Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nu är brexit en realitet!

Nu är resultatet av den brittiska omröstningen klart och precis som jag förutspått så röstade britterna för att lämna EU. Att valresultatet blev som det blev sänder en stark signal från landets gräsrötter som säger att det räcker nu.

För egen del tycker jag att britternas val att lämna EU är bra. Kortsiktigt är det dåligt men i det långa perspektivet är utgången av valet bra därför att det kommer att tvinga resten av EU-länderna och dess ledare att tänka igenom vad EU ska vara och hur EU ska fungera i en framtid.

Som jag ser saken har EU blivit allt för mycket av ett direktörsprojekt vars enda syfte är att gynna de redan rika på övrigas bekostnad – Dessutom ett projekt för att permanenta de rikas makt över resten genom att begränsa den nationella självbestämmanderätten genom att i avtal likt TTIP och TiSA permanenta företagens och kapitalägarnas/företagsägarnas oinskränkta makt över resten av befolkningen.

Min analys är att det är centralstyret inom EU som utlöst britternas viljeyttring att lämna EU.

Att jag gör den analysen beror på att EU i sin nuvarande skepnad bara upplevs gynna företagen och kapitalägarna. Den vanlige medborgarna ser inga fördelar med EU – Snarare det omvända då EU-lagar står över nationella lagar och därför att nationella lagar inte kan ändras om de bryter mot en EU-lag även om en majoritet av ett lands medborgare röstar för att en nationell lag ska ändras.

EU skapades som ett frihetsprojekt i syfte att förhindra nya världskrig – Något EU var under många år där fri rörlighet för varor, tjänster, människor och pengar var det som symboliserade EU och dess arbete. Allt sedan eurons införande, och allt sedan det att Europas samlade socialdemokrati förlorat inflytande har dock EU med nyliberaler i majoritet utvecklats till ett överstatligt organ som kraftigt begränsar den nationella självbestämmanderätten och det är detta britterna nu reagerat emot.

EU:s framtid är inte att vara överstatlig institution som kör över majoriteten av EU-medborgarna för att gynna företag och kapitalägare utan att återgå till vad EU var initialt och när det skapades – En handelsunion inom vilken varor, tjänster, människor och pengar kan röra sig fritt.

Därför hoppas jag att ansvariga ledare i EU-kommissionen tar dessa signaler till sig och ser till att reformera innan fler länder än Storbritannien bestämmer sig för att genomföra omröstningar om huruvida man ska stanna i EU eller inte.

Ska EU bestå behövs en kraftig reformering av EU som ger gräsrötterna makten tillbaka – Eller i vart fall känslan av att ha återfått makten genom att viktiga politiska beslut fattas på nationell nivå snarare än i EU-kommissionen och i EU-parlamentet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.