Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratins pengar bör flyttas från Nordea med omedelbar verkan.

Det är oerhört viktigt att sända starka politiska signaler – Alldeles speciellt så i lägen där oegentligheter uppdagas. Därför har jag mycket svårt att förstå varför vi socialdemokrater som parti och landets fackföreningar inte redan följt Finlands exempel och flyttat alla våra tillgångar från Nordea till andra banker.

Vår partikassör påstår att vi trots vederhäftiga bevis i form av de läckta panamadokumenten ska avvakta bankens egna utredning innan vi fattar beslut – Ett beslut som enligt mitt sätt att se på saken sänder helt fel politiska signaler och visar att vi socialdemokrater tycker att det är okej att man kan fuska och bryta mot lagstiftningar och etiska regler utan att straffas.

Det är inte så att det saknas bevis för att Luxembourg delen an Nordea aktivt bistått svenska kunder med skatteplanering och med att gömma pengar undan beskattning. Nordea i Luxembourg är en del av Nordea och ägs av samma koncern och bara för att det råkar vara enheten i Luxembourg som fuskat innebär inte att den svenska eller skandinaviska delen är utan skuld.

Tvärt om är det så att det är dessa grenar som aktivt använt Luxembourg för att hjälpa svenska kunder – Detta genom att aktivt flytta kundernas konton dit.

Skulle vi göra en riktig revision av Nordea i Luxembourg och ta fram de riktiga uppgifterna för vilka personer som i verkligheten äger kontona i banken så är jag övertygad om att denna skulle visa att minst 90% av alla konton tillhör svenskar och skandinaver.

Nordea i Luxembourg finns inte där för att vinna nya kunder från andra länder eller för att utöka kundbasen – Nordea finns i Luxembourg av en enda anledning vilken är att bistå svenskar och skandinaver med skatteplanering och undanhållande av beskattningsbara tillgångar.

Som parti är det viktigt att signalera att detta beteende är oacceptabelt – Till och med så oacceptabelt att Nordea inte längre har förtroendet att förvalta våra tillgångar.

Samma sak ska givetvis gälla för landets fackföreningar som även de behöver sända en kraftig signal till sina medlemmar – Nämligen att de står på medlemmarnas sida i kampen mot skattesmitare.

Därför uppmanar jag mitt eget parti socialdemokraterna och landets fackföreningar att omedelbart göra det enda rätta och flytta alla pengar från Nordea till andra banker.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.