Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen sviker alla som hoppats på en överenskommelse som sätter fart på bostadsbyggandet..

Idag kom beskedet att Alliansen hoppar av de bostadspolitiska samtalen vars tanke var att få tillstånd en bred blocköverskridande uppgörelse som får fart på bostadsbyggandet så att nuvarande och framtida bostadsbrist kan byggas bort.

Som anledning till avhoppet anger man att regeringen tillsammans med vänstern inte vill arbeta för kortare och enklare överklagandeprocesser, förenkla för privat uthyrning, förändrade flyttskatter mm. Detta trots att regeringen faktiskt varit villiga att diskutera och förhandla på alla de punkter som Alliansen anger som skäl till sitt avhopp.

Detta leder mig att tro att det faktiskt föreligger så att avhoppet beror på sittande regerings hårdnackade NEJ till att införa marknadshyror och inget annat. Detta därför att marknadshyror inte skapar fler bostäder utan bara en ökad segregation på bostadsmarknaden.

Vad bostadsmarknaden behöver är en återinförd bostadsförsörjningslag som tvingar landets kommuner och allmännyttiga bostadsbolag att förse alla som behöver en bostad med en bostad. Därutöver precis som jag tidigare föreslagit inrättandet av en speciell PBL-domstol som gör precis det Alliansen efterlyser – Nämligen kortar handläggnings och överklagandetiden till ett minimum utan att äventyra rättssäkerheten.

Att reformera systemen för riksintressen, naturreservat och strandskydd är i mångt och mycket en icke fråga då förändringar av dessa redan finns på agendan i samtalen.

I vart fall är det bra att Alliansen visar väljarna att de inte vill bygga bort bostadsbristen – Detta så att väljarna i förväg vet vilka partier de inte ska rösta på om de vill se ett massivt bostadsbyggande i Sverige framgent.

Rätten till en bostad är en grundläggande rättighet vilket vi socialdemokrater kommer att kämpa för hela vägen in i kaklet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.