Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Politiker och förtroendevalda måste leva som de lär!

Som politiker måste man alltid leva som man lär. Det går inte säga åt människor att man står på deras sida och att de ska göra A medan man själv som politiker gör tvärtom och gör B. PÅ engelska finns ett bra uttryck för detta ”If you talk the talk you have to walk the walk”

Detta är något som blir extra tydligt i dessa dagar där det visar sig att staten och samhället trots att motsatsen hävdas behandlar människor olika beroende på vem de är och vilken ställning de har i samhället.

ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA MYCKET VÄRDA och alla människor ska behandlas lika inför lagen. Denna samhällsordning är viktig och bör inte vara förhandlingsbar i något land som säger sig vara demokratiskt och byggt på demokratisk grund.

Låt mig därför ge några exempel på vad jag menar med detta:

  • Om man som politiker uppmanar arbetsmarknadens parter att ta sitt förnuft till fånga och hålla löneökningarna på en rimlig nivå går det inte att som politiker besluta om massiva löneökningar för den egna verksamheten som involverar lönen för dem själva.
  • Om man som politiker säger sig stå på arbetstagarnas sida och företräda deras intressen genom den politik man för går det inte att i statliga och kommunala upphandlingar använda upphandlingsvillkor som gör att arbetstagarna får det sämre.
  • Man kan som politiker inte besluta om sänkta pensioner eller sänkta sjukersättningar och samtidigt undanta sig själva som politiker från dessa sänkningar genom att göra undantag för gruppen politiker.
  • Som förtroendevald i ett fackförbund kan man inte hålla tillbaka medlemmarnas rättigheter och löner samtidigt som man själv höjer sin lön kraftigt och använder medlemmarnas pengar för att gynna sina egna intressen.

Ovanstående är bara några av otaliga exempel som belyser att politik och att vara politiker är en mycket ansvarsfull uppgift som kräver att man alltid lever som man lär och föregår med gott exempel.

Man brukar säga att vi som samhälle får de politiker vi förtjänar och i ett GIRIGT och EGOISTISKT samhälle får vi därför GIRIGA och EGOISTISKA politiker som precis som samhället i övrigt sätter sig själv och sitt eget väl och ve framför medborgarnas väl och ve.

Detta har vi sett mycket av under lång tid – Framför allt under alliansåren men även vi socialdemokrater har ägnat oss åt detta varför vi på inget sätt är oskyldiga och kan svära oss fria.

När vi socialdemokrater nu åter sitter i regeringsställning är det därför viktigt eller till och med MYCKET VIKTIGT att vi lever som vi lär och föregår med gott exempel.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är ideologiska värdegrunder som ska prägla allt vi säger och allt vi gör – Dessutom på ett sätt som klart och tydligt visar att även de som är politiskt förtroendevalda gör sitt och promenerar samma väg som alla övriga i kampen för ett JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsklyftor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

4 kommentarer

  1. Lennart

    I Sverige har vi inte korruption heter det, nåväl vi har inte bestickning under bordet. Men vi har någotmycket mer subtil och mer svårfångat, vänskapskorruption, en företeelse som inte går att fånga. När detta sker finns inget försvar för den enskilde som drabbats. Talar av egen erfarenhet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vågar påstå att korruption existerar även i Sverige likväl som i resten av Europa – Enda skillnaden är att den är mer dold tack vare företeelser som brevlådeföretag, skatteplanering och utländska offshore bankkonton utan insyn.

      Att vänskapskorruption är flitigt förekommande råder inga tvivel om – Det var bland annat därför jag skrev inlägget.

  2. Göran Keijser

    Min fråga till dig. Om Sverige får en plats i FN: s säkerhetsråd, som man så bett eftertraktar, skall det jobbet gå till den mest lämpade eller får Margot Wallström det? Om hon i så fall får det så är det enligt min mening inte den mest lämpade. Tycker du annorlunda får du gärna utveckla det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi ska alltid sträva efter att ha den mest kompetenta människan på denna plats och eftersom den som sitter i säkerhetsrådet permanent måste vara på plats i New York har jag svårt att se hur den kan gå till Margot då hon är utrikesminister.

      Jag ser ett flertal kompetenta människor inom socialdemokratin som skulle kunna göra ett gott jobb där med Jan Eliasson som min huvudkandidat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.