Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bostadens bestånd ska inte säljas ut – Snarare behållas och utökas!

Talkören från alliansen och många av bostadsindustrins företrädare sjunger alla på samma sång – Sälj ut allmännyttan till privata aktörer – Slopa reavinstskatten och släpp på hyresregleringen så att marknadshyror blir möjliga – Detta som recept för ett ökat bostadsbyggande.

Dessutom fick de under gårdagen hjälp av Boverkets analytiker Bengt Hansson som har mage att säga att det egentligen inte råder någon bostadsbrist i Sverige. Detta trots att samma Boverk själva sagt att vi måste bygga ca 70.000 bostäder per år de närmaste 10 åren och trots att Sveriges befolkning fortsätter att växa – Förra året med mer än 100.000 personer.

Inget av detta stämmer – Det kommer inte att byggas fler bostäder för att allmännyttan säljs ut eller därför att reavinstskatten slopas och marknadshyror införs. Allt dessa åtgärder medför är skapande av än större klyftor i samhället genom att mer pengar hamnar i fel fickor – Dvs. i fickorna på de som redan har mer än tillräckligt.

I Umeå predikar både moderater och liberaler om att vi ska följa exemplen i Luleå, Skellefteå och Östersund och sälja av Bostadens bestånd för att finansiera nybyggnation. Helt fel – Vi ska inte sälja ut allmännyttan då Bostaden kan bygga nytt i massiv skala utan dessa utförsäljningar.

Vad vi istället ska göra är att jobba för en bättre handläggning av bygg och planärenden och för en bättre stadsplanering genom att vi som kommun planerar nya bostadsområden och gör dessa redo betydligt tidigare än idag. Dessutom ska vi politiskt verka för att överklaganden i plan och byggärenden ska begränsas till en instans – Lämpligen en speciell PBL domstol.

Därefter ska vi finansiera Bostadens nybyggnation via upplåning till förmånliga villkor garanterade genom kommunala garantier och borgensåtaganden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

 1. Erik Anderson

  I Gislaveds kommun har socialdemokraterna tillsammans med Sverigedemokraterna,moderaterna
  , KD, Liberalerna, miljöpartiet och centern beslutat att sälja ut mellan 200 till 350 lägenheter.

  Röstsiffrorna blev 47-2

  Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet var emot försäljningen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ett stort misstag tycker jag – dessutom kan jag inte förstå hur man kan vara socialdemokrat och samtidigt sälja ut allmännyttan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.