Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Byggnads tar strid för den svenska samhällsmodellen!

I går kväll kom nyheten att Byggnads tar strid och går ut i konflikt för att få igenom sina krav i årets avtalsrörelse – Krav som i allt väsentligt är krav som ligger helt i linje med den svenska samhällsmodellen. Efter att ha konstaterat detta tycker jag därför att Byggnads ställningstagande är en del av en naturlig kamp för att återupprätta den svenska samhällsmodellen.

Förutom högre löner går Byggnads i strejk för kravet om ett utökat huvudentreprenörsansvar för att motverka fiffel och låglönekonkurrens, samt för kravet på att öppna branschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar.

Som jag förstått det är det avsaknaden av skrivningar av dessa krav i medlarbudet minst lika viktiga som löneökningarna i Byggnads kamp och den största anledningen till att man går ut i konflikt.

Den svenska modellen handlar om ett antal viktiga parametrar.: Att löner och arbetsvillkor ska förhandlas av arbetsmarknadens parter är bärande – Likaså att vinsterna av ALLAS arbete ska fördelas mer rättvist och att ALLA ska komma i arbete.

Alla dessa parametrar uppfyller Byggnads i sin kamp – Därför kan jag inte göra annat än säga att Byggnads genom sina stridsåtgärder står upp och tar strid för den svenska samhällsmodellen.

Många är säkert av annan uppfattning och kommer att hävda att Byggnads verkar i en bransch där lönerna ligger klart över genomsnittet.

Förvisso ligger lönerna för Byggnads medlemmar över lönenivån för medlemmarna i många andra LO-förbund – Att de gör så beror dock mindre på Byggnads och mer på att branschen och arbetsgivarna har alldeles för höga vinstmarginaler. Allt Byggnads gjort genom åren är att följa principerna i den svenska modellen genom att se till att delar av dessa höga vinstmarginaler hamnat i arbetstagarnas ficka i form av höjda löner.

För mig är det ett sundhetstecken att Byggnads kräver ett utökat huvudentreprenörsansvar för att motverka den lönedumpning arbetsgivarsidan vill se för att kunna behålla de höga vinstmarginalerna i sin egen ficka utan att dela med sig till arbetstagarna.

Att därutöver kämpa för inklusion av kvinnor och invandrare, och göra det lättare för både ungdomar och andra att jobba som lärlingar under reglerade former visar enligt mitt sätt att se på saken att Byggnads tar sin del av ansvaret för återupprättandet av den svenska samhällsmodellen.

Heja Byggnads! – Lycka till i er del av kampen för ett bättre, starkare och mer JÄMLIKT Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.