Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Schweiz ska folkomrösta om basinkomst/medborgarlön.

I Schweiz ska man folkomrösta om införande av basinkomst/medborgarlön för alla medborgare nästa vecka. Den omröstningen kommer jag att följa nära då utfallet kan bli mycket intressant för att se om en liknande reform är möjlig att utreda och genomföra i Sverige.

I Schweiz är förslaget att alla ska erhålla en statlig inkomst om minst 21.000 kronor med dagens växelkurs som en ersättning för de sociala förmåner som existerar i dag. Modellen bygger på att staten skjuter till det som fattas för att nå upp till en inkomst på 21.000 och att de som redan idag har en inkomst som överstiger basinkomsten inte får något tillskott.

Som väntat finns det röster både för och emot där förespråkarna påpekar att en basinkomst skapar en frihet att studera, vara hemma med barn eller gå ner i arbetstid och ändå kunna leva på en bra standard. Man menar även att ett införande av basinkomst skulle leda till en mer motiverad arbetskraft och en mera human och stabil och produktiv ekonomi.

Motståndarna hävdar att ett införande av basinkomst skulle utgöra ett hot mot medborgarnas motivation att arbeta och att ett införande av basinkomst skulle leda till högre skatter, kompetensbrist och färre i arbete och en försvagad ekonomi.

Bara det faktum att en folkomröstning om basinkomst kommer att genomföras gör saken intressant då ett brett införande av basinkomst runt om i världen kan vara svaret på hur människor ska leva i framtiden när behovet av mänsklig arbetskraft minskar som en följd av automatisering och en verklighet där mänsklig arbetskraft ersätts med robotar.

Basinkomst/medborgarlön ska testas i Finland och Ontario och även dessa test ska bli intressanta att studera och framför allt utvärdera.

Som socialdemokrat attraheras jag av idéen om basinkomst/medborgarlön även om jag inte bestämt mig för hur en sådan bör beräknas och betalas och till vem den ska betalas eller om en basinkomst/medborgarlön överhuvudtaget ska införas.

En sak står dock helt klar och det är att mänskligheten står inför stora utmaningar i framtiden – Utmaningar som innebär att människor kommer att ersättas av maskiner i större utsträckning än idag och en verklighet där arbetslösheten kommer att öka.

Även i en sådan verklighet måste ALLA människor kunna leva ett drägligt liv då även de arbeten som kräver högre och mer specialiserad utbildning har en övre gräns för hur många de kan bli.

Vi socialdemokrater säger när vi pratar samhällsutveckling att en av grundbultarna i den svenska samhällsmodellen är att vinsterna av allas arbete måste fördelas mer rättvist – En övergång till en produktionsavgift som utgår oavsett tillverkningsmetod istället för dagens arbetsgivaravgifter och införande av basinkomst/medborgarlön kan mycket väl vara svaret vi letar efter för att möta de framtida utmaningarna.

Det som attraherar mig mest är att en basinkomst/medborgarlön skulle göra precis det som alla nyliberaler hela tiden hävdar att de vill göra men misslyckats med att göra – Nämligen skapa valfrihet – I detta fall valfrihet hur mycket man ska arbeta och när man ska arbeta samt en betydligt större frihet än idag att kombinera eller varva arbete, utbildning och föräldraskap utan att ligga samhället till last.

Dessutom tror jag att basinkomst/medborgarlön är ett bra sätt att sänka arbetstiden till 30 timmar per vecka utan att arbetsgivarna drabbas av högre lönekostnader. Med basinkomst skulle alla ha råd att gå ner i arbetstid samtidigt som arbetsgivarna kan sänka lönekostnaderna utan att den anställdes inkomster sjunker till en nivå som inte medger ett drägligt liv.

För egen del lutar jag mot en basinkomst/medborgarlön som är lika för ALLA svenskar oberoende av inkomst – Detta för att i alla delar göra den SOLIDARISK och till en del av ett JÄMLIKT samhälle.

Basinkomst/medborgarlön innebär högst sannolikt att vi även måste höja skatterna för de med de riktigt höga inkomsterna och de med riktigt stora förmögenheter vilket även det är bra om vår strävan är att bygga ett mer JÄMLIKT samhälle än det vi ser idag.

Avslutningsvis ska sägas att jag är mycket öppen för att utreda konsekvenserna av de försök som görs i Finland och Ontario och den folkomröstning som ska göras i Schweiz för att utröna och utreda hur och på vilket sätt en reform om basinkomst/medborgarlön skulle kunna införas i Sverige – Detta även om denna min öppenhet inte innebär att jag bestämt mig till 100% för att basinkomst/medborgarlön är rätt väg för Sverige.

Att jag vill följa det som händer och utreda ett införande i Sverige beror endast och allena på att jag vill möta de framtida utmaningarna innan de blir till problem som är omöjliga att lösa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.