Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Dokumentären om Rudolf Elmer visar hur långt man är beredd att gå för att bevara banksekretessen.

Jag har spenderat kvällen med att se och lyssna till en mycket välgjord och välgrundad dokumentär om visselblåsaren och tidigare Julius Bär bankiren Rudolf Elmer och dennes öde. En dokumentär som med all tydlig önskvärdhet påvisar hur en bank och en bransch kan få ett helt lands rättssystem att springa deras ärendet för att skydda den banksekretess som i sig själv utgör ett hot mot hela vårt demokratiska samhällssystem.

Rudolfs amerikanske advokat uttryckte mycket klart och tydligt att banksekretessen är ett problem och att den bara finns till för att garantera att världens rika kan undvika skatt och därmed lägga en oproportionerligt stor del av skattebördan på de svaga grupperna i samhället.

Låt mig även säga att jag beundrar människor som Rudolf Elmer som trots stora lidanden vågar stå upp och berätta öppet om det han anser är fel även om det innebär personliga umbäranden och stort lidande för honom själv och hans familj.

För egen del har jag om ens något, så i sådana fall bara en liten del av Rudolfs mod då jag valt att prata om saken och varna för konsekvenserna av den skatteplaneringsindustri jag varit en aktiv del av utan att avslöja vare sig namn eller genom att läcka information.

En sak har vi dock gemensamt och det är att vi valt att politiskt arbeta mot det system som är förödande för demokratin och att göra så politiskt.

Schweiz i synnerhet och ett antal andra länder i allmänhet är nationer vars välstånd bygger på att hjälpa företag och privatpersoner att begå skattebrott genom att tillhandahålla starka sekretesskydd och genom att hjälpa obskyra personer och företag att dölja pengarnas ursprungliga källa.

Kvällens dokumentär väcker många adekvata frågeställningar – Den största och viktigaste borde vara huruvida resten av världen ska låte dessa nationer hållas och hjälpa våra medborgare att gömma pengar undan från beskattning?

Rudolf själv uttryckte något som jag sagt länge. Ska världen förbli en fredlig plats måste företeelser som dessa stoppas och stoppas NU – Väntar vi kommer mänskligheten förr eller senare att göra uppror med stor blodspillan som följd.

Magdalena – Låt oss visa att Sverige är ett föregångsland när det gäller JÄMLIKHET. Låt oss visa detta genom att ändra skrivningen av våra dubbelbeskattningsavtal så att skatteplanering blir svår och/eller omöjlig att genomföra och låt oss bli drivande i EU för att få samma förändring till stånd i övriga EU-länder.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.