Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att ställa krav på lön, semester och arbetstid enligt kollektivavtal är bra men vi skulle ha löpt hela linan ut.

Socialdemokraterna och Ardalan Shekarabi kommer att lägga fram ett förslag i riksdagen om att myndigheter, kommun, stat och landsting och av dem ägda bolag i en framtid ska ställa krav i upphandlingarna som gör att vi råder bot på den lönedumpning som för närvarande råder på svensk arbetsmarknad.

Förslaget säger att krav ska ställas på att lön, arbetstid och semester är i nivå med den lägsta nivån enligt svenska kollektivavtal – Däremot saknas krav på arbetsmiljö, försäkringar och pensionsförmåner vilket enligt mitt tycke gör förslaget ihåligt.

Att utelämna dessa två komponenter i förslaget kommer dessutom att verka diskriminerande för svenska företag då dessa måste betala både försäkringar och pensionsförmåner.

Förvisso ska man se saker positivt men hade jag suttit på Ardalans position hade jag lagt förslaget fullt ut inklusive försäkringar och pensioner även om ett sådant förslag blir svårare att baxa genom riksdagen.

Dessutom kommer det nya utstationeringsdirektivet som ska beslutas i EU att ge stöd för sådana krav då det nya direktivet strävar efter att svenska löner och svenska villkor ska gälla för alla som arbetar på svenska arbetsplatser.

Som politiker i allmänhet och som socialdemokrater i synnerhet ska vi inte rädas att komma med förslag som förlorar en omröstning i riksdagen. Som socialdemokrater ska vi lägga förslag som bygger på socialdemokratiska värderingar och på socialdemokratisk ideologi.

Det är viktigt att vi lever upp till våra löften och visar väljarna att vi gör som vi lovat. Skulle förslaget förlora en omröstning vilket jag betvivlar om vi använder utstationeringsdirektivet som grund kan vi alltid gå vidare och förhandla med övriga partier fram tills dess vi har ett förslag som får majoritet.

Den vägen är en bättre väg at gå än den väg som Ardalan nu valt genom att backa från 2 grundläggande krav och företeelser som är tvingande för svenska företag.

Därför Ardalan Shekarabi – Gör om och gör rätt! – Lägg ett komplett förslag i riksdagen som även inkluderar försäkringar och pensioner och slåss sedan för att få detta genom riksdagen.

Som socialdemokrater ska vi aldrig ge oss utan kamp – Politik handlar om att vilja och vill man nog mycket finns det alltid en väg.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.