Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Attackerna på blåljus-personal måste tas på allvar och stoppas.

Under senare tid har vi fått en rad rapporter om hur blåljus-personal – Dvs. poliser, brandmän och ambulanspersonal attackeras genom stenkastning i starkt segregerade områden i Sverige – Bland annat i Tensta/Rinkeby och i Norrköping. Vi får dessutom rapporter om hur bilar sätts i brand och media målar upp en bild av att det ska råda mer eller mindre anarki in dessa områden.

För egen del tar jag rapporterna på fullaste allvar vilket alla politiker borde göra – Dock håller jag inte med om att anarki råder i dessa områden och/eller om att fler poliser och/eller hårdare straff är lösningen på problemen. Jag håller heller inte med om att problemet i sin helhet kan skyllas på invandringen till Sverige.

Att stenkastningen mot blåljus-personal startat och tilltagit beror inte på invandringen i sig utan snarare på att vi som politiker och samhälle misslyckats med vår integrationspolitik. Ska problemen lösas måste dessa lösas politiskt genom att minska segregationen och se till att alla som bor i Sverige inkluderas i svenska samhälet.

Sverige har allt för länge haft en icke fungerande och icke existerande integrationspolitik – En politisk hållning som medfört att det i Sverige vuxit fram starkt segregerade områden där många av de boende förlorat hoppet om att integreras och se framtiden an med tillförsikt.

Med rätt sorts politik går det att se till att segregation motverkas – Detta genom att likt länder som Malaysia genom politiska beslut se till att alla bostadsområden har en bra blandning av människor med olika etnicitet, religion och inkomstnivå.

Det Ebo reglemente som Migrationsverket tillämpar – Eller i sin långa form eget boende för asylsökande bidrar starkt till att segregationen ökar ännu mer. Därför bör ebo skrotas och Migrationsverket tvingas att göra en bedömning om vart de som söker asyl ska placeras baserat på hur många invandrare det är lämpligt att ha i samma bostadsområde.

Jag har i många tidigare inlägg påtalat att Sverige behöver en fungerande integrationspolitik för att lösa problemen. För mig handlar denna fungerande politik om att integrera människor i samhället genom ställa krav på integration och genom att sätta dem i utbildning och i arbete. Därutöver handlar en fungerande integrationspolitik om att bryta segregationen genom politiska beslut.

Riksdagen bör genom lagstiftning och riktlinjer ge landets kommuner ansvaret för att se till att segregationen bryts – Detta genom att lagstiftningsvägen se till att både kommunala och privata hyresvärdar tvingas att se till att befolkningen i alla deras bostadsbestånd utgör samma mix som samhället i stort.

Landets kommuner har länge haft en förkärlek för att tillhandahålla lägenheter till utsatta grupper i ett och samma bostadsområde/bostadsområden vilket är själva grogrunden för den segregation vi upplever idag. Att de som bor i dessa starkt segregerade områden förlorat hoppet om att integreras och tillerkännas samma människovärde och samma tillförsikt om en bra framtid åvilar således till stor del landets kommuner.

Som socialdemokrater – Dessutom i regeringsställning måste vi se till att denna trend bryts. Ska trenden brytas finns bara en väg att gå – Den vägen går via utbildning och integration och genom att lagstiftningsvägen bryta segregationen genom att tvinga landets kommuner att fördela landets socialbidragstagare och utsatta i alla bostadsområden inom kommunen.

Kommunerna ska således i en framtid se till att ha genomgångslägenheter i alla områden där lägenheter finns samt tillse att barnen fördelas så att alla kommunens skolor har samma mix av barn med olika bakgrund.

Stenkastningen mot blåljus-personal löses bäst genom att bryta segregationen och genom att skapa framtidshopp hos de som idag kastar sten på blåljus-personalen. Stenkastningen handlar inte om att den som kastar sten är allt igenom ond eller om att man inte vill integrera sig – Stenkastningen får snarare ses som resultatet av frustrationen att inte få chansen att integreras.

För mig handlar stenkastningen inte om att de som utför den är onda eller att de gör det baserat på religiösa motiv – För mig handlar det snarare om att de kastar sten därför att de givit upp hoppet om ett bättre liv och ett liv där de känner samma värde som övriga medborgare.

Stenkastningen är således ett tecken på frustration och ett sätt att protestera och söka uppmärksamhet snarare än något annat. Denna frustration kan aldrig lösas genom fler poliser och/eller hårdare straff – Frustrationen kan bara lösas genom politiska beslut.

Sverige och svensken har det i gemen rätt bra även om det finns stora grupper svenskar som lever på botten av samhället. Att växa upp i Sverige innebär att alla möjligheter finns där bara man är villig att arbeta hårt och ta chansen.

Detta tillsammans med avsaknaden av en fungerande integrationspolitik har inneburit att vi som är svenskfödda inte förstår kampen och frustrationen hos de grupper som inte har samma chans som vi trots att de befinner sig i Sverige. Detta därför att livet för de allra flesta svenskar varit alldeles för lätt där i och med att man inte tvingas kämpa för sin existens.

Vi har helt enkelt tappat bort att det är rätt att ställa krav på medborgarna i ett samhälle – Alldeles speciellt så när det handlar om att ställa krav på att de som vill bo och leva i Sverige har ett egenansvar i fråga om att integrera sig i det svenska samhället.

Jag vill därför se att vi i framtiden ställer högre krav på att de som väljer att flytta till Sverige att integrerar sig i det svenska samhället samt att vi gör klart för alla som invandrar att detta är ett krav om man vill leva och bo i Sverige.

När jag bott i andra länder har jag alltid tvingats att anpassa mig till det landets lagar, kultur och levnadssätt för att integrera mig i landet – Samma sak ska gälla för de som kommer från andra länder och väljer att leva i Sverige.

Att vi ska ha religionsfrihet i Sverige är en självklarhet – Dock får religionsfrihet aldrig innebära att vi ändrar vår kultur för därför att de som migrerat till Sverige ska få utöva sin kultur.

Att bibehålla fläsket i skolan och tillhandahålla alternativ för de som inte äter fläsk av religiösa skäl eller därför att de är vegetarianer eller veganer borde vara självklart – Att slopa fläsk därför att vissa religioner påbjuder detta är fel.

På samma sätt ska vi även fortsättningsvis hålla skolavslutningarna i kyrkan om detta är en enskild skolas tradition. Att även fortsättningsvis ha gemensamma badtider för män och kvinnor i landet badhus är en självklarhet. Att bibehålla dessa traditioner handlar inte om rasism utan om att tala om för de som invandrar till Sverige att vi i Sverige tillämpar svenska traditioner och svenska seder och bruk.

Integration och byggandet av ett mångkulturellt samhälle handlar inte om att det är svenskarna som ska anpassa sig till de som invandrar genom att göra avsteg från svenska seder och bruk och den svenska livsstil som vuxit fram under lång tid. Integration och mångkultur handlar snarare om att de som invandrar måste acceptera den svenska livsstilen om de önskar bo i Sverige.

Sverige är ett sekulärt land – Därför är religion och religiös praxis något man utövar privat utan att ställa krav på att resten av samhället ska anpassa sig till religionen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.