Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Situationer likt den i Lima är oacceptabla!

Som Socialdemokrat tycker jag att det är hög tid att vi snabbt och effektivt kommunicerar till alla asylsökande vad som gäller när man söker asyl i Sverige. Att som de asylsökande som blivit anvisade ett boende i Lima i Dalarna protestera och hindra de bussar som tagit dem till det anvisade boendet från att lämna platsen är allt annat än okej.

Min grundinställning är självfallet att Sverige i allt vi gör ska vara ett välkomnande land som fullgör våra förpliktelser mot asylsökande –  Och ett land som lever upp till de internationella konventioner som finns på området. Men att därifrån tillåta att de som kommer som asylsökande ska ges utrymme till aktioner som de som fortgår i Lima utan att handfasta åtgärder vidtas ingår inte i uppfyllelsen av dessa konventioner.

Det är en gång för alla så att det måste vara upp till oss som nation att avgöra vad vi kan erbjuda från gång till annan – Inte som i detta fall upp till den som kommer som asylsökande att ställa krav på vad de vill ha för erbjudande. Accepterar man inte det som erbjuds ska man även vara beredd att bära konsekvenserna av sitt ställningstagande.

Jag har tidigare skrivit om hur vi måste ställa krav på de som kommer som asylsökande – Krav på att lära sig språket och på att följa anvisat integrationsprogram och att bo i den kommun och i det boende som anvisas.

För de som vägrar följa dessa enkla krav ska vi sätta hårt mot hårt och med omedelbar verkan skicka tillbaka dem till sina hemländer – Detta oavsett vilken situation som råder där.

Under alla år med arbete och bosättning utanför Sverige har jag alltid fått acceptera de lagar och regler som gällt i det land jag för tillfället varit bosatt i – Detta om jag velat stanna i det landet. Därför bör samma sak gälla alla som önskar bosätta sig i eller söka asyl i vårt land.

Att det som nu sker faktiskt sker är högst sannolikt därför att vi som nation helt saknat integrationspolitik och därmed metoder för att hantera vår invandring på ett effektivt sätt – Något som spridit sig till olika grupper av flyktingar som fått rådet att protestera för att få som de vill.

Sverige och svensken har under lång tid blandat ihop begreppen om vad som är och inte är rasism. Att ställa krav är inte rasistiskt på något vis. I själva verket är det så att de som kommer är vana vid att krav ställs.

När jag frågat runt bland mina oerhört många invandrade vänner om vad de tycker är sämst med Sverige har svaret alltid varit entydigt – Det ställs för lite krav på oss som kommer som invandrare vilket innebär att vi inte vet vad som förväntas av oss för att bli en del av det svenska samhället – Något alla jag pratat med utan undantag önskar bli.

Därför säger jag följande till våra politiker i beslutsfattande ställning i frågan – Ställ krav redan vid ankomsten och klargör effekterna av att inte följa det som vi som nation erbjuder på grund av vår kärlek till alla människor oavsett ursprung.

Till de som protesterar säger jag följande – Valet är ditt – Valet är fritt – Endera accepterar du det vi erbjuder eller så accepterar du att vi med omedelbar verkan sätter dig på nästa flyg hem till ditt hemland.

Ett sådant klart och tydligt budskap skapar en situation där alla vet vad som krävs för att få stanna i Sverige och ta emot det vi av kärlek till mänskligheten erbjuder – Samtidigt skapar det en bättre förståelse hos svensken i gemen för att vi ska göra det internationella konventioner påbjuder att vi ska göra – Hjälpa de som flyr undan krig och förtryck.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

32 kommentarer

 1. Alexander

  Det är sådana som du som har varit med att skapa det du nu klagar på. Jag har påpekat detta i 10 år och alltid fått höra att jag är rasist. Gå nu till din käre ledare och berätta för honom hur du ser på det som sker.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har definitivt inte varit med och skapat det vi nu ser – så för detta tar jag ingen skuld. Jag driver dessa frågor hårt och allt efter så vinner de genomslag – Rom byggdes inte på en dag – det tog tid.

 2. Tom Naess

  Hei Anders! Endelig en fornuftig sosialdemokrat. Vi skal stille krav til de som kommer. Det som bekymrer Anders er antallet dere svensker tar imot. Migrasjonsverket er iferd eller har brutt sammen.Nu burde dere stenge grensene.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack Tom. Det jobbas på att hitta en lösning. En stängning av gränsen skulle i nuläget bara skicka över problemet på ett annat EU eller Schengenland. Vi ska börja med att ställa krav – Sedan jobba fram en EU gemensam lösning som innebär att vi redan innan de asylsökande anländer till EU får sina asylansökningar provade i en EU gemensam uppsamlingsanläggning för asylsökande. Det pågår förhandlingar om att sätta upp en sådan i Turkiet.

