Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En regionindelning är bra – Men bara om alla regioner styrs direkt av Riksdagen.

Avskaffandet av dagens landsting och bildandet av 6-8 nya ”storregioner” är en tanke och strategi som går i rätt riktning – Alldeles speciellt så när det kommer till hur sjukvården ska organiseras framgent.

För egen del vill jag gå ytterligare ett steg genom att lägga hela den politiska styrningen av framtidens ”storregioner” direkt under riksdagen i Stockholm. Således ska vi inte ha några lokalt valda politiker som sitter och fattar politiska beslut i respektive region – Dessa ska som jag sa ovan fattas direkt av riksdagen och ha ett eget departement med egna utskott.

I förlängningen vill jag att regionerna sedan ska administreras av tjänstemän som departementet placerat ut i de respektive regionerna för att administrera det dagliga arbetet.

Regionerna ska endast och allena hantera 3 områden:

  • Sjukvård
  • Kollektivtrafik som passerar kommun och/eller länsgränser eller i dagligt tal regiontrafik.
  • Vägar, järnvägar, flygplatser, hamnar och övrig transportinfrastruktur.

Därutöver ska dagens kommuner ges större mått av självstyre än idag – Detta därför att det bara är genom utökat kommunalt självstyre vi kan skapa ett läge där medborgarna känner att makten kommer närmare dem och att det därför får en reell möjlighet att påverka politiken på ett mer handfast sätt.

Min tanke med regioner styrda direkt från Stockholm är att skapa en större jämlikhet inom sjukvården och skapa ett läge där regionerna inte ställs mot varandra i ekonomiska termer.

Dagens situation där de som bor i de större städer inom dagens landsting ska finansiera sjukvården i glest befolkade delar av länet är ohållbar därför att befolkningsunderlaget är för litet och i en förlängning innebär kraftigt höjda landstings/regionskatter för att bli möjlig.

Därför är det mycket bättre att ALLA Sveriges medborgare finansierar ALL sjukvård. Sålunda ska även invånarna i storstäder likt Stockholm, Göteborg och Malmö via skattsedeln vara med och finansiera JÄMLIK sjukvård i t.ex. Åsele och Dorotea i Västerbottens inland.

Om vi tillför den del av skatten som idag utgör landstingsskatt och istället skickar den rakt ner i statsbudgeten skapas sådana möjligheter och ger oss i förlängningen en mer solidarisk och jämlik sjukvård. Dessutom innebär avskaffandet av landstingens politiska församlingar stora besparingar och frigörande av pengar som kan investeras direkt i verksamheterna för att skapa mer och bättre sjukvård.

Precis som i mina tidigare förslag anser jag att all sjukvård ska drivas direkt av staten utan privata inslag samt att varje region ska ha 1-2 regionsjukhus beroende på hur stort befolkningsunderlaget är – Detta för att få effektiv specialistvård och dynamiska miljöer för forskningsinriktad sjukvårdspersonal att arbeta och utvecklas i.

Därutöver tänker jag mig att kollektivtrafikmyndigheten och Trafikverket har en regionindelning som administrativt ser likadan ut som regionindelningen. Dessa ska sedan direkt under staten utforma, bygga, underhålla och upphandla regionens infrastruktur i form av vägar, järnvägar, flygplatser och regional kollektivtrafik.

Redan dagens landstingsindelning innebär att många medborgare upplever att deras möjlighet att påverka är liten därför att makten ligger allt för avlägset – En indelning i regioner med egen politisk ledning kommer att späda på den känslan än mer. Därför är det bättre att organisera regionerna på det sätt jag föreslagit ovan samt ge landets kommuner mer befogenheter och större kommunal beslutsrätt än i dagsläget.

Att ge landets kommuner större rättigheter att besluta i plan & byggärenden utan inblandning från lässtyrelser är något som flyttar besluten närmare medborgarna och ger dem en bättre möjlighet att påverka hur det ska byggas i just deras kommun.

Inom ramen för ökat kommunalt självstyre bör vi därför utreda och fastställa vilka beslut vi med fördel kan överlåta till kommunalt beslutsfattande och vilka som bör fattas direkt av riksdagen för att skapa ett smidigare, kostnadseffektivare och mer demokratiskt system för beslutsfattande.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut som fattas idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.