Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SCA – Sandvik – Assa Abloy – Listan på ”skattesmitare” kommer att bli oändligt lång.

Det är långt mer än ett år sedan jag började skriva inlägg på min blogg som varnade för skatteplanering och dess konsekvenser. Konsekvenser som nu avslöjas näst intill dagligen och som vi kommer att få vänja oss vid då listan på ”skattesmitare” är näst intill oändlig.

Jag påstår därför med fog, och med den sista tidens avslöjanden som bevis att det faktiskt är precis som jag framfört – Nämligen att Sverige utvecklats från att vara ett land fyllt av KÄRLEK och SOLIDARITET till att bli ett oerhört KALLT. EGOISTISKT och framför allt GIRIGT land.

För alliansen och alla nyliberaler måste det kännas extra besvärande att de företag – Stora likväl som små som man säger sig värna trots stora skattesänkningar och urholkad anställningstrygghet inte nöjer sig utan uppvisar en sällan skådad GIRIGHET för att undvika beskattning överhuvudtaget.

Jag vill gå så långt som till att påstå att det vi nu ser är oerhört skadligt för Sverige – Dessutom kraftigt demoraliserande och det största hotet mot välfärdslandet Sverige vi någonsin upplevt.

Ett fungerande samhälle och en fungerande välfärdsstat förutsätter att alla SOLIDARISKT betalar sin andel av skatter och avgifter. Dagens ordning där den ”lilla” människan med sina relativt små inkomster ska finansiera hela välfärden medan de rika och mäktiga undanhåller sina pengar från beskattning är inte hållbar och måste därför anses ha nått vägs ände.

VI ska även komma ihåg att den största delen av de upplevda standardförbättringar i form av mera pengar i plånboken som alliansen påstår sig ha skapat på inget sätt skett genom höga löneökningar. Det mesta av de upplevda ökningarna vad gäller mer pengar i plånboken har skett genom skattesänkningar som i realiteten innebär att löntagarna själva finansierat sina standardökningar – Detta samtidigt som företagen mer eller mindre obehindrat kunnat öka sina redan stora vinster än mer.

Det som nu framkommer på daglig basis påvisar att skattesystemet likväl som samhällsmoralen lider av allvarlig sjukdom – En sjukdom som innebär att den svage ska finansiera den starke – En sjukdom som kallas GIRIGHET.

Svenska företag ska betala skatt i Sverige – I vart fall för de vinster som görs i Sverige. Utan de skatteintäkter detta innebär för staten kommer Sverige snart att vara nere på en nivå i levnadsstandard i paritet med utvecklingsländerna vad gäller de breda massorna – De jag vanligtvis refererar till som ”flertalet”.

KÄRLEK – SOLIDARITET- MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är ideologiska fundament avsedda att skapa ett JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än idag – En JÄMLIKHET som ska byggas genom ett system som ser till att ALLA SOLIDARISKT betalar sin andel av vinster och inkomster i skatt.

När detta inte sker är den fördelningspolitik vi socialdemokrater förespråkar omöjlig att genomföra.

De föreslagna åtgärderna för att lösa problemet med skatteplanering och skatteflykt är otillräckliga och mer av typen ”lam anka” än en lösning på problemet.

Låt oss därför lösa problemet permanent och se till att Sverige får in de skatter som rätteligen tillhör Sverige och Sveriges befolkning. Detta arbete startar med en omskrivning och förändring av dagens dubbelbeskattningsavtal så att företeelser som de som nu avslöjas blir omöjliga och svåra att initiera och genomföra.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.