   Kan vi redan innan de kommer både skilja de med genuina asylskäl från de som inte har det – bevilja asylansökan och sedan solidariskt fördela dem som beviljas asyl och skicka dem direkt till det EU land de ska bo i har vi löst problemet – då lättar bördan betänkligt för alla länder.

   Fram tills dess får vi försöka göra det bästa vi kan av situationen – I det ingår att ställa krav.

 3. Alexander

  Det är intressant att mer och mer av det SD sagt i alla år nu hörs i andra partier. Fast då är det av någon anledning legitimt. Vad säger din ledare om din inställning till det som sker i Lima och andra ställen?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror min ledare tycker precis som jag i frågan om Lima – I vart fall har jag inte hört något annat då det är saker som den jag beskrivit som kommer att bli en beståndsdel i den nya integrations- och migrationspolitik som nu införs.

 4. Alexander

  Du pumpar upp förväntningarna på den nya politiken. Allt kommer att bli bra. I så fall får vi ju tacka SD eftersom de sagt dessa saker i många år. Fast då var det rasistiskt, märklig logik……

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Visst pumpar jag upp förväntningarna och densamma gör Stefan Löfven. Senast igår sa han att både forna socialdemokratiska likväl som borgerliga regeringar misslyckats med att skapa en fungerande integrationspolitik – Något som nu förändras.

   Som SD:are går det säkert att komma till slutsatsen att SD haft rätt – Speciellt om man likt du rycker ut ord eller meningar ur sin kontext.

   Vad ett uttryck eller en mening faktiskt betyder beror i allra högsta grad på i vilket sammanhand den uttalas – Så NEJ Sd har inte haft rätt sedan flera år då det är stor skillnad på hur det som sägs används.

 5. Alexander

  SD har i många år sagt att vi inte kan ha för stora volymer av invandrare och då fått höra hur rasistiska de är. Nu säger statsministern exakt samma sak och då är det okej enligt dig. Kan du förklara varför och inte bara gömma dig bakom att det måste sättas in i ett sammanhang?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De tidigare mängderna var inget problem – men att vi nu upplever de största volymerna på invandringen vi någonsin sett både måste och bör få en stadsminister att reagera och säga ifrån och förklara att vi klarar mycket – dock inte mer än dubbelt så många vi prognostiserat för – Speciellt inte om alla kommer på samma gång.

 6. Stefan

  Tidigare påstod Sverige att invandringen är en rikedom som stärker ekonomin. Men nu beskriver ni den som en börda som måste fördelas. Jag förstår inte hur någonting samtidigt kan vara en rikedom och en börda. Om Sverige nu har råd med detta så kan man inte nu be EU om hjälp med de som redan är här.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Invandring är en tillgång så länge det är kontrollerbara mängder som kommer till vårt land. Med så många som nu kommer samtidigt behöver vi hjälp då vi inte klarar av att ge ett värdigt mottagande till så många på en och samma gång.

   • Stefan

    Men varför säger exempelvis många i S, med Stefan Löfven i spetsen, att detta kommer vi klara. Är det inte snart dags att det blir lite ”ordning och reda” som Stefan ”låt mig vara tydlig” Löfven har. Man har själv bäddat för detta och visst ska vi hjälpa människor det är inte det.
    Först är det romerna som sak ha all hjälp och det tyckte folk sedan är man förvånad över tältläger mm. Sedan kommer flyktingar och ensamkommande och javisst man hade nog en tanke först och en plan men den höll ju i nte alls. Då bör oplanen varit fel. Nu tjatar man på att EU ska ta ansvar men man har vetat i månader att detta gör inte EU. Det är för enkelt att skylla på andra som många politiker gör. Vad har Löfven gjort för miss här?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har i en rad inlägg efterlyst ordning och reda och kravställande på de som kommer – Dock ska detta inte förväxlas och användas för att säga att vi ska stoppa mottagandet. Sedan måste det till effektiv integration – Allt annat är ett misslyckande.

     Det stora problemet som nu kommer att rättas till är att vi saknat en effektiv integrationspolitik – Med införandet av en som fungerar blir det ordning och reda.

