Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sent ska syndaren vakna.

Sent ska syndaren vakna – Så kan man tolka det uttalande Tony Blair gjort om situationen i Mellanöstern och om IS framväxt. Förvisso försvarar han intåget i Irak och fängslandet och avsättningen av Saddam Hussein – Samtidigt medger han att detta sannolikt är avgörande för IS tillkomst och tillväxt.

I intervjun medger han att den information USA och England hade om att Irak hade kemiska vapen var helt fel – I vart fall när det handlade om förmågan att använda sådana mot andra länder. Fortfarande vill Blair dock hävda att Irak förfogade över sådana och använde dem på den egna befolkningen även om bevis på att sådant skett nära i tiden före Saddams avsättning saknas.

Jag var en av alla de som varnade för konsekvenserna av att avsätta både Saddam och Khadaffi då det var lätt att förutse att ett avsättande av dessa två herrar skulle öppna sår som varit både sydda och väl plåstrade under många år. Samtidigt ska sägas att jag på inget sätt gillar det varken Saddam Hussein eller Moammar Khadafffi utsatte sina egna medborgare för – Långt därifrån – Dock måste vi fråga oss om situationen nu blivit bättre än tidigare eller ej?

För egen del är mitt svar på den frågan nej. Trots att dessa 2 despoter på inget sätt var några helgon skapade de ändock en viss stabilitet i regionen – Stabilitet som med rätt politik och rätta påtryckningsmetoder kunnat utvecklas med bägge herrarnas vid liv och med deras fulla medgivande så länge som de fanns kvar som en bricka i spelet – Om än obetydlig.

Att tro att man över en natt kan skapa en demokrati av västerländska mått i en region som sedan tidernas begynnelse präglats av klanstrider är en utopisk tanke – Den förändringen tar tid. Att Blair nu vaknar i elfte timmen och erkänner att så är fallet är därför till hans fördel även om det aldrig kommer att göra honom fri från skuld till det vansinne som nu pågår i mellanöstern.

Om resten av världen skulle göra helt rätt skulle de kräva att USA och England fördelar alla som nu flyr från mellanöstern mellan sig utan att blanda in andra länder. Att lägga bördan för något man är skyldig till på oskyldiga är ingen solidarisk inställning.

Det minsta England och USA kan göra är därför att liera sig med Ryssland och se till att ställa tillrätta det problem man skapat – Detta genom att aktivt bekämpa både IS och den sittande Syriska regimen med alla tillbuds stående medel för att skapa fred i regionen.

Vad gäller Syrien så vill jag se fria demokratiska val så fort sådana är möjliga – Vinner sittande regering dessa ska de sitta kvar – Om inte ska de skyndsamt lämna över till de eller dem som vinner valet.

Dessutom är det viktigt att se till att lösa situationen för både kurder och palestinier en gång för alla så att även dessa grupper kan leva i sitt eget land på ett fredfullt sätt.

Skapar man oreda så har man även en moralisk skyldighet att ordna upp det man ställt till med. Jag tror att både England och USA är kapabla till detta – Alldeles speciellt så om man lierar sig med Ryssland. Precis som med överenskommelsen vad gäller flyktingsituationen i Sverige så måste dessa 3 parter sätta sig ner och förhandla och sedan handla så att stabiliteten i regionen återskapas så att alla som nu befinner sig på flykt och vill återvända hem kan göra så.

Därför skickar jag en uppmaning till Tony Blair att aktivt jobba för att detta blir verklighet – Detta om han verkligen menar allvar i sitt förlåt till alla som lidit av hans misstag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

 1. Hallå vakna

  Usa har ju finansierat och beväpnat IS och sen låtsas bekämpa dom militärt i flera år. Klart dom inte vill bomba sina tillgångar och när dom styr media som kan dom enkelt skapa falska nyheter om att dom bombat IS, det är löjeväckande hur vi gått på detta. Ryssland får hjälp om dom behöver från starka kollegan China för att slutföra jobbet som dom påbörjat.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Rätt ska vara att IS beväpnats och finansierats av medel och vapen som tidigare är sända till Irak och Libyen – Dessutom är många av dess ledare från Saddams militära ledning så den biten är ok.

   I övrigt är ett samarbete som det jag påtalar bästa vägen för att stoppa IS – Sedan ska tilläggas att detta inte stoppar striderna i mellanöstern – därefter behövs både långa och strikta medlingssamtal för att skapa en viss stabilitet som gör att de som flytt kan återvända hem.

 2. Joachim

  Tidigare? USA har ju under senaste åren droppat tonvis med nya vapen från sina bombplan som USA menar har varit avsedda för Al-quida men har droppats på fel ställen av misstag och hamnat hos IS istället. Sen har dom skenbombat istället för att på riktigt slå ut alla IS baser. Usa´s kompis turkiet har köpt oljan som IS har kommit över under senaste åren. Usa har upplåtit sin betalningsinfrastruktur åt IS för att kunna ta betalt för sin stulna olja, denna detaljen tänker ingen på. USAs mål att få bort Assad har kostat hundratusentals människoliv och är oförlåtligt, allt för att komma åt naturresurser som behövs för att bevara bankhegemonin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.