Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Årets lönerörelse den viktigaste på länge.

Årets lönerörelse är den viktigaste på många år då löneökningar i rätt storlek släpat efter i många år. Att så är fallet blir extra tydligt när man ser hur inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökat och fortsätter att öka.

Mot bakgrund av detta vill jag därför se rejäla löneökningar för ALLA och extra stora löneökningar i form av fasta belopp för de riktiga låglönegrupperna.

En annan sak som måste åtgärdas i denna lönerörelse är arbetsvillkoren och då speciellt rätten till heltid samt en schema omläggning som innebär att så kallade ”delade turer” i princip upphör.

Jag vågar påstå att arbetarna till vilka jag även räknar tjänstemän under lång tid släpat efter då de på inget sätt erhållit löneökningar som är lika stora procentuellt som företagens vinstutveckling. Med en socialdemokratisk regering vid rodret och ett LO som vaknat upp ur en djup dvala ska vi förändra detta.

Stefan Löfven förklarade att den svenska samhällsmodellen handlar om att bygga ett mer JÄMLIKT samhälle och om att se till att vinsterna av ALLAS arbete fördelas rättvist. Det är detta vi ska ta fasta på i årets lönerörelse – En rättvisare fördelning av vinsterna av ALLAS arbete.

Det är hög tid att arbetsgivarsidan inser att ett JÄMLIKT samhälle är ett bra samhälle. Ett jämlikare samhälle där fler har mer skapar konsumtion och produktionsökningar – Motsatsen där färre har mycket mer medan flertalet har mindre skapar motsatsen – Stagnation och mindre konsumtion.

En viktig föresats som LO och fackföreningsrörelsen måste ta fasta på i denna och i kommande lönerörelser är att vi måste tillbaka till ett läge där alla som arbetar får betalt för ALL tid de tillbringar på arbetet. Vi ska inte ha en situation där man har mindre betalt för att arbetsgivaren av olika anledningar inte kan förse en med jobb vissa dagar eller vissa perioder av arbetsdagen.

Arbetstid är i min värld all tid man står till arbetsgivarens förfogande – dvs. även de raster som ligger mellan arbetspassen när man har delade turer.

Under socialdemokratins förra glansperiod – Den som innebar att både Sverige och svenskarna mådde som allra bäst var detta en självklarhet. I dagens samhälle är denna ordning satt ur spel och det finns många yrkesgrupper och ett stort antal arbetstagare som kan ha arbete som sträcker sig över många timmar utan att ens ha betalt för en heltid.

En annan sak som släpat efter är OB-ersättningarna. I många branscher är dessa mycket låga och närmast att betrakta som mer eller mindre obefintliga. OB-ersättningarna måste höjas till en nivå som motsvarar olägenheten det innebär att arbeta när alla andra är lediga.

I min ungdom körde jag traktor på lov och helger och jag minns hur man på min tid hade en OB för storhelger som uppgick till 2 till 3 gånger den ordinarie lönen – Nivåer vi idag är oerhört långt ifrån.

Att det förekommer företeelser som ”sovande natt” vilket innebär att man är på jobbet utan att få betalt för alla timmar man vistas där är en företeelse som måste upphöra omedelbart. All tid man vistas på sin arbetsplats utan att själv kunna disponera sin tid ska räknas som arbetstid och således betalas för fullt ut.

De skräckexempel jag får mig till livs när jag pratar med människor som jobbar inom omsorgen som personliga assistenter och där man kan vistas på sin arbetsplats 24 timmar i sträck eller mer måste upphöra. Till att börja med finns det en arbetstidslagstiftning som styr hur många timmar ett arbetspass får vara och denna ska följas utan möjlighet att göra avsteg. Dessutom har jag svårt att se att man kan vara alert och uppmärksam när man tillbringar så många timmar i sträck på sin arbetsplats.

Offentlig sektor och de verksamheter som tidigare tillhörde offentlig sektor men som nu konkurrensutsatts och privatiserats är de största syndarna när det handlar om dåliga arbetsvillkor i form av delade turer och obetald tid på jobbet.

Med en socialdemokratisk regering vid rodret ska fackens inflytande stärkas. Eftersom offentlig sektor är den enda verksamhet vi har möjlighet att styra över reellt är det där arbetet mot rättvisa löner och schyssta arbetsvillkor ska inledas – Löner och arbetsvillkor som sedan ska appliceras på resten av arbetsmarknaden.

Avslutningsvis vill jag säga att jag som varande socialdemokrat är beredd att gå långt i kampen för rättvisa löner och schyssta arbetsvillkor. Om det som krävs för att uppnå detta innebär att offentlig sektor måste starta och driva företag i egen regi ska vi göra så även om den bästa modellen sannolikt är att blåsa nytt liv i de kooperativa och arbetarrörelse/folkrörelseägda företag som fanns i Sverige tidigare.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.