 7. Alexander

  De tidigare volymerna har naturligtvis inte spelat någon roll när det gäller vår möjlighet att ta emot de som nu kommer? Dessutom är det ju ditt parti som avgör när volymerna är för stora, gör någon annan det är de rasister. Allvarligt, märker du inte att ditt resonemang inte går ihop?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är samhället som helhet och de begränsningar som finns där som avgör hur många vi kan ta emot samtidigt. De stora volymer som nu kommer saknar motstycke i vår historia så det är inte underligt att vi då måste begränsa oss så att vi kan ta emot de som kommer på ett värdigt sätt. Mitt resonemang går ihop väldigt bra Alexander – Det är du som vägrar inse att invandring på rätt sätt är bra och en tillgäng. Det är berikande för alla samhällen om vi kan blanda folk med olika etnicitet och olika kulturell bakgrund – Dessutom blir det ännu bättre om dessa sedan kan gifta sig över gränserna och skaffa barn med varandra – Görs detta får vi i sanning ett multikulturellt samhälle som får lättare att göra affärer i vår omvärld och bygga starka relationer till alla nationer.

  • Stefan

   Stämmer att resonemanget i denna fråga går inte alls i hop. Jag kom själv till Sverige som ung under 90 talet. Det var ett helt annat läge då och från mitt land kunde många fara till andra europeiska länder och ganska snabbt jobba. Det fanns annan beredskap då rent infrastrukturmässigt och detta tänkte inte S m.fl på nu. Många städer hade då tomma lägenheter helt enkelt. SD har som du säger påtalat detta länge. Tyvärr så uppfattas det rasistiskt att ha en endaste synpunkt på invandring. När vi kom hit så fanns det vissa synpunkter ex det fanns de av oss som stal, befolkning var oroliga mm men det RÄKNADES INTE DÅ SOM RASISM UTAN VAR FAKTA. Men Sverige vill i alla lägen vara neutral och lagom.
   När det gäller SD:s politik så har man bra invandringspolitik som skulle funkat bra nu, eller för ett år sedan men övriga delar i politiken vad säger den. Vad har man för strategier i jobbfrågan, bostäder? Detta var et problem även 2014 före valet. Man kan ju exempelvis inte kasta ut utlandsfödda som är svenska medborgare. Jag är lika mycket svensk medborgare som Sven Svensson.
   Vi som kom hit på 90 fick helt andra förutsättningar här än de får och har fått senaste åren. Integrationsproblemet fanns även tidigare och inget som dykt upp pga Syrien. En sak jag undrar över varför tog man inte lärdom av vi som kom på 90?!?!? Ingen som utvärderade och skrev ner och la i någon pärm som finns på regeringskansliet?!?!?!
   Flera saker som vi ska peka på var en förutsättning för att individen snabbare kom in i samhället var då……
   * De som kunde Engelska, tyska hade betydligt enklare att klara sig med språket och lättare lära sig svenska.
   * Barnfamiljer kom lättare in då barnen fick svenska vänner och föräldrarna kom i kontakt med barnens kompisars föräldrar.
   * Det fanns tomma lägenheter på många ställen.
   * Många från vårat land har ganska lika synsätt som svenskarna i fråga om seder och bruk.
   * Många av oss var INTE muslimer. Vill inte lägga in något fientligt i detta. De som var muslimer skilde sig inte als så mycket från vi andra eftersom vi umgicks alla religioner med varandra och följde samma regler i vårat land.
   * Fått höra att Svenskarna var inte vårat bekymmer då vi skulle integrera oss. Bekymret kunde tyvärr vara de som redan bodde här och kom från typiskt muslimska länder.

   En stor bov i detta är idag att inget av V, S, MP, F, C, KD, M ellr FI har eller haft någon ska invandringspolitik överhuvudtaget. Många säger att SD inte heller har det men där har man velat begränsa mottagandet sedan urminnes. Detta skulle i så fall idag medfört att en som Bert Karlsson inte kunnat tjäna 100 miljoner per år på detta. De som skulle komma hit hade redan fått sin bostad och varit kollade. Måste vara lättare att integrera ett fåtal än det 20 dubbla. Skolor räcker inte till, sjukvård, AF:s resurser, Sociala mm .

   Eftersom invandringspolitiken, strategin är , var så fel från början i planeringsstadiet så kan vi fundera över hur det står till med allt annat som ex bostadspolitiken, jobbpolitiken. Nu måste ju landet bygga ännu mer än man planerade och ÄNNU FLER jobb måste ju skapas. Utbildning?

