Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stommen till EU:s gemensamma flyktingpolitik börjar falla på plats.

EU ländernas ledare har kommit överens om en ordning som innebär att hela EU ska betraktas som ”ett land” när det gäller asylärenden och att asylsökande därför i framtiden inte ska kunna välja själva vilket EU land de vill söka asyl i. Denna överenskommelse är viktig därför att den utgör grunden och stommen för den nya asylpolitik jag tidigare efterlyst och dessutom påstått är på gång inom EU.

FN:s konventioner på området är klara och tydliga – Det är varje människas rätt att söka asyl om man uppfyller de kriterier konventionen stipulerar. Sålunda ger den rätt att söka asyl – Dock ger den inte rätten att bestämma vart man ska söka asyl och det är mot denna bakgrund EU:s nya migrationspolitik bör formas.

Att betrakta hela EU som ”ett land” är ett viktigt och avgörande steg och således en bra början. EU:s ledare signalerade att de som kommer som  flyktingar efter beviljad asyl ska fördelas mellan alla EU länder enligt en fördelningsnyckel man ska sätta sig ner och förhandla om. En fördelningsnyckel och ett system som i förlängningen innebär att alla EU länder tar emot de som beviljats asyl på ett solidariskt sätt.

I nästa steg behöver EU:s ledare enas om en rad saker för att få riktig ordning på migrationspolitiken. Bland dessa är beslut om vilka skyldigheter och förmåner som ska gälla för den som beviljats asyl samt hur utbildning, boende, integration mm. ska utformas i en framtid.

En sak är viktig och det är att dessa saker blir lika i alla EU länder – Detta för att undvika att ett land gör si medan ett annat gör så. En gemensam migrationspolitik måste även innebära gemensamma regler fullt ut.

Även med detta på plats återstår den största utmaningen – Den som handlar om att snabba på handläggningen av asylärenden samt om att skilja de som saknar giltiga asylskäl från de som har giltiga skäl.

Det som diskuteras och det jag hoppas blir verklighet är följande:

  • EU gemensam immigrationsmyndighet för asylärenden där dessa handläggs av handläggare från alla EU länder – Skapad med målsättningen att ärenden ska vara avslutade inom max 3 månader.
  • En öppning av möjligheten att ansöka om asyl på alla EU länders ambassader runt om i världen.
  • Skapandet av mottagningsenheter utanför EU:s gränser t.ex. i Turkiet och/eller på andra ställen runt om i världen där det för stunden är nödvändigt – Enheter som bemannas och bekostas av EU.

Får vi ordning på detta får vi ordning på hela migrationspolitiken och kan dessutom säkerställa att de som kommer till Europa som flyktingar verkligen uppfyller villkoren för att räknas som flykting.

För övriga ska vi fortsatt ha en ordning där alla och envar precis som nu kan ansöka om visum och/eller tillstånd att arbeta i ett EU land på respektive lands ambassad.

Avslutningsvis vill jag säga att denna samordning är vägen framåt för att minimera alla de rasistiska missnöjespartier som vuxit fram runt om i Europa – De som likt SD är ”enfrågepartier” med ett enda mål – Att stoppa all migration och kasta ut alla som inte är etniska medborgare i det land de verkar i.

Med en gemensam migrationspolitik försvinner dessa partier – Något som innebär att SD:s resa ner mot – och slutligen under Riksdagens 4%-spärr har påbörjats.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.