskar bygga enligt samma lånesystem.
  • Att dessa lån säkras via pantsättning av de fastigheter som byggs med en amorteringstid på 30 år.
  • Att en fast räntesats om 5% på lånesumman tillämpas i alla lägen – dvs. oberoende av hur räntesatserna ser ut på den fria marknaden.

Även om en sådan lösning kan tyckas främmande vid en första anblick så fyller den sitt syfte. AP fondernas samlade kapital uppgick i slutet av 2013 till dryga 1.000 miljarder kronor – Skulle vi följa mitt förslag innebär det att vi skulle frigöra ca 500 miljarder kronor till bostadsbyggande vilket är mer än tillräckligt för att bygga tillräckligt många nya bostäder för att lösa problemen med bostadsbrist.

Dessutom skulle AP fonderna få en bra grundavkastning på det förvaltade kapitalet vilket medger att man blir mindre beroende av marknadens svängningar vad gäller tillväxt på förvaltat kapital.

Slutligen innebär mitt förslag att både bostadsbyggande och pensionsförvaltning till stora delar kan läggas utanför ”den fria marknadens” påverkan och därmed skapa ett läge där samhället själv styr över hur samhällets tillgångar används för flertalets bästa.

Allt annat lika så innebär mitt förslag att vi utan skattehöjningar och/eller statliga eller kommunala tillskott kan starta massiv byggnation av sedan länge behövda hyresrätter och samtidigt dra nytta av pengar som redan finns utan att vi lånar upp på annat sätt.

Dessutom skapar en sådan lösning ett JÄMLIKARE samhälle utan att göra avkall på KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE – Detta i och med att de enda vinnarna på en sådan lösning blir vi samhällsmedborgare i och med att vi kan bortse från externa vinstintressen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i de beslut vi fattar idag” 

 

4 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Flyktingfrågan är på väg mot sin lösning men samtidigt som vi behandlar den får vi inte förlora fart i övriga frågor – Dessutom behövs masor av nya bostäder för att husera de som kommer och de som redan idag saknar bostad.

  1. Stefan

    Det skulle ju lösas sas det för en månad sedan . Ska flyktingar bo i tält, gammla skolor etc , hur länge? Hur reagerar folk då flyktingar får bostäder före de som ev inte har?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det stora antal som nu kommit och fortfarande kommer dagligen har övergått alla inblandade länders vildaste spekulationer om hur stort antalet skulle bli – De allra flesta har nog med fog blivit tagna på sängen. Det är för att skapa en långsiktig lösning på detta som jag givit handfasta förslag på hur problematiken ska lösas – Både på EU nivå och på nationell nivå.

      Hur lång tid det kommer att ta innan vi hittar andra mer permanenta boenden är svårt att spekulera i då vi inte vet hur många som defacto har giltiga asylskäl och därför ska beviljas asyl.

      Sedan vill inte heller jag se en situation där flyktingar får bostäder före de som stått länge i bostadskö för en bostad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.