Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Lag om kontanthanteringskrav för banker förbereds av regeringen.

Jag har länge klagat på att landets banker vägrar hantera kontanter och nu förbereder regeringen en lag därför att ett EU-direktiv kräver att alla banker som är verksamma inom EU-området ska ge alla som bor i EU tillgång till vissa banktjänster kontanthantering inkluderad.

Detta EU-direktiv ska bli nationell lag i alla EU-länder så även i Sverige senast 18 september 2016 har EU bestämt.

För mig är det självklart att alla banker med bankoktroj = licens att driva bank ska hantera kontanter så länge kontanter utgör ett legalt betalningsmedel i Sverige och i EU.

Bankerna använder en rad svepskär för att slippa kontanthanteringen trots den riktiga anledningen är att kontanthantering kostar pengar och reducerar bankernas vinster något samtidigt som man tjänar bra med pengar på att tillhandahålla internetbank och bankkort. Det är därför man under förespegling om ökad rånrisk, risk för penningtvätt mm. slopat kontanthanteringen hos de flesta av Sveriges banker.

Jag tycker det är rätt av regeringen att implementera denna lag och jag vill till och med gå ytterligare ett steg och tvinga alla företag som accepterar kontantbetalning med bankort etc. att även acceptera kontanter.

Jag vet att EU-domstolen är i färd med att tolka ett ärende i frågan även om det kommer att dröja innan ärendet kommer upp för behandling. Ska man tolka EU’s lagstiftning på området är det inte tillåtet för någon att acceptera vissa betalningsmedel och neka andra så länge betalningsmedlet utgör ett legalt betalningsmedel inom EU.

Så vitt jag vet är kontanter fortsatt ett legalt betalningsmedel i EU och ska därför accepteras av alla som accepterar kontantbetalning på ort och ställe via bank- och kreditkort.

Detta innebär att kontanthanteringen kommer att återinföras på bred front i samhället – T.ex. på tåg, bussar, kiosker och affärer med flera inrättningar.

Att EU kräver detta beror på att många banker har höga krav för att tillhandahålla konto och bankkort. Att diskriminera alla de som nekas konto av bankerna att köpa det det behöver för att överleva genom att betala med kontanter är varken solidariskt eller korrekt.

Ska det kontantlösa samhället införas måste detta ske på ett kontrollerat sätt som innebär att alla banker genom lagstiftning blir tvungen att öppna bankkonton med tillhörande internetbank och bankkort till alla som ansöker om konto i banken – Fram tills detta är genomfört ska både banker och andra affärsidkare acceptera alla legala betalningsmedel inklusive kontanta pengar.

Som samhället ser ut i dag bildas ett A- och ett B-lag där A-laget utgörs av de som kan öppna bankkonton medan B-laget utgörs av de som inte kan det.

Jag är dessutom oerhört tveksam till att bankerna tillåts ta betalt för tillgången till både internetbank och bankkort. Dessa tjänster borde i solidaritetens namn vara gratis i ett jämlikt samhälle.

Banker ska tjäna pengar på ränteskillnaderna på in- och utlåning samt på kapitalförvaltning och andra specialiserade tjänster medan tjänster för att betala räkningar och sköta sina dagliga inköp ska vara gratis för privatkunder.

Därför hoppas jag att regeringen löper hela linan ut och lagstiftar om ett återförande av kontanthantering och kontant betalning i form av sedlar och mynt för alla affärsidkare som accepterar andra former av betalning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Simon

    Hej funderar på hur det går med lagen om kontanthantering för banken då datumet skulle vara 16 09 2016 har du någon mer information mvh simon

  2. Antonio Pasquini

    Hej jag undrar ska Bankerna fortsätt driva människor ut på gatan för att ut sina spar pengar eller pension? De vill att vi gör all betalningar via Dator, men mycket ofta fungera inte uppkomlingar mm.
    har ma problem me d handikap, mm. SKA VI acceptera i Sverige BANK DIKTATUR?
    Eller Digital Diktatur? mera är två miljoner pensionärer och hundra tusental handikappat människor,
    stängs ute. Varje gång vi ska ta ut pengar eller ska betala räkning, på grund att varken dator eller mobilen funka inte gå till banken de vill inte hjälpa; man blir så förbannad ledsen, när man är 73 år Gamal! Hjälp oss som inte kan hantera detta! Utvecklingen ska vara för alla, och inte bara för ELITEN!!!
    Mvh Antonio Pasquini

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min inställning är att alla banker ska hantera kontanter så länge som kontanter är ett lagligt betalningsmedel och då utan att försvåra eller göra kontantbetalning dyrare än andra betalningsformer,

      Jag håller helt med dig om att alla inte klarar av digitaliseringen och även de som gör det ska vara jämlika om jag får bestämma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.