Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Storstädning nödvändig i ledningen för Nordea och Skatteverket.

Avslöjandena om hur Nordea medvetet bistått sina kunder med skatteplanering och kontakter med Panama baserade Mossack Fonseca och dessutom varit drivande i ordergivningen till samma firma för kunds räkning, samt det faktum att Skatteverkets ledning särbehandlar människor baserat på vem de är och vilken ställning de har i samhället bör föranleda omedelbara åtgärder från regeringen.

Det som skett är inte bara opassande och/eller osmakligt – Det är oacceptabelt!

Staten och dess myndigheter och bolag måste vara fläckfria och agera ledstjärna när det handlar om att följa lagar och förordningar. Om inte staten kan klara detta sänder vi fel signaler till samhället och dess medborgare.

Förvisso är ägandet i Nordea kraftigt reducerat men det är staten som via finansinspektionen beviljar bankoktroj/banklicens och det är definitivt stat och regering som tillsätter generaldirektörer.

Därför tycker jag att att vi som regeringsbärare ska utnyttja tillfället och snarast möjligt kräva och se till att styrelse och ledning i Nordea byts ut i sin helhet om banken ska få behålla sin banklicens. Vi ska dessutom med omedelbar verkan entlediga skatteverkets generaldirektör och överdirektör.

Alla människors lika värde innebär att skatteverket ska behandla alla människor lika.

Skatteverket ska ägna sig åt sitt uppdrag och lägga all energi på att se till att alla skattskyldiga betalar den skatt de ska. Det nu uppkomna läget skadar skatteverkets förtroende på djupet och innebär att den vanliga människan förlorar tron på skatteverket.

Att skatteverkets överdirektör personligen ringer och varnar en tidigare regeringskollega om att granskning är på gång är allvarligt – Alldeles speciellt så när skatteverket i ärenden som gäller ”vanliga” skattebetalare slår till hårt och skoningslöst om fel begåtts.

Att så sker i detta fall medan andra människor hamnar hos kronofogden för små överträdelser skapar en skev bild av skatteverket som måste rättas till snarast. Dessutom sänder det fel sorts signaler till medborgarna och spär på det politikerförakt som redan i dagsläget är stort nog.

Dessutom har jag ändrat ståndpunkt när det gäller möjligheten till självrättelse av deklarationen med en 5-årig straffrihetsperiod.

Det som initialt såg bra och rimligt ut blir i och med den sista tidens avslöjanden omöjligt att bibehålla om respekten för skattemyndigheten och regering och riksdag ska kvarstå. Därför finns bara en utväg och det är att minska tiden för självrättelse utan straff och tilläggsavgift från 5 år till maximalt 1 år alternativt slopa straffriheten helt och hållet.

I fallet Nordea är det viktigt att signalera att Nordeas beteende är oacceptabelt. Vi ska därför med omedelbar verkan se till att ledningen och styrelsen i banken byts ut samt att banken öppet till skatteverket redovisar vilka fysiska individer som äger och/eller kontrollerar de bolag och stiftelser vars konton finns eller har funnits i Nordea. Detta ska gälla hela Nordea – Dvs. även den gren som har sitt säte i Luxembourg.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.