Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå kan växa till 200.000 invånare redan 2030 om vi satsar rätt.

I Umeå har vi en målsättning att växa till 200.000 invånare vid tidpunkten för 2050 – En målsättning vi kan överträffa med råge om vi satsat offensivt för att attrahera människor som önskar leva efter en specifik livsstil.

IKEAS etablering med tillhörande shoppingcenter är ett bra och viktigt fundament för alla städer med tillväxtambitioner. Därutöver handlar det om att göra rätt saker för att attrahera inflyttning vilket Umeå är fullt kapabelt att göra bara viljan och visionen finns.

Till att börja med vill jag citera delar av det Torsten W. Persson sa vid vårt årsmöte – Kultur och tillgången till ett brett kulturellt utbud är en viktig komponent för en stad som vill attrahera nya medborgare och växa – Därutöver handlar det  politiskt om vilken typ av samhälle vi vill bygga.

Jag ser stora möjligheter för Umeå att växa till 200.000 invånare redan 2030 om vi gör och satsar rätt!

Redan nu har vi ambitioner att bli Europas miljöhuvudstad och har som ett led i denna ambition bland annat satsat hårt på elbussar i Ultratrafiken – Dvs. Umeås kollektiva stadstrafik. Därutöver har andra åtgärder för att skapa ett mer hållbart Umeå anammats. Trots dessa satsningar är vi långt ifrån att nå målet som jag ser det

Ska vi lyckas i vår ambition att bli 200.000 invånare oavsett om vi pratar 2050 eller 2030 måste vi addera fler komponenter för att lyckas enligt mitt sätt att se på saken.

Umeå bör därför göra följande saker i sin ambition att nå 200.000 invånare:

  • Positionera Umeå som den cirkulära ekonomins huvudstad.
  • Se till att BYD (Build Your Dreams) som är Kinas och världens största busstillverkare och som för närvarande letar efter en plats för etablering i Europa finner denna plats i Umeå.
  • Bli bäst i klassen när det kommer till användandet av ”närproducerat” i alla offentliga verksamheter.
  • Implementera en kollektiv stadstrafik i ”världsklass” kombinerat med en begränsning av biltrafik och parkeringsmöjligheter i stadskärnan.

Cirkulär ekonomi är för er som inte vet vad det innebär en övergång till en ekonomisk modell som är precis som i det gamla bondesamhället men utan den fattigdom som fanns i densamma.

Kort kan vi säga att man i den cirkulära ekonomin återvinner och återanvänder i all oändlighet vilket innebär att morgondagens produkter måste designas och produceras på ett sådant sätt att de kan uppgraderas snarare än kasseras.

Cirkulär ekonomi är framtidens ekonomiska modell och en övergång kan ske utan att den utgör ett hot mot dagens uppbyggnad av företag och deras sätt att tjäna pengar. En annan sak som talar för en övergång till cirkulär ekonomi är att den fullkomligt älskas av våra unga generationer av medborgare.

För dagens unga gäller inte längre devisen om att den som har mest när denne dör vinner – Snarare är det så att den som använt minst  under sin levnad vinner och att ”delandekonomin” ses som ett naturligt inslag i samhällsbygget.

I Umeå har vi ett universitet i världsklass. Detta tillsammans med existerande inkubatorer för nya innovationer gör att en positionering som världens huvudstad för cirkulär ekonom blir en fullt möjlig målsättning snarare än en utopi – Finns den politiska viljan är detta fullt möjligt.

Vad gäller BYD så är de inte bara världens största busstillverkare – De är dessutom världens största elbuss tillverkare och att kämpa hela vägen in i kaklet så att de etablerar den fabrik de vill etablera i Europa i just Umeå är därför fullt möjligt –  Umeå kan med lätthet erbjuda både välutbildad arbetskraft och närhet till ett universitet som håller världsklass.

De återstående 2 komponenterna, bäst i klassen när det gäller att använda närproducerade livsmedel i den offentliga verksamheten samt bygga Europas hållbaraste stad när det gäller resande är betydligt lättare att nå än de föregående 2 målen. Allt som behövs för att nå detta är vilja och politisk dådkraft.

Enligt min mening ska vi socialdemokrater verksamma i Umeå därför sikta högt –  Till och med mycket högt. Politik är att vilja och är viljan nog stor kommer denna att försätta berg. Rätt satsat är vi 200.000 invånare redan 2030

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Stig-Astrid

    Vari ligger självändamålet med att nå ett invånarantal på 200 000?
    Om Umeå satsar på att göra befintliga invånare nöjda så kommer det automatiskt göra att staden växer.
    Vad blir bättre om vi är 200 000 invånare? Vi som bor här får det knappast bättre?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det ena utesluter inte det andra. För mig är det självklart att nuvarande innevånare ska vara nöjda vilket jag tror att de är på det stora hela utom när det gäller tillgången på¨bostäder.

      Hur bostäder i tillräcklig utsträckning ska byggas har jag beskrivit i andra inlägg och att Umeå växer är naturligt i ett Sverige som växer befolkningsmässigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.