Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Frankrike säger blankt nej till TTIP!

Frankrikes premiärminister Manuel Valls och den franska regeringen har i starka ordalag fördömt frihandelsavtalet TTIP och säger blankt nej till frihandelsavtalet TTIP i sin nuvarande tappning – Nej säger man därför att det föreslagna avtalet strider mot EU:s intressen.

Jag måste tillstå att det känns skönt att ett så stort och viktigt land som Frankrike säger nej då Frankrikes nej garanterar att avtalet inte kan bli verklighet i sin nuvarande tappning eller i någon annan tappning så länge som det strider mot EU:s intressen.

Manuel Valls säger att Frankrike inte kommer att godkänna något avtal som strider mot EU:s intressen och att Frankrike kommer att agera vaksamt och driva en tuff linje i förhandlingarna om TTIP.

Precis detta har jag sagt hela tiden – Vi måste vara försiktiga med vad vi gör i form av frihandelsavtal så att ett sådant aldrig kan äventyra demokratin och demokratiska spelregler och/eller öka på klyftorna i samhället.

För egen del är jag helt ok med ett frihandelsavtal men bara så länge det är just ett frihandelsavtal som innebär tullfrihet och undanröjande av handelshinder i form av import- och exportkvoter.

Därför tycker jag att vi som socialdemokrater ska passa på att sätta ner foten angående TTIP och ge EU-kommissionär Malmström order om att förhandla fram ett avtal som inte strider mot EU:s intressen.

Som socialdemokrater ska vi alltid värna de svaga i samhället och tillvarata deras intressen – Något vi inte gör om vi förordar TTIP i sin nuvarande form. Förvisso är Sverige ett relativt litet exportberoende land men bara för att vi är det behöver vi inte sälja ut demokratin och överlåta bestämmanderätten till direktörer, företag och stora kapitalägare.

Precis som våra franska vänner ska vi motarbeta alla avtalsförslag som strider mot EU:s intressen – Därför hoppas jag att Stefan Löfven inom kort deklarerar för svenskarna och vår omvärld att detta är Sveriges ingång i förhandlingarna om TTIP.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.