Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Klädkod/dresscode på jobbet upplever en renässans.

Efter många år där acceptansen för vilka kläder man får och bör bära på jobbet mer eller mindre försvunnit  börjar vi nu återgå till en ordning med klädkod/dresscode på landets arbetsplatser vilket jag tycker är mycket bra. När man befinner sig på jobbet ska man vara klädd på ett anständigt sätt och dit hör inte shorts, linnen, djupa urringningar eller barbröstade män.

Enda gången shorts, linnen och/eller barbröstade män är ok är om man jobbar ute med t.ex vägbyggen, parkskötsel och andra aktiviteter som gör att man svettas mycket. Arbetar man inomhus så ska det vara formell klädsel.

När jag började i bank & finansvärlden var det oerhört strikt klädkod även i Sverige. Jag minns att det till och med detalj-reglerades vilka färger och vilka färgkombinationer som var tillåtna och/eller hur eventuella mönster på slipsar, sockor, skor mm. fick se ut.

Vi ska självfallet inte återvända till detta men väl till en klädkod som är representativ för det yrke man utövar.

Att sitta på jobbet i shorts, linnen och öppna sandaler utan sockor är inte ok om man ska ha med kollegor och kunder att göra. Att detta tillåtits i Sverige är underligt för mig då klädkod på jobbet är något som i allra högsta grad lever kvar i vår omvärld.

Jag tror att många med mig skulle reagera om t.ex. en läkare eller en pilot mötte oss klädd i shorts eller linne eller om personalen på banken servade sina kunder iklädd shorts och sandaler. Att klä sig formellt enligt den klädkod som gäller på arbetsplatsen är förenat med yrkesstolthet – Därför måste vi inse att det är skillnad på arbetstid och fritid och därmed på den klädsel som hör till dessa två.

På fritiden får var och en klä sig som den vill – Dock bör man även då visa respekt för sin omgivning och klä sig anständigt om man avser att vistas på platser där många människor rör sig – T.ex. i centrumkärnan eller på shoppingcenter. Vi får aldrig glömma att sommartid är lika med den tid när många turister från andra länder vistas i Sverige och för dem är det långt ifrån ok att gå på stan i en klädsel som hör hemma på stranden.

Därför vill jag ge en eloge till Länsstyrelsen i Västerbotten, Göteborgs stad med flera arbetsgivare som vågar säga ifrån och kräva att deras personal klär sig enligt den klädkod som gäller på just den arbetsplatsen. Jag hoppas dessutom att fler arbetsgivare och fler arbetsplatser följer deras exempel och gör samma sak då det är skillnad på fritid och arbetstid.

Sverige är på många sätt landet annorlunda och det ska vi fortsätta att vara – Dock inte vad gäller arbetsklädsel.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.