   Fixar Löfven allt detta?!?!?! Vi ser inte baksidan av myntet nu då alla snackar om att det ska vara en tillgång hit och dit.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Visst fixar vi det och erkännandet från Löfven att såväl tidigare Socialdemokratiska likväl som borgerliga regeringar inte haft en fungerande integrationspolitik är en bra början. Med överenskommelsen kommer detta på plats och vi kan nu starta med en effektiv och fungerande integrationspolitik likt den jag tidigare föreslagit -så detta är på gång.

    Jag driver även på för ett återinförande av Bostadsförsörjningslagen för att få igång bostadsbyggandet och en aktiv jobbpolitik inte minst i offentlig sektor – Mina förslag finner du i tidigare inlägg.

    Så ännu en gång – Med rätt politik fixar vi detta.

 8. Alexander

  Om vi haft en restriktivare invandringspolitik och släppt in färre människor hade vi naturligtvis haft större möjligheter att klara dagens situation. Det fattar femåringar, städare, snickare, barnskötare, 89-åringar osv. Det är bara journalister och politiker som inte kan se kopplingen. Rersultatet med de tidigare volymerna var ju inte lysande,eller hur? Fast nu har du en plan som ska lösa allt…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – jag har en plan för hela politiken inte bara för invandrarfrågan – detta till skillnad från SD som bara har politik för halva invandrarfrågan och saknar politik för resten av samhällets utmaningar.

   Att det inte fungerat beror på avsaknad av fungerande integrationspolitik – När vi nu får en sådan kommer vi att lösa problemen.

 9. Jessica

  Hej!
  Först av allt vill jag tacka dig för att du tar upp detta problem.
  Sen undrar jag om du skulle kunna utveckla det här med att invandring på rätt sätt är bra och en tillgång. Hur ser rätt sätt ut?
  Vidare undrar jag om det verkligen är riktigt att slå ihop invandrare till en homogen grupp? I OECD rapport så kan man ju läsa att invandrare från andra eu-länder är en tillgång, medan invandrare från utomeuropeiska länder är en kostnad.
  Vidare undrar jag hur det här mångkulturella samhället ska se ut? Var finns de mångkulturella samhällena idag där kriminaliteten är låg, trygghet och tillit mellan medborgare är hög och skola och sjukvård fungerar tillfredsställande?
  Sverige kanske är ett undantag, men här fungerar ju de mångkulturella områdena katastrofalt dåligt med hög kriminalitet, dåliga resultat i skolan, låg tillit osv.
  Det här handlar inte om att jag vägrar se det positiva med ett mångkulturellt samhälle eller invandring, jag försöker i mesta möjliga mån att tänka kritiskt och inte gå i någon confirming bias fälla, det är bara det att jag inte hittar så mycket om hur det ska fungera mest att det måste fungera för vi har inget annat alternativt nu när världen ser ut som den gör.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns en rad länder där det fungerar bra med mångkulturtism – Malaysia där jag själv bott länge är ett bra exempel på ett land där olika kulturer lever sida vid sida i full harmoni.

   Invandrare är et samlingebegrepp på människor födda utanför Sverige som sedan kommer till vårt land och vi ska inte skilja på människa och människa alla är lika mycket värda. Sedan kan det vara så att vi får göra en större investering i vissa av de som kommer för att få dem i arbete med egen försörjning – När så sker kommer avkastningen i form av skatter på lön och konsumtion.

   Tittar vi på de dåliga resultaten i skolan och på PISA resultaten så visar alla undersökningar på området att svenska barn står för den största delen eller ca 75% av kunskapsnedgången.

   Om vi ser till att få en bättre blandning i alla klasser och i alla skolor vad gäller mixen av barn med olika etnicitet och olika social klasstillhörighet så kommer resultaten att öka för alla och fler klarar av skolan.

   Segregationen och det som följer med den är resultatet av en icke existerande och icke fungerande integrationspolitik – Med överenskommelsen och det som nu sjösätts blir det ändring till en integrationspolitik som fungerar – Med den minskar segregationen och utanförskapet och med den de övriga problemen.

   Effektiv integration och aktivt arbete för att bryta segregationen är bästa vägen till ett harmoniskt samhälle där vi lever sida vid sida i samförstånd och välmående.

 10. Eva

  Nä just det, och ställa krav är inte rasistiskt! Myndigheterna måste ju informera nyanlända om det som gäller. Kommunerna i Sverige MÅSTE ställa upp och ta ansvar, säger Løven. Ok och då kan det ju inte vara såatt man får välga var man vill bo! Sverige är långt och ska folk flykta så får dom ta seden dit dom kommer om så det är vinter, snø och kyla. Detta är Sverige, och dessutom flyr dom inte från krig? Passar det inte så får dom välga ett annat land eller resa tillbaka! Så tycker jag dom kan visa lite solidaritet med sine bröder och systrar som simmar för livet i medelhavet, har dom når val? Ett fint eksempel visades från överkalix, så vi människor är olika, t.o.m flyktingar!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla människor har lika värde och i grunden tror jag att det stora flertalet av den som kommer som flyktingar är fina människor i övrigt hänvisar jag till det jag framfört i inlägget.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla människor har alltid lika värde och det inkluderar alla – även SD anhängare – Dock är det inte densamma som att gilla eller hålla med om deras åsikter.

 11. Stefan

  Smutskastning och så mot ex SD har ingen effekt. Varför jobbar man med den taktiken? Varför kallar man SDare för fascister, rasister och till och med nazister? Man vill inte ens samarbeta med SD och inte ens bjud in dem då invandring ska disskuteras. Detta är inte demokrati.
  Varför blir förtroendevalda ur SD uteslutna ur facket exempelvis?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att bemöta SD med samma medicin som de bemöter invandrare och de som står upp för att Sverige ska följa internationella konventioner och ta sitt ansvar ser jag inget fel i.

   Jag har för vana att kritisera det jag anser är fel – Både i det egna partiet och hos andra partier.

   Att förtroendevalda hos SD blir uteslutna ur facket beror sannolikt på samma orsak som att SD utesluter de som de anser vara dubbelanslutna. Olika fackföreningar har olika regelverk och hos vissa står det i regelverket att det inte går att vara fackligt förtroendevald och samtidigt SD medlem.

 12. Stefan

  Inte bemöter SD generellt invandrare illa? Finn sju exempel på socialdemokrater som gör detta och på nära håll dessutom, även moderater. Där händer inget.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns med all säkerhet partimedlemmar i alla partier som behandlar invandrare illa – Dock inget parti som så uttalat pratar om att bevara det Svenska och därmed fördöma invandrare som det SD gör.

   Att dessutom driva en politik som helt vill stoppa vidare invandring och dessutom kasta ut de som redan kommit jan inte vara annat än att behandla invandrare illa eller hur?

   • Stefan

    Finns säker låter inte riktigt i mina ögon så övertygande. Det heter väl det finns… 🙂 Lennart Holmlund (S) och Anders Ågren (M). Läs deras bloggar så är det ju hets mot folkgrupp. Bloggar som umeåborna läser dagligen och detta är alltså i Umeå. Vad hade hänt om Lennart och Ågren var SD-bloggare?!?!?!?
    Förbjuda tiggeri som Anders Ågren vill låter lite skrämmande samtidigt som jag kan förstå hans resonemang. En del människor har inget annat val och så är det för svaga grupper i samhället. Utslagna i allmänhet ska de också stoppas eller är det enbart romer?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag märker inte ord – därför är både din och min beskrivning lika rätt.

     Det de herrar du refererar till skriver på sina respektive bloggar vad gäller innehållet måste de själva ta ansvar för.

     Att förbjuda tiggeri är svårt då man i sådana fall även utesluter bössinsamlingar med mera som även det kan klassas som tiggeri.

     I grunden är det så att alla EU medborgare har rätt att som turist vistas i ett annat EU-land. Dock utan rätt till det landets välfärdssystem. Samma regelverk säger även att man efter dessa 3 månader måste uppvisa egen försörjning för att få stanna – något som då även per automatik ger tillgång till välfärdssystemen i det land man arbetar i. Detta är EU regler och en syn som SKL starkt rekommenderar att alla Sveriges kommuner följer.

     Den är inte specifik för romer utan generell för alla EU-medborgare. Om vi ska hävda denna lagstiftning måste vi göra så rakt av för alla – inte bara för romer.

     Som politiker tycker jag att det är viktigt att följa lagar och regelverk – Om vi ogillar dem måste kampen drivas politiskt för att få en förändring till stånd – inte genom att bryta mot lagar och regler.

     Sett ur detta perspektiv ger jag Lennart och Anders rätt i att vi ska följa regelverket – Men att därutöver skrivs som de gjort på sina bloggar tangerar gränsen för vad som är rimligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.